Ухвала
від 28.02.2024 по справі 910/2261/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, буд. 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

28.02.2024Справа № 910/2261/24Суддя Господарського суду міста Києва Курдельчук І.Д., дослідивши без виклику учасників справи в нарадчій кімнаті матеріали (вх. 2261/24) позовної заяви Роменської міської ради Сумської області (бульв. Шевченка, 2, м. Ромни, Сумська обл., Роменський р-н, 42000; код 35425618) до Міністерство юстиції України (вул. Городецького архітектора, 13, м. Київ, 01001; код 00015622) про визнання протиправним та скасування наказу,

ВСТАНОВИВ:

26.02.2024 до Господарського суду міста Києва засобами поштового зв`язку надійшла позовна заява від 24.11.2023 №03-23/3945 Роменської міської ради Сумської області (далі - позивач) до Міністерства юстиції України (далі - відповідач) про визнання протиправним та скасування наказу №1801/5 від 11.05.2023 Міністерства юстиції України про часткове задоволення скарги ДП "Дослідне господарство "Надія" інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії наук України" від 13.04.2023 №24.

Вимоги позову мотивовані тим, що оскаржуваним наказом відповідач скасував рішення державних реєстраторів щодо державної реєстрації прав комунальної власності за Роменською міською територіальною громадою, чим порушив право на мирне володіння земельними ділянками.

Суд зазначає, що позивачем вказано третіх осіб у справі Державне підприємство "Дослідне господарство "Надія" інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії наук України" (Сумська область, Роменський район, село Кашпури, вул. Нова, 6, 42074; код 04312009) та Головне управління Держгеокадастру у Сумській області (м. Суми, вул. Революції Гідності, 32, 40022; код 39765885), однак клопотання про залучення перелічених організації, в якості третіх осіб до суду не подано, суд розцінює зазначення вказаних осіб як клопотання про залучення третіх осіб.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (ч. 4 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України).

Приймаючи до уваги доводи, які викладені у позовній заяві, дослідивши матеріали позовної заяви, зважаючи на зміст та характер спірних правовідносин, господарський суд дійшов висновку про необхідність залучення Державного підприємство "Дослідне господарство "Надія" інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії наук України" та Головне управління Держгеокадастру у Сумській області в якості третіх осіб, що заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, оскільки оскаржуваний наказ стосується прав та обов`язків цих осіб, а рішення у справі може вплинути на права та обов`язки вказаних суб`ктів.

Відповідно до частини 3 статті 12 ГПК України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Приймаючи до уваги ціну позову, характер спірних правовідносин, предмет доказування, категорію і складність спору, суд згідно з частиною 3 статті 247 ГПК України дійшов висновку про розгляд даної справи за правилами загального позовного провадження.

Керуючись статтями 12, 50, 162, 164, 176, 177, частиною 2 статті 232, статтями 233, 234, 247 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження.

3. Залучити до участі у справі Державне підприємство "Дослідне господарство "Надія" інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії наук України" (Сумська область, Роменський район, село Кашпури, вул. Нова, 6, 42074; код 04312009) та Головне управління Держгеокадастру у Сумській області (м. Суми, вул. Революції Гідності, 32, 40022; код 39765885) в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

4. Підготовче провадження у справі засідання призначити на 26.03.24 о 14:00 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 1 .

5. Зобов`язати позивача протягом двох днів з дня винесення даної ухвали направити копію позовної заяви з додатками третім особам на актуальні юридичні адреси, що зазначені ухвалі суду та подати суду докази направлення даних документів.

6. Зобов`язати позивача надати суду у підготовчому засіданні оригінали всіх документів по суті спору, доданих до позовної заяви (для огляду).

7. Повідомити сторони про дату, час і місце засідання.

8. Встановити відповідачу строк для надання суду обґрунтованого письмового відзиву на позовну заяву з доказами направлення відзиву позивачу у порядку, передбаченому статтями 165, 178 Господарського процесуального кодексу України з викладенням мотивів повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на діюче законодавство; усіх письмових та електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову - протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.7. Встановити позивачу строк у п`ять днів з дня отримання від відповідача відзиву на позовну заяву для подання до суду відповіді на відзив в порядку статті 166 ГПК України з доданням доказів, що підтверджують викладені обставини, та доказів направлення вказаних документів відповідачу.

9. Встановити третім особам строк - протягом 10 днів з дня отримання даної ухвали для подання до суду: у відповідності до ст. 168 ГПК України письмових пояснень з викладенням своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову з доказами направлення пояснень з доданими до них документами на адреси всіх учасників справи.

10. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (частина 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України). При цьому, якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом з об`єктивних причин, відповідач повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (частини 3, 4 статті 80 Господарського процесуального кодексу України).

11. Звернути увагу учасників справи на те, що:

- заяви по суті справи та з процесуальних питань необхідно подавати у Електронній чи письмовій формі з доказами надсилання/вручення іншим учасникам справи у визначені даною ухвалою та ГПК України строки;

- документи, а також додаткові докази, які подаються учасниками справи самостійно чи витребовуються ухвалою суду для залучення до матеріалів справи, мають бути подані Електронній формі скріплені КЕП ЕЦП через систему Електронний суд чи у письмовій формі прошитому вигляді з обов`язковим описом додатків не пізніше ніж за два дня до засідання , до відділу діловодства (канцелярії) Господарського суду міста Києва за адресою: 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, 44, корпус А.

12. Звернути увагу учасників справи на можливість врегулювання спору за участі судді з урахуванням норм глави 4 ГПК України та на можливість врегулювання спору мирним шляхом з урахуванням норм статті 192 ГПК України.

13. Запропонувати учасникам справи взяти участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду .Засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду здійснюється з використанням власних технічних засобів через сервіс "Система захищеного відеокнференцзв`язку з судом (посилання https://vkz.court.gov.ua/) шляхом попередньої реєстрації та входу до нього через підсистему "Електронний суд". Для участі у засіданні в режимі відеоконференції слід подати заяву із зазначенням логіну в порядку ст.197 ГПК України.

14. Інформація щодо руху справи розміщена в мережі Інтернет на інформаційному сайті за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua та на офіційному веб-порталі судової влади України за посиланням: http://court.gov.ua.

Якщо учасник справи має електронний кабінет, суд надсилає всі судові рішення такому учаснику в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи чи її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами. У разі відсутності в учасника справи електронного кабінету суд надсилає всі судові рішення такому учаснику в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Судове рішення є врученим з дня отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи в модулі "Електронний суд" ЄСІТС (п.2ч.6ст.242 ГПК України), вказану такою особою під час подання документів до суду.

Ухвала набрала законної сили 28.02.2024 та не може бути оскаржена.

Суддя Ігор Курдельчук

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117306301
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання протиправним та скасування наказу

Судовий реєстр по справі —910/2261/24

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні