Ухвала
від 20.03.2024 по справі 910/2261/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення без руху заяви по суті справи

м. Київ

20.03.2024Справа № 910/2261/24Господарський суд міста Києва у складі судді Курдельчука І.Д., дослідивши в нарадчій кімнаті пояснення Головного управління Держгеокадарстру у Сумській області щодо позову - «Пояснення на позовну заяву про визнання протиправним та скасування рішення» від 08.03.2024 №б/н у справі №910/2261/24 за позовом Роменської міської ради Сумської області до Міністерство юстиції України, за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Державного підприємства «Дослідне господарство «Іскра» інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії наук України» та Головного управління Держгеокадастру у Сумській області про визнання протиправним та скасування наказу, без повідомлення (виклику) учасників справи

ВСТАНОВИВ

В провадженні Господарського суду міста Києва за правилами загального позовного провадження перебуває справа за вказаним позовом.

15.03.2024 поштовим зв`язком отримано пояснення на позовну заяву, що надійшли від Головного управління Держгеокадастру у Сумській області, яке є третьою особою в даній справі.

До вказаних пояснень додано світлокопії скріншотів направлення пояснень у справі на електронні адреси в якості доказів відправлення учасникам справи вказаних пояснень.

Дослідивши подані пояснення третьої особи щодо позову пояснення суд дійшов висновку про залишення без руху заяви по суті справи, оскільки не надано доказів направлення пояснень з доданими до них документами на адреси всіх учасників справи, а представлені письмові докази не забезпечують фіксацію повідомлення про надсилання/вручення, враховуючи таке.

Пунктом 9 резолютивної частини ухвали від 28.02.2024 встановлено третім особам строк - протягом 10 днів з дня отримання даної ухвали для подання до суду: у відповідності до ст. 168 ГПК України письмових пояснень з викладенням своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову з доказами направлення пояснень з доданими до них документами на адреси всіх учасників справи.

Статтею 6 частиною 6 ГПК України встановлено таке.

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Заява по суті справи як спеціальний процесуальний документ безпосередньо пов`язаний щонайменше з двома конституційними принципами (засадами) судочинства, які закріплені в ч. 1 ст. 129 Основного Закону України: рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Пояснення третьої особи щодо позову або відзиву також нерозривно пов`язані із правом особи на справедливий суд, яке гарантовано ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Пунктом 2 статті 161 ГПК України визначено, що заявою по суті справи є, зокрема, пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

Відповідно до пункту 3 статті 168 ГПК України до пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені частинами третьою - сьомою, десятою статті 165 цього Кодексу.

До відзиву додаються документи, що підтверджують надсилання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу (ГПК України).

Суд має право вирішити справу за наявними матеріалами також у разі, якщо відзив подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його і не навела поважних причин невиконання такого обов`язку (п.10. .2 ст. 165 ГПК України).

Статтею 42 частиною 7 ГПК України визначено, що якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами (ч.1 ст.43 ГПК України).

Головне управління Держгеокадастру у Сумській області є територіальним органом Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр), яка в свою чергу є центральним органом виконавчої влади (Положення Про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, затв. Постановою КМУ 15 від 14.01.2015 зі змінами)

Відповідно до відомостей ЄДРПОУ видом діяльності Головного управління Держгеокадастру у Сумській області є 84.11 Державне управління загального характеру, а тому реєструє свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку.

Третя особа зареєструвала електронний кабінет, але не навела поважних причин невиконання обов`язку обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого(-их) учасника(-ів) справи.

Водночас, судом встановлено, що учасники справи №910/2261/24 мають зареєстровані кабінети в підсистемі «Електронний суд», що не позбавляє учасників справи надсилати документи іншим учасникам у паперовій формі листом з описом вкладення.

За таких обставин, світлокопії знімку екрана (зображення, отримане комп`ютером, що зображує дійсно те, що бачить користувач на екрані монітора) із візуальною фіксацією зображення графічних елементів та написів «зімбра. Пояснення по справі 910/2261/24» не є належним доказом відправлення учасникам справи заяви по суті справи.

Враховуючи вищенаведене, беручи до уваги, що заява Головного управління Держгеокадастру у Сумській області «Пояснення на позовну заяву про визнання протиправним та скасування рішення» від 08.03.2024 №б/н містить документів, що підтверджують надіслання (надання) іншим учасникам справи, суд на підставі статті 170 Господарського процесуального кодексу України повертає без розгляду поіменовану Заяву.

Так, подані пояснення третьою особою не містить відомостей, які вимагаються ГПК України і встановлені судом (п. 9), а саме доказів направлення пояснень з доданими до них документами на адреси всіх учасників справи.

Враховуючи вищенаведене, беручи до уваги, що заява «Пояснення на позовну заяву про визнання протиправним та скасування рішення» (№ б/н від 08.03.2024) не містить належних доказів, що підтверджують надіслання (надання) іншим учасникам справи.

Системний аналіз норм ч. 1 ст.161, п.2ч.6ст.165, п.3 ст.168 ГПК ст.172, ч.1ст.174, ст. ч.10 ст.11 ГПК України, дає підстави для висновку про застосовування і до пояснень третьої особи щодо позову чи відзиву правила про залишення без руху такої заяви по суті справи позовної заяви і встановленням строку і порядку усунення недоліків.

На підставі викладеного, керуючись статтями 6, 13, 42, 161, 165, 168, 172,174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Залишити без руху Пояснення на позовну заяву про визнання протиправним та скасування рішення Головного управління Держгеокадастру у Сумській області від 08.03.2024 б/н.

2. Встановити Головному управлінню Держгеокадастру у Сумській області строк два дні з дня вручення даної ухвали для усунення недоліків заяви по суті справи шляхом надання суду документів, що підтверджують надсилання (надання) заяви по суті справи і доданих до неї доказів іншим учасникам справи з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу (ГПК України).

3. У зв`язку з недоліками роботи ЄСІТС, підсистеми «Електронний суд» дозволити надіслати документи визначені у пункті 2 у паперовій формі листом з описом вкладення

Ухвала набрала законної сили 20.03.2024 та оскарженню не підлягає

Судове рішення є врученим з дня отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи в модулі "Електронний суд" ЄСІТС (п.2ч.6ст.242 ГПК України), вказану такою особою під час подання документів до суду.

Суддя Ігор Курдельчук

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117786640
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання протиправним та скасування наказу, без повідомлення (виклику) учасників справи

Судовий реєстр по справі —910/2261/24

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні