Ухвала
від 28.02.2024 по справі 916/769/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"28" лютого 2024 р.м. Одеса Справа № 916/769/24

Господарський суд Одеської області у складі судді Желєзної С.П., розглянувши позовні матеріали (вх. №792/24 від 27.02.2024),

за позовом: товариства з обмеженою відповідальністю «ОК ТРЕЙДІНГ»

до відповідача:RAM RATNA INTERNATIONAL

про стягнення 56 556 440,43 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «ОК ТРЕЙДІНГ» (65045, Одеська область, м. Одеса, вул. Велика Арнаутська, буд. 76, офіс 6; ідентифікаційний код 41617399) звернулось до Господарського суду Одеської області із позовною заявою до RAM RATNA INTERNATIONAL (Ram Ratna House, Victoria Mill Compound, P.B. Marg, Worli Mumbai 400 013, India) про стягнення заборгованості у загальному розмірі 56 556 440,43 грн., яка складається із заборгованості за контрактом №ОК/W-1 від 01.07.2023 у розмірі 21 732 743,74 грн. та заборгованості за контрактом №ОК/C-3 від 01.07.2023 у розмірі 34 823 696,69 грн.

Оскільки позовна заява товариства з обмеженою відповідальністю «ОК ТРЕЙДІНГ» подана із дотриманням вимог, встановлених ст. ст. 162, 164, 172 ГПК України, господарський суд, враховуючи умови контрактів №ОК/W-1 від 01.07.2023, №ОК/C-3 від 01.07.2023 та додаткових угод до них, якими передбачено підсудність спору між сторонами Господарському суду Одеської області, доходить висновку про правомірність відкриття провадження по даній справі відповідно до вимог ст. 176 ГПК України.

При вирішенні питання щодо форми господарського судочинства, у якому повинен здійснюватися розгляд даних позовних вимог, господарський суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні. Умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, а справи - у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Відповідно до ч. 3 ст. 247 ГПК України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Положеннями ст. 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2024 рік» №3460-IX від 09.11.2023 встановлено, що у 2024р. прожитковий мінімум для працездатної особи з 1 січня 2024 року становить 3028,00 грн.

З огляду на викладені вище положення ГПК України, враховуючи категорію справи, обсяг та характер доказів у справі, а також ціну позову, господарський суд дійшов висновку щодо необхідності призначення даної справи до розгляду за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до ст. 365 ГПК України іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Згідно зі ст. 367 ГПК України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

19.08.2017 набрав чинності Договір між Україною та Республікою Індія про взаємну правову допомогу у цивільних і господарських справах, підписаний 10.12.2012.

Положеннями ст.1 Договору між Україною та Республікою Індія про взаємну правову допомогу у цивільних і господарських справах встановлено, що громадяни Договірних Сторін мають право на такий самий правовий захист на території іншої Договірної Сторони відповідно до їхнього законодавства щодо своєї особи, своїх прав та інтересів, як і громадяни останньої Договірної Сторони. Громадяни однієї Договірної Сторони на території іншої Договірної Сторони відповідно до її законодавства мають право на вільний доступ до суду та інших компетентних органів для подачі позовів та захисту своїх прав та інтересів щодо цивільних та господарських справ на тих самих умовах, як і громадяни останньої Договірної Сторони. До юридичних осіб, місце діяльності яких знаходиться на території однієї з Договірних Сторін і які були створені згідно закону цієї Договірної Сторони, також застосовуються положення цього Договору.

Згідно з приписами ст. 2 Договору між Україною та Республікою Індія про взаємну правову допомогу у цивільних і господарських справах запити про правову допомогу надсилаються через центральні органи Договірних Сторін. В Україні Центральним органом є Міністерство юстиції України. В Республіці Індія Центральним органом є Міністерство права і юстиції.

Таким чином, з урахуванням положень ст. 367 ГПК України та з метою належного повідомлення RATNA INTERNATIONAL про час та місце розгляду даної справи, керуючись положеннями Договору між Україною та Республікою Індія про взаємну правову допомогу у цивільних і господарських справах, господарський суд дійшов висновку про необхідність звернення до уповноваженого органу Республіки Індія із судовим дорученням про вручення відповідачу судових документів.

Згідно з ч. 1 ст. 3 Договору між Україною та Республікою Індія про взаємну правову допомогу у цивільних і господарських справах прохання про надання правової допомоги та додатки до нього складаються мовою запитуючої Договірної Сторони, до них також додаються завірені копії перекладу на мову запитуваної Договірної Сторони або на англійську мову.

Враховуючи вимоги ст. 3 Договору між Україною та Республікою Індія про взаємну правову допомогу у цивільних і господарських справах суд вважає за необхідне зобов`язати позивача надати суду нотаріально засвідчений переклад на англійську мову даної ухвали та нотаріально засвідчений переклад на англійську мову прохання про вручення судових документів.

Згідно з п. 4 ч. 1, ч. 3 ст. 228 ГПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави. З питань, зазначених у цій статті, суд постановляє ухвалу.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 229 ГПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених: пунктом 4 частини першої статті 228 цього Кодексу - до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

Приймаючи до уваги неможливість розгляду даної справи до отримання інформації про вручення RAM RATNA INTERNATIONAL судових документів, провадження по даній справі слід зупинити до надходження відповіді від компетентного органу іноземної держави на судове доручення.

Керуючись ст. ст. 12, 174, 176, 234, 228, 229, 247, 365, 367 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу призначити до розгляду за правилами загального позовного провадження з повідомленням (викликом) учасників судового процесу.

3. Підготовче засідання призначити на "28" серпня 2024 р. о 12:00. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т Шевченка, 29, в залі судових засідань № 14 (5 поверх), тел. 0(482)307-977.

4. Призначити резервну дату засідання на "30" вересня 2024 р. о 12:00. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т Шевченка, 29, в залі судових засідань № 14 (5 поверх), тел. 0(482)307-977.

5. Встановити відповідачу 15-денний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позов.

Звернути увагу відповідача на положення ч. 3 ст. 80 ГПК України, якими передбачено обов`язок останнього подавати наявні у нього докази разом із відзивом на позовну заяву.

6. Зобов`язати позивача у 10-денний строк з дня вручення даної ухвали надати суду нотаріально засвідчений переклад на англійську мову даної ухвали та нотаріально засвідчений переклад на англійську мову прохання про вручення судових документів.

7. Зобов`язати учасників справи з`явитись у судове засідання.

8. Повідомити учасників судового процесу про наявність у них права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду та поза межами суду з використанням власних технічних засобів відповідно до ст. 197 ГПК України.

9. Провадження у справі №916/769/24 зупинити.

Ухвала набрала законної сили 28.02.2024 та може бути оскаржена в частині зупинення судом провадження по справі.

Суддя С.П. Желєзна

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117306668
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/769/24

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні