Ухвала
від 22.02.2024 по справі 910/17251/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, https://ki.arbitr.gov.ua, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про забезпечення доказів

м. Київ

22.02.2024Справа № 910/17251/23

За заявоюТовариства з обмеженою відповідальністю "БК "Інженерно монтажна компанія"про забезпечення доказіву справі№ 910/17251/23за первісним позовом до про за зустрічним позовом до про Товариства з обмеженою відповідальністю "БК "Інженерно монтажна компанія" Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробнича будівельна компанія "Нівелір" визнання договору субпідряду виконаним Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробнича будівельна компанія "Нівелір" Товариства з обмеженою відповідальністю "БК "Інженерно монтажна компанія" визнання недійсним акту Суддя Підченко Ю.О. Секретар судового засідання Лемішко Д.А.

Представники сторін: від позивача: Герасько О.А.; Рудь С.В.;

від відповідача: Біла Я.Г.

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду міста Києва перебуває справа № 910/17251/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «БК «Інженерно монтажна компанія» (далі також - позивач за первісним позовом) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича будівельна компанія «Нівелір» (далі також - відповідач за первісним позовом) про визнання договору субпідряду № 05/05.21 від 05.05.2021 виконаним.

30.01.2024 до суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробнича будівельна компанія "Нівелір" надійшла зустрічна позовна заява з вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю "БК "Інженерно монтажна компанія" про визнання недійсним Акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт за липень 2023 до Договору субпідряду № 05/05.21 від 05.05.2021.

Ухвалою суду від 06.02.2024 зустрічний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробнича будівельна компанія "Нівелір" до Товариства з обмеженою відповідальністю "БК "Інженерно монтажна компанія" про визнання недійсним Акту об`єднано в одне провадження з первісним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «БК «Інженерно монтажна компанія» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича будівельна компанія «Нівелір» про визнання договору виконаним по справі № 910/17251/23.

15.02.2024 до суду звернувся позивач за первісним позовом із заявою про забезпечення доказів шляхом зобов`язання відповідача забезпечити експерту доступ до об`єкта, що збудований позивачем.

Відповідно до ухвали Господарського суду міста Києва від 19.02.2024, розгляд вказаної заяви призначено в судовому засіданні 22.02.2024.

Безпосередньо в судовому засіданні 22.02.2024 представники сторін надали усні пояснення стосовно вказаної заяви та навели власні аргументи.

Суд, розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "БК "Інженерно монтажна компанія" про забезпечення доказів, вислухавши представників сторін, приходить до висновку, що дана заява підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до ч.ч.1-2 ст. 110 Господарського процесуального кодексу України, суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений, або збирання чи подання відповідних доказів стане згодом неможливим або утрудненим.

Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Згідно з ч. ч. 3-4 ст. 110 Господарського процесуального кодексу України, заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви. Забезпечення доказів до подання позовної заяви здійснюється судом першої інстанції за місцезнаходженням засобу доказування або за місцем, де повинна бути вчинена відповідна процесуальна дія. Забезпечення доказів після подання позовної заяви здійснюється судом, який розглядає справу.

Таким чином, забезпечення доказів надає додаткову гарантію збереження доказів.

Згідно зі статтями 73, 74 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

Заява обґрунтована тим, що з метою доведення того, що спірний договір субпідряду є виконаним, позивач уклав 01.11.2023 із ТОВ «Центр судових експертиз Альтернатива» договір № 43/1/Д/23 для проведення експертизи збудованого позивачем об`єкта.

За дорученням директора ТОВ «Центр судових експертиз Альтернатива» Круть О.В. - експертизу доручено провести експерту Шкребтію В`ячеславу Геннадійовичу, однак, експерт не мав змоги дослідити об`єкт через не допуск його на будівництво.

З урахуванням, зокрема, наведених доводів позивача за первісним позовом, судом вирішено наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 110 Господарського процесуального кодексу України, суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо:

- є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений;

- збирання чи подання відповідних доказів стане згодом неможливим або утрудненим.

Як на підставу для вжиття заходів забезпечення доказів ТОВ "БК "Інженерно монтажна компанія" посилається на не допуск експерта відповідачем до досліджуваного об`єкта. Вказане свідчить про утруднення проведення експертом дослідження та унеможливлення подання в майбутньому відповідного висновку, у разі невжиття судом заходів забезпечення доказів.

Зважаючи на те, що предметом доказування у справі є виконання договору субпідряду № 05/05.21 від 05.05.2021, укладеного між позивачем та відповідачем, а Товариством з обмеженою відповідальністю "БК "Інженерно монтажна компанія" доведено укладення договору на проведення експертизи та неможливість проведення експертом дослідження, то суд дійшов висновку про наявність підстав для вжиття заходів забезпечення доказів.

Відповідно до ст. 101 Господарського процесуального кодексу України, учасник справи має право подати до суду висновок експерта, складений на його замовлення. Порядок проведення експертизи та складення висновків експерта за результатами проведеної експертизи визначається відповідно до чинного законодавства України про проведення судових експертиз. Висновок експерта, складений за результатами експертизи, під час якої був повністю або частково знищений об`єкт експертизи, який є доказом у справі, або змінено його властивості, не замінює сам доказ та не є підставою для звільнення від обов`язку доказування.

Таким чином, з метою надання ТОВ "БК "Інженерно монтажна компанія" можливості подати до суду висновок експерта в порядку ст. 101 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за необхідне задовольнити заяву та вжити заходи забезпечення доказів.

Керуючись ст. 110, 111, 112, 120, 219, 234, 255, Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "БК "Інженерно монтажна компанія" про забезпечення доказів задовольнити.

2. Вжити заходи забезпечення доказів шляхом зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробнича будівельна компанія "Нівелір" (03035, м. Київ, вул. Митрополита Василя Липківського, 40; код ЄДРПОУ 33749475) забезпечити експерту Шкребтію В`ячеславу Геннадійовичу доступ до об`єкта, який збудований Товариством з обмеженою відповідальністю "БК "Інженерно монтажна компанія" (02095, м. Київ, вул. Княжий Затон, 16-А, оф. 99; код ЄДРПОУ 41996387) для проведення експертного дослідження, а саме:

- на об`єкті «Будівництво житлового будинку з підземним паркінгом на просп. Комарова Космонавта, 1 на розі просп. Відрадного та вул. Гарматної у Солом`янському районі м. Києва.

3. Ухвала про забезпечення доказів набирає законної сили з 22.02.2024, підлягає негайному виконанню в порядку, встановленому чинним законодавством України для виконання судових рішень, та може бути пред`явлена до виконання в передбаченому чинним законодавством порядку до 22.02.2027 року.

4. Стягувачем за даною ухвалою є - Товариство з обмеженою відповідальністю "БК "Інженерно монтажна компанія" (02095, м. Київ, вул. Княжий Затон, 16-А, оф. 99; код ЄДРПОУ 41996387).

5. Боржником за даною ухвалою є - Товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-виробнича будівельна компанія "Нівелір" (03035, м. Київ, вул. Митрополита Василя Липківського, 40; код ЄДРПОУ 33749475).

6. Дана ухвала може бути оскаржена в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України.

Згідно з ч. 1 ст. 235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили негайно з моменту її підписання та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Північного апеляційного господарського суду протягом 10 днів з дня її підписання.

Повний текст ухвали складено та підписано 27.02.2024 р.

Суддя Ю.О.Підченко

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117306104
СудочинствоГосподарське
СутьТовариства з обмеженою відповідальністю "БК "Інженерно монтажна компанія" Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробнича будівельна компанія "Нівелір" визнання договору субпідряду виконаним Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробнича будівельна компанія "Нівелір" Товариства з обмеженою відповідальністю "БК "Інженерно монтажна компанія" визнання недійсним акту

Судовий реєстр по справі —910/17251/23

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні