Рішення
від 27.02.2024 по справі 719/1/24
НОВОДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 719/1/24

Номер провадження 2/719/26/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2024 року м. Новодністровськ

Новодністровський міський суд Чернівецької області в складі:

судді Луців О.В.,

за участю секретаря Скрипник Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Новодністровськ, Чернівецької області, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , треті особи, яка не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - Сокирянський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Дністровському районі Чернівецької області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції та Новодністровський відділ виконавчої служби у Дністровському районі Чернівецької області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про виключення з актового запису відомостей, про батька дитини та припинення стягнення аліментів,-

ВСТАНОВИВ:

02 січня 2024 року в суд надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , треті особи, яка не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - Сокирянський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Дністровському районі Чернівецької області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції та Новодністровський відділ виконавчої служби у Дністровському районі Чернівецької області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про виключення з актового запису відомостей про батька дитини та припинення стягнення аліментів.

Позивач зазначає, що коли познайомився із ОСОБА_2 , вона вже була вагітна на ранніх термінах, однак приховала це від нього. Після припинення спільного проживання та розірвання шлюбу, відповідачка зізналась, що ОСОБА_1 не є біологічним батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . У шлюбних відносинах сторони перебували до липня 2019 року. Вказує, що на даний час проживає в цивільному шлюбі, виховує трьох дітей, а тому не хоче рахуватись батьком дитини, якої не являється та сплачувати аліменти на утримання не своєї дитини, тому просить виключити з актового запису про народження ОСОБА_4 відомості про батька та припинити стягнення аліментів з нього на утримання дитини ОСОБА_4 .

Ухвалою суду від 03.01.2024р. відкрито загальне позовне провадження в даній справі, та призначено підготовче засідання на 30.01.2024р. о 10 год. 00 хв., яке відкладено на 13.02.2024р. о 14 год. 00 хв.

Ухвалою суду від 13.02.2024р. закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 27.02.2024р. о 14 год. 30 хв.

Сторони по справі, будучи належним чином повідомленими про дату, час і місце проведення судового засідання, в таке засідання не з`явилися.

При цьому, позивач 27.02.2024 року подав заяву про розгляд справи за йоговідсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідачі ОСОБА_3 та ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилися, проте подали заяви про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги визнали у повному обсязі, підтвердили, що позивач не являється біологічним батьком дитини.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Сокирянський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Дністровському районі Чернівецької області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції подали заяву про розгляд справи без їх участі, щодо розгляду справи по суті покладались на розсуд суду.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Новодністровський відділ виконавчої служби у Дністровському районі Чернівецької області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, яка була належним чином повідомлена про дату, час та місце судового засідання, жодних заяв чи клопотань не подавала, явку представника не забезпечила.

Згідно ч. 1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Враховуючи вищенаведене, беручи до уваги положення ст.ст. 223, 240 ЦПК України, суд дійшов висновку про проведення судового засідання у відсутності сторін по справі.

У зв`язку з неявкою в судове засідання сторін по справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

З`ясувавши обставини справи, дослідивши письмові докази, суд встановив, що 17 листопада 2018 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 уклали шлюб, зареєстрований Новодністровським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області, про що 17.11.2018 р. складено відповідний актовий запис №38.

Відповідно до рішення Новодністровського міського суду Чернівецької області у справі №719/458/23 від 20.11.2023р. шлюб між сторонами розірвано.

Згідно зі ч. 1 ст. 122 СК України дитина, яка зачата і народжена у шлюбі, походить від подружжя, тому згідно ст. 133 СК України в актовому записі про народження ОСОБА_4 записаний як батько ОСОБА_1 .

Рішенням Новодністровського міського суду Чернівецької області від 28.03.2023 року у справі №719/40/23 ОСОБА_1 та ОСОБА_2 позбавлено батьківських прав по відношенню до їх малолітнього сина, над яким опікуном призначено бабусю ОСОБА_3 . Окрім того, даним рішенням ухвало стягувати із ОСОБА_1 аліменти на утримання дитини ОСОБА_4 в твердій грошовій сумі в розмірі 1100,50 грн. щомісячно, починаючи з 23.01.2023 року і до досягнення дитиною повноліття.

Відповідно до розрахунку заборгованості зі сплати аліментів Новодністровського відділу виконавчої служби у Дністровському районі Чернівецької області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, сукупний розмір заборгованості позивача перед ОСОБА_3 станом на 01.10.2023 року складає 9123,50 грн.

Згідно з ч.1 ст. 136 СК України, особа, яка записана батьком дитини відповідно до ст.ст. 122, 124, 126 та 127 СК України, має право оспорити своє батьківство, пред`явивши позов про виключення запису про нього, як батька з актового запису про народження дитини. Оспорювання батьківства можливе тільки після реєстрації народження дитини і до досягнення нею повноліття.

У ч. 6 ст. 136 СК України зазначено, що до вимоги чоловіка про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини позовна давність не застосовується.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006 № З «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», особа, яка записана батьком дитини, має право оспорювати своє батьківство, пред`являти позов про виключення запису про нього, як батька з актового про народження дитини. Відповідно до цієї ж постанови, при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів предметом доказування у справах про оспорювання батьківства є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд ухвалює рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини.

Згідно до п. п. 20 п. 1 Розділу III Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року №52/2 з відповідними змінами, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

У відповідності до п.2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які затверджено наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 96/5 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 року №55/18793, рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану, є підставою для внесення відповідних змін до актового запису.

Отже, підставою для внесення до актових записів цивільного стану, зокрема, є рішення суду, що набрало законної сили.

Пунктом 9 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006 №З «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» визначено, що питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це. Визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них.

Згідно з ч. 2 ст. 136 СК України, у разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження.

Обставини, які створюють фактичну підставу позову (відсутність кровного споріднення між позивачем та дитиною, батьківство відносно якої оспорюється), визнаються сторонами. Суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

19 лютого 2024 року позивач заявив клопотання про проведення судово-генетичної експертизи з метою перевірки біологічного походження ОСОБА_4 від ОСОБА_1 , який записаний батьком дитини, та зупинення провадження у справі.

Проте, 22.02.2024 року ОСОБА_3 та 26.02.2024 року ОСОБА_2 подали заяви про визнання позову, у яких підтвердили, що ОСОБА_1 не являється біологічним батьком ОСОБА_4 .

Частиною 1 ст. 82 ЦПК України передбачено, що обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Оскільки обставина щодо біологічного походження дитини ОСОБА_4 визнається сторонами по справі, зокрема, відповідачі підтвердили, що позивач не є біологічним батьком дитини, відпала необхідність у проведенні судово-генетичної експертизи, а відтак у клопотанні про призначення генетичної експертизи слід відмовити.

Визнання відповідачами позову є безумовним та таким, що не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Доведення відсутності кровного споріднення є підставою для виключення відомостей про особу позивача як батька з актового запису про народження ОСОБА_4 .

Щодо позовної вимоги про припинення стягнення аліментів на утримання ОСОБА_4 суд зазначає наступне.

Відповідно до вимог ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Сплата аліментів за рішенням суду є одним із способів виконання обов`язку утримувати дитину тим із батьків, хто проживає окремо від дитини.

Згідно з ч. 4 ст. 273 ЦПК України, якщо після набрання рішенням суду законної сили, яким з відповідача присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред`явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них.

Позивач мотивує заявлені позовні вимоги тим, що він не є батьком дитини, а відповідачі згідно поданих заяв про визнання позову, не заперечують проти того, що батьком дитини ОСОБА_4 не є позивач ОСОБА_1 .

З врахуванням встановлених судом обставин, враховуючи вимоги ст. 180 СК України про те, що утримувати неповнолітніх дітей зобов`язані саме батьки, оскільки позивач не є батьком ОСОБА_4 , у позивача відсутній обов`язок щодо сплати аліментів на користь відповідачки ОСОБА_3 на утримання дитини відповідно до рішення Новодністровського міського суду Чернівецької області від 28.03.2023 року у справі №719/40/23, що є підставою для припинення стягнення аліментів із позивача.

Припинення аліментів здійснюється за загальними принципами стягнення аліментів, враховуючи, що аліменти є поточними місячними платежами для поточного забезпечення потреб дитини, а також з метою необґрунтованого перерахування відповідачці ОСОБА_3 аліментів за той період, коли позивач звернувся до суду з позовною заявою про виключення з актового запису про народження дитини, то припинення стягнення аліментів з позивача має бути з дати подання позову до суду, тобто з 02.01.2024 року.

За таких обставин, позовні вимоги ОСОБА_4 в частині припинення стягнення аліментів також підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

У разі визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті відповідно до ч. 1 ст. 142 ЦПК України суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Таким чином, з відповідачів на користь позивача підлягають стягненню судовий збір солідарно в розмірі 1073, 60 грн., при цьому позивачу слід повернути судовий збір в розмірі 1073, 60 грн. з державного бюджету.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81,82, 133, 200, 259, 263-265, 268, 273, 354 ЦПК України, ст.ст.122, 133,136 СК України, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання ОСОБА_1 про призначення генетичної експертизи та зупинення провадження у справі відмовити.

Позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 ) та ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_3 ), треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - Сокирянський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Дністровському районі Чернівецької області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місце знаходження: Чернівецька область, м. Сокиряни, вул. Василя Стуса, буд. 2В, ЄДРПОУ 42679016) та Новодністровський відділ виконавчої служби у Дністровському районі Чернівецької області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місце знаходження: Чернівецька область, м.Новодністровськ, мікрорайон Діброва, буд. 1-В, ЄДРПОУ 37062193) про виключення з актового запису відомостей про батька дитини та припинення стягнення аліментів- задовольнити повністю.

Виключити відомості про батька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , з актового запису №28, складеного 09 лютого 2019 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Сокирянському району та місту Новодністровську Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), про народження ОСОБА_4 , громадянина України, ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрованого та проживаючого за адресою - АДРЕСА_3 .

Припинити стягнення аліментів з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний № НОМЕР_1 ), на користь ОСОБА_3 (ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_3 , ідентифікаційний № НОМЕР_3 )на утримання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , стягуваних на підставі рішення Новодністровського міського суду Чернівецької області від 28.03.2023 року по справі №719/40/23, починаючи з 02.01.2024 року.

Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_3 , ідентифікаційний № НОМЕР_2 ) судовий збір в розмірі 536, 80 грн. (п`ятсот тридцять шість гривень 80 копійок) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний № НОМЕР_1 ).

Стягнути з ОСОБА_3 (ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_3 , ідентифікаційний № НОМЕР_3 ) судовий збір в розмірі 536, 80 грн. (п`ятсот тридцять шість гривень 80 копійок) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний № НОМЕР_1 ).

Повернути ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний № НОМЕР_1 ) судовий збір в розмірі 1073, 60 грн. (одна тисяча сімдесят три гривнi 60 копійок) з державного бюджету.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернівецького апеляційного суду через Новодністровський міський суд Чернівецької області.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117288275
СудочинствоЦивільне
Сутьбатька дитини та припинення стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —719/1/24

Рішення від 27.02.2024

Цивільне

Новодністровський міський суд Чернівецької області

Луців О. В.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Новодністровський міський суд Чернівецької області

Луців О. В.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Новодністровський міський суд Чернівецької області

Луців О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні