Ухвала
від 28.02.2024 по справі 559/594/24
ДУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 559/594/24

Провадження № 2/559/328/2024

УХВАЛА

(про залишення позовної заяви без руху)

28 лютого 2024 року місто Дубно

Суддя Дубенського міськрайонного суду Рівненської області Жуковська О.Ю., перевіривши виконання вимог ст.ст.175-177, 316, 318 ЦПК України у справі за позовом ОСОБА_1 , від імені якого діє адвокат Шевчук Віктор Миколайович, до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Вербської сільської ради, треті особи: Виконавчий комітет Вербської сільської ради, Дубенська районна державна адміністрація про визнання протиправними та скасування рішень ОМС, скасування державної реєстрації права власності, усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та стягнення моральної шкоди,-

ВСТАНОВИЛА:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить визнати протиправними та скасувати рішення ОМС, скасувати державну реєстрацію права власності, усунути перешкоди у користуванні земельною ділянкою та стягнути на його користь моральну шкоду.

Відповідно дост. 184 ЦПК Українипозов пред`являється шляхом подання позовної заяви, яка повинна відповідати вимогам ст.175,177 ЦПК України.

Ознайомившись із її змістом та доданими матеріалами встановлено, що вона підлягає залишенню без руху із наступних підстав.

Згідно ч.4ст.177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивачем у позовній заяві заявлено вимоги щодо визнання протиправними та скасування трьох рішень Вербської сільської ради, скасування державної реєстрації щодо земельних ділянок, які належать ОСОБА_5 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , та зобов`язання усунути позивачу перешкоди у користуванні його земельною ділянкою. Тобто, позивачем заявлено три позовні вимоги немайнового характеру.

Згідно п. 2 ч. 2ст. 4 ЗУ "Про судовий збір"за подання позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, судовий збір сплачується у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що у 2024 році становить 1211,20 грн.

Відповідно до ч.3 ст.6 Закону України «Про судовий збір», у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Пунктами 12 та 13 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17.10.2014 року за №10 «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах», встановлено, що якщо в позовній заяві об`єднано дві або більше самостійних вимог немайнового характеру, пов`язані між собою, судовий збір сплачується окремо з кожної із таких вимог або загальною сумою.

Крім того, у своїй позовній заяві ОСОБА_1 просить стягнути з відповідачів завдану йому моральну шкоду у розмірі 5000 грн.

Згідно постанови Верховного Суду України у справі №523/5124/21 від 07 лютого 2022 року, моральна шкода є втратою немайнового характеру, однак відшкодування моральної шкоди може відбуватися в майновій (грішми, іншим майном) або немайновій формах (публікація спростування недостовірної інформації, публікація рішення суду у засобах масової інформації, інші форми відновлення морального стану особи).

Отже, за змістом частини третьоїстатті 23 ЦК Українипозовна вимога про відшкодування моральної шкоди стає майновою вимогою, якщо вона визначена у грошовому або іншому майновому вимірі, правовим наслідком відшкодування якої є грошове або інше майнове стягнення на користь позивача (стягнення грошових коштів, витребування майна, визнання права на майно тощо).

Таким чином, вимога про відшкодування моральної шкоди у йьому спорі, що визначена у грошовому вимірі, стає окремою майновою вимогою, отже, судовий збір за таку вимогу підлягає стягненню.

Відповідно до ЗУ «Про судовий збір» за подання позовної заяви про відшкодування моральної шкоди судовий збір сплачується в розмірі 1,5 відсотка цін позову, але не менше 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 3028,00 грн.

Таким чином, позивачу необхідно було сплатити судовий збір за позовні вимоги щодо визнання протиправнимита скасуваннярішень Вербськоїсільської радищодо земельнихділянок,які належать ОСОБА_5 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожну, що становить 3633,60 грн. та судовий збір за позовну вимогу щодо відшкодування моральної шкоди у розмірі 3028,00 грн.

Разом з тим, при поданні до суду процесуальних документів в електронній формі застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору (ч.3 ст.4 Закону України «Про судовий збір»). Суд зазначає, що позов подано через систему «Електронний суд». Відтак, розмір судового збору за даним позовом, з урахуванням подання позову через систему «Електронний суд» складає 2906,88 грн. за позовні вимоги немайнового характеру та 2422,40 грн. за позовну вимогу щодо стягнення моральної шкоди.

При цьому, до матеріалів справи долучено квитанцію про сплату судового збору у розмірі 2422,40 грн.

Відтак, позивачу необхідно доплатити судовий збір за позовні вимоги немайнового характеру з урахуванням сплаченої суми у розмірі 484,48 грн. та сплатити судовий збір за вимогу щодо стягнення моральної шкоди у розмірі 2422,40 грн.

Відповідно ч.1 ст.185ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175 і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення заяви без руху.

Згідно із ч.2ст.185 ЦПК Українив ухвалі про залишення заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст. 175, 177, 185, 259-261, 300 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИЛА:

позовну заяву ОСОБА_1 , від імені якого діє адвокат Шевчук Віктор Миколайович, до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Вербської сільської ради, треті особи: Виконавчий комітет Вербської сільської ради, Дубенська районна державна адміністрація про визнання протиправними та скасування рішень ОМС, скасування державної реєстрації права власності, усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та стягнення моральної шкоди - залишити без руху.

Надати позивачу строк тривалістю п`ять днів з дня отримання копії цієї ухвали адвокатом Шевчуком Віктором Миколайовичем для усунення недоліків позовної заяви, а саме: доплатити судовий збір за позовні вимоги немайнового характеру у розмірі 484,48 грн. та сплатити судовий збір за вимогу щодо стягнення моральної шкоди у розмірі 2422,40 грн., надати суду відповідні підтверджуючі документи.

Роз`яснити заявнику, що коли відповідно вказівок цієї ухвали у встановлений строк він виконає вимоги статей ст.ст. 175, 318 Цивільного процесуального кодексу України, заява вважатиметься поданою в день первісного її подання до суду. Інакше заява вважатиметься не поданою і буде йому повернена.

Копію ухвали надіслати позивачу, від імені якого діє представник.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.Ю.Жуковська

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117309350
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання протиправними та скасування рішень ОМС, скасування державної реєстрації права власності, усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та стягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —559/594/24

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Жуковська О. Ю.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Жуковська О. Ю.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Жуковська О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні