Ухвала
від 28.02.2024 по справі 609/287/24
ШУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про направлення справи за підсудністю

Справа № 609/287/24

2/609/156/2024

28 лютого 2024 року суддя Шумського районного суду Тернопільської області Катерняк О.М., ознайомившись із позовною заявою виконувача обов`язків керівника Кременецької окружної прокуратури в інтересах держави в особі: Національної служби здоров`я України до відповідача ОСОБА_1 , де третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача є: Комунальне некомерційне підприємство «Лановецька міська лікарня», про відшкодування витрат, понесених закладом охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілих від злочину,

В С Т А Н О В И Л А:

Виконувач обов`язків керівника Кременецької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: Комунальне некомерційне підприємство «Лановецька міська лікарня», звернувся з позовом в якому просить стягнути із ОСОБА_1 кошти, витрачені на стаціонарне лікування потерпілих від кримінального правопорушення.

Як слідує з позовної заяви, місцем проживання відповідача ОСОБА_1 вказано с. Плоске Кременецького району Тернопільської області.

Згідно із відповіддю з Єдиного державного демографічного реєстру №466862 від 27.02.2024 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст.27ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Прокурор у позовній заяві посилається на положення ст.56 ЦПК України,ст.23 Закону України «Про прокуратуру».

При вирішенні питання про відкриття провадження у справі суд керується вимогами Цивільного процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 3 ст.28ЦПК України позови про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи, чи шкоди, заподіяної внаслідок вчинення злочину, можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача або за місцем заподіяння шкоди.

Предметом заявлених позовних вимог є відшкодування витрат, понесених закладом охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочину.

Відшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від злочину, регламентується ст. 1206 ЦК України.

Зміст та суб`єктний склад зобов`язання, що регулюються ст. 1206 ЦК України, дозволяють констатувати, що це зобов`язання не є договірним, але не є зобов`язанням із відшкодування шкоди в розумінні статті 1177ЦК України (відшкодування шкоди фізичній особі, яка потерпіла від кримінального правопорушення), оскільки, зокрема, понесені закладом охорони здоров`я (кредитором) витрати на лікування не є завданою боржником (особою, яка вчинила злочин) шкодою. Зазначене має принципове значення, оскільки покладений на відповідну особу обов`язок не є видом цивільно-правової відповідальності, до цих правовідносин не підлягають застосуванню загальні положення про відшкодування шкоди, у тому числі такі, що стосуються підстав виникнення зобов`язання, змісту шкоди, солідарного обов`язку боржників тощо.

У контексті правовідносин даної справи наведене має значення для визначення її підсудності. Оскільки відшкодування витрат на лікування особи, яка потерпіла від злочину, не є за своєю суттю відшкодуванням шкоди, заподіяної внаслідок вчинення злочину, то вимоги ч. 3 ст.28ЦПК України до цих правовідносин не застосовуються, а тому цей позов повинен пред`являтися за загальними правилами підсудності, тобто за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання відповідача відповідно до ч. 1 ст. 27 ЦПК України.

Постановою Верховної Ради України від 17.07.2020 року №807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів»в Україні утворено 136 нових та ліквідовано існуючі 490 районів.

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів №950-ІХ від 03.11.2020 року розділ XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (Відомості Верховної Ради України, 2016 р., №31, ст.545 із наступними змінами) доповнено пунктом 3-1, згідно з яким, до набрання чинності Законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинностіпостановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року №807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеногоУказом Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року №2102-IX.

Згідно роз`яснень, наданих Радою суддів України у листі №9рс-466/20 від 22 липня 2020 року, до зміни системи судоустрою та приведення її у відповідність до нового адміністративно-територіального устрою шляхом утворення, реорганізації чи ліквідації судів, місцеві загальні суди продовжують здійснювати розгляд справ в межах раніше утворених районів та раніше визначеного адміністративно-територіального устрою.

Відповідно до ч. 9 ст.187ЦПК України якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст.31ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до ч. 3ст. 31 ЦПК Українипередача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Згідно ст. 32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Виходячи із зазначених вимог закону та встановлених судом обставин, цивільну справу за позовом Виконувача обов`язків керівника Кременецької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: Комунальне некомерційне підприємство «Лановецька міська лікарня», про стягнення із ОСОБА_1 витрат на стаціонарне лікування потерпілих від злочину на суму 37699,98 грн. слід передати для розгляду до Кременецького районного суду Тернопільської області.

Керуючись ст. ст. 28, 31, 187, 260, 261, 353-355 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И Л А:

Цивільну справу №609/287/24 за позовом Виконувача обов`язків керівника Кременецької окружної прокуратури в інтересах держави в особі: Національної служби здоров`я України, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: Комунальне некомерційне підприємство «Лановецька міська лікарня», про стягнення із ОСОБА_1 витрат на стаціонарне лікування потерпілих від злочину на суму 37699,98 грн. передати на розгляд до Кременецького районного суду Тернопільської області.

Копію ухвали направити Кременецькій окружній прокуратурі.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено ЦПК України. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Тернопільського апеляційного суду. Учаснику справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду складена та підписана 28 лютого 2024 року.

Суддя: Оксана КАТЕРНЯК

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117303831
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат, понесених закладом охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілих від злочину

Судовий реєстр по справі —609/287/24

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Шульгач Н. М.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Шульгач Н. М.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні