Ухвала
від 27.02.2024 по справі 725/1426/24
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІВЦІВ

Єдиний унікальний номер 725/1426/24

Номер провадження 2/725/250/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.02.2024 року

Суддя Першотравневого районного суду м. Чернівці О.І. Галичанський розглянув цивільний позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою : АДРЕСА_1 ) до Обслуговуючого кооперативу « Житлово- будівельний кооператив « Маєток Миколаївський» ( м. Чернівці , вул.. Маланчука, 39) про розірвання договору « Про сплату внесків у обслуговуючий кооператив» та стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся до Першотравневого районного суду м. Чернівці із вищевказаною позовною заявою, в якій просить розірвати Договір № 172/4/7 від 20 травня 2021 року «Про сплату внесків у обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Маєток Миколаївський» укладений між ним та Обслуговуючим кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Маєток Миколаївський» (код ЄДРПОУ 40343270) ; стягнути з Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Маєток Миколаївський» на його користь заборгованість в розмірі 1438193 (один мільйон чотириста тридцять вісім тисяч сто дев`яносто три) грн. 55 коп. та судові витрати.

Дослідивши матеріали позовної заяви , враховуючи зміст вимог, приходжу до наступних висновків:

Відповідно до ч.1 ст .4 ЦПК України - кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно ст.2 ЦПК України - завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до матеріалів позовної заяви , між Обслуговуючим кооперативом «Житлово-будівельний кооператив «Маєток Миколаївський» та ОСОБА_1 20 травня 2021 року укладено Договір № Т/2/4/7 про сплату внесків у обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Маєток Миколаївський», за умовами якого ЖБК взяло на себе зобов`язання організувати будівництво житлового будинку за адресою: хутір Мальованка, с. Кам`яна, Сторожинецького району, Чернівецької області, здати його в експлуатацію, передати квартиру та всі документи, необхідні Учаснику для реєстрації права власності на неї.

Тобто , предметом обумовленого договору являється нерухоме майно , яке розташоване за адресою : хутір Мальованка, с. Кам`яна, Сторожинецького району, Чернівецької області.

Відповідно до ч.1 ст. 30 ЦПК України « Виключна підсудність» - позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Виключна підсудністьозначає, що певні категоріїсправне можуть розглядатися за загальними правиламипідсудності, а також за правилами альтернативноїпідсудності.

Відповідно до постанов Верховного Суду від 23.01.2018 року у справі№460/4286/16-ц, від 16.05.2018 року у справі№640/16548/16-цта від 19.06.2019 року у справі№760/6693/17виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна .

Згідно з положеннями статті 181 ЦКдо нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Наприклад, це позови про право власності на таке майно; про право володіння і користування ним (стаття 358 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та виділ частки із цього майна (статті 364, 367 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності та виділ частки із цього майна (статті 370, 372 ЦК); про право користування нерухомим майном (визначення порядку користування ним); про право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди тощо; про визнання правочину з нерухомістю недійсним; про звернення стягнення на нерухоме майно - предмет іпотеки чи застави; розірвання договору оренди землі; стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна; про усунення від права на спадкування та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Виходячи з аналізу зазначених правових норм, правила виключної підсудності застосовуються до позовів з приводу нерухомого майна, стосуються позовів з приводу будь-яких вимог, пов`язаних з правом особи на нерухоме майно: земельні ділянки, будинки, квартири тощо, зокрема щодо права власності на нерухоме майно, а також щодо речових прав на нерухоме майно, дійсності (недійсності) договорів щодо такого майна або спорів з приводу невиконання стороною умов договору, об`єктом якого є нерухоме майно, вимог іпотекодержателя.

Отже , виключна підсудність застосовується до тих позовів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо,так іопосередковано, а спір може стосуватися як правового режиму нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані із нерухомим майном.

Згідно ч.3ст.376 ЦПК Українипорушення норм процесуального права є обов`язковою підставою для скасування судового рішення суду першої інстанції та ухвалення нового судового рішення, якщо справу розглянуто неповноважним складом суду.

Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом (стаття 8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Відповідно до пункту 1 статті 6 Конвенції 1950 року кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

На місце розташування нерухомого майна за даним позовом, не поширюється юрисдикція Першотравневого районного суду м. Чернівці.

Будь-яких інших даних, які б надали право розглядати справу в даному суді, позивачем не наведено.

Згідно п.1 ч.1 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції іншого суду.

Спори між судами про підсудність згідно ст.32ЦПК України не допускаються.

Керуючись ст. 30, 31,44 187,258-260,353 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Матеріали позовної заяви ЄУН № 725/1426/24 за позовом ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою : АДРЕСА_1 ) до Обслуговуючого кооперативу « Житлово- будівельний кооператив «Маєток Миколаївський» ( м. Чернівці , вул.. Маланчука, 39) про розірвання договору « Про сплату внесків у обслуговуючий кооператив» та стягнення заборгованості- надіслати за підсудністю до Сторожинецького районного суду Чернівецької області.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленоюЦПК Українипідсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першоїстатті 31 ЦПК України, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Копію ухвали направити сторонам для відому.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці О. І. Галичанський

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117297194
СудочинствоЦивільне
Сутьсплату внесків у обслуговуючий кооператив» та стягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —725/1426/24

Постанова від 17.04.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Кулянда М. І.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Кулянда М. І.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Кулянда М. І.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Кулянда М. І.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Галичанський О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні