Ухвала
від 22.02.2024 по справі 361/4463/23
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 361/4463/23 провадження № 2/361/989/24

22.02.2024

У Х В А Л А

«22»лютого 2024року м.Бровари Київської області

Броварський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого - судді Василишина В.О.,

за участю секретаря судових засідань Бас Я.В.,

під час розгляду у відкритому підготовчому судовому засіданні в приміщенні суду клопотання відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «КАГАН І КО» про закриття провадження у справі № 361/4463/23 за позовом ОСОБА_1 до Броварської міської ради Броварського району Київської області, Управління будівництва, житлово-комунального господарства, інфраструктури та транспорту Броварської міської ради Броварського району Київської області, Товариства з обмеженою відповідальністю «КАГАН І КО» про визнання права власності на частину квартири в порядку спадкування,

в с т а н о в и в:

У червні 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом про визнання права власності на частину квартири в порядку спадкування.

Ухвалою суду від 03 серпня 2023 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

19 вересня 2023 року ТОВ «КАГАН І КО» направило до суду відзив на позовну заяву, в якій просить закрити провадження у даній справі на підставі пункту 3 частини першої статті 255 Цивільного процесуального кодексу України. Мотивуючи своє клопотання тим, що 25 липня 2022 року Броварським міськрайонним судом Київської області у справі № 361/69/22 постановлено судове рішення, що набрало законної сили, про відмову у задоволенні позову ОСОБА_1 до Броварської міської ради Броварського району Київської області третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - ОСОБА_2 про встановлення факту виконання зобов`язання спадкодавцем, визнання права власності на нерухоме майно у порядку спадкування за заповітом, а також про вселення.

У підготовчому засіданні представник позивача ОСОБА_1 адвокат Цимбал М.А. заперечила проти заявленого клопотання.

Представник відповідачів Броварської міської ради Броварського району Київської області, Управління будівництва, житлово-комунального господарства, інфраструктури та транспорту Броварської міської ради Броварського району Київської області

Тищенко О.П. вирішення даного клопотання віднесла на розсуд суду.

Відповідач ТОВ «КАГАН І КО» у судове засідання представника не направив, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, причини неявки суду не повідомив. Неявка представника відповідача не перешкоджає вирішенню питання про закриття провадження у справі.

Вислухавши позицію представників сторін присутніх у судовому засіданні, перевіривши клопотання та його доводи, суд дійшов наступного висновку.

Виходячи з положень статті 13Цивільного процесуальногокодексу України (далі ЦПК України) кожна сторона розпоряджається своїми правами на власний розсуд.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо набрали законної сили рішення суду або ухвала суду про закриття провадження у справі, ухвалені або постановлені з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, або є судовий наказ, що набрав законної сили за тими самими вимогами.

Неможливість повторного розгляду справи за наявності рішення суду, що набрало законної сили, постановленого між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав, ґрунтується на правових наслідках дії законної сили судового рішення.

Для застосування вказаної підстави для закриття провадження у справі необхідна наявність водночас трьох складових, а саме тотожних сторін спору, тотожного предмета позову, тотожної підстави позову, тобто коли позови повністю співпадають за складом учасників цивільного процесу, матеріально-правовими вимогами та обставинами, що обґрунтовують звернення до суду.

Зміна хоча б однієї з наведених складових не перешкоджає заінтересованим особам звернутися до суду з позовною заявою і не дає суду підстави відмовити у відкритті провадження у справі (закрити провадження у справі).

Як вбачається з матеріалів цієї справи у січні 2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Броварської міської ради Броварського району Київської області, в якому просив встановити факт виконання зобов`язання спадкодавцем ОСОБА_3 згідно з договором № 51 від 20 листопада 2006 року про пайову участь у будівництві житлового будинку АДРЕСА_1 перед ТОВ «Північзахідтрансбуд» в розмірі - 265559 грн. 05 коп.; визнати за ним право власності на квартиру АДРЕСА_2 у порядку спадкування за заповітом; вселити його у квартиру АДРЕСА_2 .

Рішенням Броварського міськрайонного суду Київської області від 25 липня

2022 року у справі № 361/69/22, що набрало законної сили 25 серпня 2022 року, у задоволенні позову відмовлено. Вказане судове рішення не оскаржувалося.

Предметом позову у справі № 361/4463/23 є визнання права власності на частину, а саме 32,48 кв.м квартири АДРЕСА_2 у порядку спадкування. Сторонами у даній справі є Броварська міська рада Броварського району Київської області, Управління будівництва, житлово-комунального господарства, інфраструктури та транспорту Броварської міської ради Броварського району Київської області та ТОВ «КАГАН І КО».

Таким чином, зважаючи на викладені обставини, підстави для висновку, що спір виник між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, а саме за сторонами та предметами позову вони не є тотожними відсутні. Сама по собі вимога про визнання права власності не свідчить про наявність підстав для закриття провадження у цій справі.

Отже, відсутні й підстави для висновку про існування судового рішення, яке набрало законної сили, що ухвалене з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав.

Врахувавши вищезазначені вимоги законодавства та обставини справи в їх сукупності, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні даного клопотання.

На підставі викладеного та керуючись статтями 13, 255, 260, 353 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

У задоволенніклопотання відповідачаТовариства зобмеженою відповідальністю«КАГАН ІКО» прозакриття провадженняу справі№ 361/4463/23 відмовити.

Ухвала за змістом статті 353 ЦПК України оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя В.О.Василишин

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117293123
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —361/4463/23

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

Ухвала від 03.08.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні