Ухвала
від 26.02.2024 по справі 914/493/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

26.02.2024 р. Справа № 914/493/24

Суддя Господарського суду Львівської області Гоменюк З.П., розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ДДЛ», м. Львів

до відповідача Фізико-механічного інституту ім. Г.В. Карпенка НАН України, м. Львів

про визнання права оренди приміщення та зобов`язання вчинити дії, визнання недійсним та зміну п.5.1. договору оренди №240 від 03.09.2019, визнання права ТзОВ «ДДЛ» на відшкодування вартості ремонту та зарахування в рахунок орендної плати.

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Господарського суду Львівської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «ДДЛ» до відповідача Фізико-механічного інституту ім. Г.В. Карпенка НАН України про визнання права оренди приміщення та зобов`язання вчинити дії, визнання недійсним та зміну п.5.1. договору оренди №240 від 03.09.2019, визнання права ТзОВ «ДДЛ» на відшкодування вартості ремонту та зарахування в рахунок орендної плати.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 21.02.2024, справу №914/493/24 передано на розгляд судді Гоменюк З.П..

22.02.2024 через загальний відділ діловодства суду від позивача надійшло клопотання про долучення доказів: опис вкладенні у цінний лист та докази надіслання копії позовної заяви з доданими до неї документами на адресу відповідача (вх.№5248/24).

Розглянувши позовну заяву та додані до неї документи, господарський суд дійшов висновку про необхідність залишити її без руху з огляду на таке.

Відповідно до пункту 2 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

18.10.2023 введено в дію положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами «№3200-IX від 29.06.2023».

Зазначеним законом внесено зміни до Господарського процесуального кодексу України, згідно із якими осіб, визначених частиною 6 статті 6 Господарського процесуального кодексу України, в обов`язковому порядку зобов`язано зареєструвати свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

Відповідно до частини 6 статті 6 Господарського процесуального кодексу України, адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Відтак, позивач, подавши до суду позовну заяву не зазначив відомості щодо наявності або відсутності електронного кабінету. Враховуючи передбачене законодавством оформлення позовної заяви, суд зазначає позивачу про необхідність вказати відповідні відомості.

Згідно з п. 3 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

З огляду на подану позовну заяву, позивач не зазначає щодо ціни позову (або позову немайнового характеру). Таким чином, суд наголошує на доцільності зазначення позивачем ціни позову та/або зазначення щодо позову немайнового характеру.

Відповідно до п. п. 4, 5 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити: зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

З поданої позовної заяви, судом вбачається, що у прохальній частині позовної заяви позивач зазначає щодо позовної вимоги про зобов`язання Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка НАН України підписати акт приймання-передачі приміщень будівлі на поверхах з першого по третій загальною площею 1528,4 кв.м., однак, жодним чином не обґрунтовує матеріально-правові підстави щодо заявленої позовної вимоги.

Одночасно, позивачем заявляється позовна вимога щодо відшкодування вартості ремонту в рахунок орендної плати у зв`язку із здійсненням невід`ємних поліпшень орендованого майна за договором оренди №240 від 03.09.2019 та зарахувати таку вартість в рахунок сплати орендної плати. Судом, із тексу позовної заяви вбачається, що ТзОВ «ДДЛ» просить визнати право на відшкодування вартості в рахунок орендної плати або права вимагати відшкодування вартості ремонту, у зв`язку з здійсненням невід`ємних поліпшень орендованого майна за договором оренди №240 від 03.09.2019.

З огляду на наведене, суд зазначає позивачу про доцільність належним чином визначити та обґрунтувати матеріально-правовими підставами щодо зазначеної позовної вимоги. Разом з тим, суд наголошує позивачу щодо надання детального та обґрунтованого розрахунку суми, яку позивач просить зарахувати в рахунок орендної плати, конкретизувати періоди за які позивач просить здійснити таке зарахування.

Суд також наголошує позивачу на тому, що згідно з прохальної частини позовної заяви, пункт 1 та пункт 4 містять однакові вимоги. Відтак, суд вважає за доцільне зауважити позивачу на наданні пояснень та аргументації щодо зазначених позовних вимог.

Враховуючи вище наведене, суд вважає за потрібне зазначити позивачу про належне викладення обставин справи відповідно до кожної позовної вимоги окремо, заявленої у прохальній частині позовної заяви, із належним чином обґрунтованими підставами та із зазначенням належного способу захисту прав та/або інтересів, що передбачений законом чи договором, або іншим способом захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні.

Згідно з п. 8 ч. 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити: перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. (ч. 1 ст. 14 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Враховуючи наведене, суд зазначає, що позивач має зазначити про докази, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності). Разом з тим, позивач не повідомив суду щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Відповідно до ч. 2 статті 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Так, частинами 2, 4 та 5 статті 91 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Відповідно до пункту 5.26 Національного стандарту України Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів (ДСТУ 4163:2020), затвердженого наказом Державного підприємства Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 01.07.2020 № 144, відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів «Згідно з оригіналом» (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії. Відмітку про засвідчення копії документа проставляють нижче реквізиту «Підпис» на лицьовому боці останнього аркуша копії документа.

Суд звертає увагу позивача, що деякі долучені до матеріалів позовної заяви копії доказів, на які покликається при звернення позивач, а саме: довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за лютий 2020; локальний кошторис на будівельні роботи №02-001-001 (1, 2, 11, 12, 13, 15, 17, 18, 23 сторінки) належно не засвідчені, так як на таких відсутній власний підпис особи, яка здійснювала засвідчення копій документів. Таким чином, зазначені документи не відповідають належному оформленню у паперовому варіанті.

З огляду на наведе вище, позивачу необхідно надати суду належним чином засвідчити копії документів, що долучені до позовної заяви.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Частиною 2 ст. 4 цього ж Закону передбачено, що за подання до господарського суду позовної заяви: майнового характеру розмір судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; немайнового характеру розмір судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб; позовної заяви немайнового характеру 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону України «Про судовий збір», за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Відтак, з прохальної частини позовної заяви судом вбачається, що позивач просить суд: 1. Визнати право ТзОВ «ДДЛ» на оренду приміщення будівлі на поверхах з першого по третій загальною площею 1528,4 кв.м. по вул. Наукова, 5 у м. Львові та зобов`язати Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка НАН України підписати акт приймання-передачі приміщення будівлі на поверхах з першого по третій загальною площею 1528,4 кв.м.; 2. Визнати недійсним та змінити п. 5.1. договору оренди №240 від 09.09.2019, укладеного між ТОВ «ДДЛ» та Фізико-механічним інститутом ім. Г,В. Карпенка НАН України, а саме визнати недійсною частину п. 5.1. договору «… без подальшої компенсації вартості вкладень від орендодавця та без врахування в рахунок орендної плати» та змінити частину п. 5.1. договору на такий: «Орендар зобов`язується провести капітальний ремонт об`єкта оренди обсягом вкладень на суму не менше, ніж 24839314 грн 00 копійок, визначену кошторисною документацією за рахунок власних коштів орендаря з можливістю зарахування вартості ремонту в рахунок орендної плати»; 3. Визнати право ТзОВ «ДДЛ» на відшкодування вартості ремонту в рахунок орендної плати у зв`язку з здійсненням невід`ємних поліпшень орендованого майна за договором оренди №240 від 03.09.2019 та зарахувати таку вартість здійсненних невід`ємних покрашень в рахунок сплати орендної плати; 4. Визнати право ТзОВ «ДДЛ» на оренду приміщення будівлі на поверхах з першого по третій загальною площею 1528,4 кв.м. по вул. Наукова,5 у м. Львові та зобов`язати Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка НАН України підписати акт приймання-передачі приміщення будівлі на поверхах з першого по третій загальною площею 1528,4 кв.м..

Статтею 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2024 рік» було визначено, що прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2024 року дорівнює 3028,00 грн.

У матеріалах позовної заяви, що подана до суду, наявна копія платіжної інструкції №2СЗЗ-5Т0Т-Т88М-2МВС від 13.02.2023 про сплату судового збору на суму 3028,00 грн, тобто на сплату однієї вимоги немайнового характеру.

Однак, позивачем заявлено до суду п`ять вимог немайнового характеру. Таким чином, позивачу необхідно доплатити судовий збір за кожну вимогу немайнового характеру, яку заявлено у позовній заяві у розмірі 12112,00 грн.

Згідно з ч. 1 та ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на вищенаведене, відповідно до вказаних норм ГПК України позовну заяву слід залишити без руху, встановивши позивачеві спосіб і строк для усунення недоліків.

Керуючись ст. ст. 162, 164, 172, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Позовну заяву залишити без руху.

2.Встановити позивачу десятиденний строк з дня вручення цієї ухвали на усунення допущених недоліків, зазначених у мотивувальній частині цієї ухвали.

У випадку невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню позивачу зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст. 235 ГПК України та не підлягає оскарженню.

Суддя Гоменюк З.П.

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117275846
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права оренди приміщення та зобов`язання вчинити дії, визнання недійсним та зміну п.5.1. договору оренди №240 від 03.09.2019, визнання права ТзОВ «ДДЛ» на відшкодування вартості ремонту та зарахування в рахунок орендної плати

Судовий реєстр по справі —914/493/24

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні