Ухвала
від 27.02.2024 по справі 926/623/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

58000, м. Чернівці, вул. О.Кобилянської, 14, тел. 55-09-34, е-mail: inbox@cv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

27 лютого 2024 року Справа № 926/623/24 Господарський суд Чернівецької області в складі судді Ковальчук Т.І., розглянувши матеріали

за позовною заявою Акціонерного товариства Страхова компанія ІНГО, м. Київ,

до Товариства з обмеженою відповідальністю Будівельна Компанія Трансмост, м. Чернівці,

про відшкодування шкоди в порядку регресу на суму 13652,85 грн.,

ВСТАНОВИВ :

Акціонерне товариство Страхова компанія ІНГО звернулося до господарського суду з позовною заявою від 22.02.2024 до Товариства з обмеженою відповідальністю Будівельна Компанія Трансмост про відшкодування шкоди в порядку регресу на суму 13652,85 грн.

На обгрунтування позовних вимог у позовній заяві зазначено, що позивач, як страхувальник за полісом № АР/5066737 обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, виплатив страхове відшкодування в розмірі 13652,85 грн. ОСОБА_1 потерпілій унаслідок дорожньо-транспортної пригоди, винним у скоєнні якої є працівник відповідача водій ОСОБА_2 . Ураховуючи, що водій відповідача залишив місце пригоди, крім того, є працівником відповідача, позивач просить стягнути страхове відшкодування в порядку регресу з працедавця винного водія Товариства з обмеженою відповідальністю Будівельна Компанія Трансмост.

Згідно з протоколом передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 26.02.2024 позовну заяву АТ Страхова компанія ІНГО передано на розгляд судді Ковальчук Т.І.

Розглянувши матеріали за позовною заявою АТ Страхова компанія ІНГО, суд встановив, що позовна заява відповідає вимогам статтей 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України. Підстави для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Приписами частини першої статті 176 Господарського процесуального кодексу України, зокрема, унормовано, що за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Положеннями частини 1 статті 247 ГПК України визначено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. Для цілей цього Кодексу малозначними справами, зокрема, є справи, в яких ціна позову не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 01.01.2024 303800,00 грн., суд).

Враховуючи наведені положення ГПК України, ціну позову (яка не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб), характер спірних правовідносин та предмет доказування, дана справа підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

На підставі частини 5 статті 252 ГПК України суд вважає за необхідне розгляд даної справи слід проводити в судовому засіданні з повідомленням сторін.

Також суд бере до уваги, що рішення у справі може вплинути на права та обов`язки фізичних осіб учасників дорожньо-транспортної пригоди ОСОБА_1 і ОСОБА_2 , тому у відповідності до вимог статті 50 Господарського процесуального кодексу України вбачає за належне залучити до участі у справі третіми особами без самостійних вимог зазначених фізичних осіб відповідно на стороні позивача та відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 4, 12, 20, 50, 176, 234, 247, 250, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Залучити до участі у справі третіми особами, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , на стороні відповідача ОСОБА_2 , АДРЕСА_2 .

Зобов`язати позивача протягом п`яти днів від дня отримання даної ухвали надіслати третім особам ОСОБА_1 і ОСОБА_2 копії позовної заяви і доданих до неї документів, докази надіслання надати суду.

3. Здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін і третіх осіб.

4. Розгляд справи призначити у судовому засіданні на 10-00 год. 14 березня 2024 року. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Чернівецької області за адресою: м. Чернівці, вул. О. Кобилянської, 14.

5. Встановити відповідачу строк упродовж 10 календарних днів з дня отримання даної ухвали для подання:

- відзиву на позовну заяву і доказів на його підтвердження (з наданням доказів надіслання відзиву позивачу і третім особам);

- заяви із запереченнями про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження (за наявності);

- відомостей про електронний кабінет, зареєстрований в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

6. Попередити відповідача, що:

- відповідно до частини 6 статті 6 Господарського процесуального кодексу України відповідач зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами та повідомити про це суд. Невиконання зазначеного обов`язку має наслідком залишення без розгляду заяв по суті та повернення заяв і клопотань з процесуальних питань (ст.ст. 6, 165, 169, 170 ГПК України);

- у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (частина 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України);

- якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом з об`єктивних причин, відповідач повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (частини 3, 4 статті 80 Господарського процесуального кодексу України).

7. Запропонувати третім особам ОСОБА_1 і ОСОБА_2 у десятиденний строк з дня отримання даної ухвали надіслати до суду письмові пояснення на позов.

8. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін останнім мати при собі відповідно до статті 60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

9. Повідомити сторони і третіх осіб про можливість участі в судовому засіданні поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів (ст. 197 Господарського процесуального кодексу України).

10. Звернути увагу сторін на те, що відповідно до статті 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Ковальчук Т.І.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117276672
СудочинствоГосподарське
Сутьвідшкодування шкоди в порядку регресу на суму 13652,85 грн

Судовий реєстр по справі —926/623/24

Рішення від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні