Ухвала
від 27.02.2024 по справі 909/157/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/157/24

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі та здійснення розгляду справи

в порядку спрощеного позовного провадження

27.02.2024 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Михайлишина В. В., розглянувши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Ферозіт" (вул. Шевченка, буд. 171, м. Теребовля, Теребовлянський район, Тернопільська область, 48100) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Коббуд" (вул. Гната Хоткевича, буд. 46, корп. 3, кв. 53, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, 76018) про стягнення заборгованості за договором поставки в розмірі 101 063, 37 гривень, з яких: 72 370, 62 гривень основний борг, 6 835, 07 гривень пеня, 1 163, 95 гривень інфляційні втрати, 6 219, 61 гривень 28 % річних від простроченої суми, 14 474, 12 гривень штраф 20 % від суми неоплаченого товару,

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Ферозіт" звернулося до Господарського суду Івано-Франківської області із позовною заявою (вх. № 1707/24 від 23.02.2024) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Коббуд" про стягнення заборгованості за договором поставки в розмірі 101 063, 37 гривень, з яких: 72 370, 62 гривень основний борг, 6 835, 07 гривень пеня, 1 163, 95 гривень інфляційні втрати, 6 219, 61 гривень 28 % річних від простроченої суми, 14 474, 12 гривень штраф 20 % від суми неоплаченого товару. Позовна заява подана позивачем за допомогою системи "Електронний суд".

Дослідивши позовну заяву, суд встановив, що заява відповідає процесуальним вимогам статей 162, 164, 172, 174 Господарського процесуального кодексу України, отже, суд на підставі статті 176 Господарського процесуального кодексу України приймає позов до розгляду і відкриває провадження у справі.

Згідно із частинами 1 та 3 статті 12 Господарського процесуального кодексу України, господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження; позовного провадження (загального або спрощеного).

Частиною 1 статті 247 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що в порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Пунктом 1 частини 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України визначено, що малозначними справами є:

- справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

- справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Зважаючи на те, що ціна позову в даній справі складає 101 063, 37 гривень, тобто справа є малозначною в розумінні частини 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає дану справу в порядку спрощеного позовного провадження, на підставі частини 1 статті 247 Господарського процесуального кодексу України.

При цьому, приписами частини 5 статті 252 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Беручи до уваги викладене, суд дійшов висновку про розгляд даної справи за правилами спрощеного позовного провадження з викликом учасників справи.

Поряд із цим, суд зауважує на тому, що 18.10.2023 набрав чинності Закон України № 3200-IX від 29.06.2023 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами", яким, зокрема, внесено низку істотних змін до Господарського процесуального кодексу України.

Частиною 6 статті 6 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку. Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

При формуванні засобами підсистеми ЄСІТС "Електронний суд" запиту на отримання інформації про наявність зареєстрованого Електронного кабінету ЄСІТС судом встановлено, що станом на 27.02.2024 на 09:46 год юридична особа - Товариство з обмеженою відповідальністю "Коббуд" (ЄДРПОУ: 43618195) не має зареєстрованого Електронного кабінету в підсистемі Електронний суд ЄСІТС.

За правилами пункту 1 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Відповідно до частини 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копію та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Згідно частини 7 статті 42 Господарського процесуального кодексу України, якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення. Якщо інший учасник справи відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрував його, учасник справи, який подає документи до суду в електронній формі з використанням електронного кабінету, звільняється від обов`язку надсилання копій документів такому учаснику справи. Суд, направляючи такому учаснику справи судові виклики і повідомлення, ухвали у випадках, передбачених цим Кодексом, зазначає у цих документах про обов`язок такої особи зареєструвати свій електронний кабінет та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Відтак, для відповідача як юридичної особи реєстрація електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі) є обов`язковою з 18.10.2023.

Тобто, на дату звернення з позовною заявою, що подана позивачем через підсистему "Електронний суд" 22.02.2024, відповідач мав обов`язок з реєстрації електронного кабінету у вказаній підсистемі, але відповідні дії не здійснив.

Як наслідок, виходячи з приписів абзацу 2 частини 7 статті 42 Господарського процесуального кодексу України, позивач був звільненим від обов`язку надсилання копій документів відповідачу.

З урахуванням наведеного, суд звертає увагу відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Коббуд" на його обов`язок зареєструвати свій Електронний кабінет в підсистемі Електронний суд ЄСІТС та можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Керуючись статтями 6, 12, 176, 234, 247, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з викликом учасників справи.

3. Розгляд справи по суті призначити на 28.03.2024 об 10:00 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області за адресою: вул. Грушевського, буд. 32, м. Івано-Франківськ, 76018, зал судових засідань № 8.

4. Відповідачу подати суду:

- в порядку статей 165, 178 Господарського процесуального кодексу України, в строк п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали, відзив на позов і всі документи, що підтверджують заперечення проти позову, копію відзиву надіслати позивачу, докази чого подати суду.

5. У разі наявності заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження відповідачу подати суду заяву із обґрунтуванням своїх заперечень протягом 5 днів з дня вручення даної ухвали.

6. Попередити відповідача, що у разі не подання ним у визначений судом строк обґрунтованих заперечень щодо розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження, він має право ініціювати перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження лише у випадку, якщо доведе, що пропустив строк з поважних причин.

7. Повідомити сторін, що у разі надходження до суду відзиву відповідача на позовну заяву, позивач має право подати суду відповідь на відзив, а відповідач - заперечення на відповідь позивача.

8. Письмові докази подати відповідно до вимог статті 80 Господарського процесуального кодексу України.

9. Звернути увагу відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Коббуд" на виконання вимог статті 6 Господарського процесуального кодексу України, а саме щодо обов`язкової реєстрації своєї офіційної електронної адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі та використання функціоналу "Електронного кабінету".

10. Представникам сторін з`явитися в судове засідання, документальне підтвердження своїх повноважень оформити відповідно до вимог статті 60 Господарського процесуального кодексу України.

11. Роз`яснити учасникам справи про можливість участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції, зокрема, поза межами приміщення суду, з використанням власних технічних засобів відповідно до частини 4 статті 197 Господарського процесуального кодексу України та Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза приміщенням суду, затвердженому наказом Державної судової адміністрації України 23.04.2020 № 196.

12. Учасники справи можуть отримати інформацію по справі за веб-адресою http://court.gov.ua/fair/sud5010/, а також ознайомитись з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

13. Ухвала набирає законної сили 27.02.2024 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя В. В. Михайлишин

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117275387
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за договором поставки в розмірі 101 063, 37 гривень, з яких: 72 370, 62 гривень основний борг, 6 835, 07 гривень пеня, 1 163, 95 гривень інфляційні втрати, 6 219, 61 гривень 28 % річних від простроченої суми, 14 474, 12 гривень штраф 20 % від суми неоплаченого товару

Судовий реєстр по справі —909/157/24

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні