Ухвала
від 28.02.2024 по справі 480/11117/23
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про повернення судового збору

28 лютого 2024 року Справа № 480/11117/23

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Прилипчука О.А.,

розглянувши у письмовому провадженні в приміщенні суду в м. Суми клопотання Керівника Конотопської окружної прокуратури про повернення судового збору у справі за позовом Керівника Конотопської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Сумській області, Конотопської районної державної адміністрації (Конотопської районної військової адміністрації) до Апарату Попівської сільської ради Конотопського району Сумської області про зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

До Сумського окружного адміністративного суду звернувся Керівник Конотопської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Сумській області, Конотопської районної державної адміністрації (Конотопської районної військової адміністрації) з позовною заявою до Апарату Попівської сільської ради Конотопського району Сумської області, в якій просить:

Зобов`язати апарат Попівської сільської ради Конотопського району Сумської області привести у стан готовності захисну споруду № 69695, що знаходиться за адресою: Конотопський район, с. Попівка, вул. Гуденка, 2-А, з метою використання її за призначенням.

Ухвалою суду від 20.12.2023 клопотання представника Апарату Попівської сільської ради Конотопського району Сумської області про закриття провадження у справі задоволено. Провадження у справі за позовом Керівника Конотопської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Сумській області, Конотопської районної державної адміністрації (Конотопської районної військової адміністрації) до Апарату Попівської сільської ради Конотопського району Сумської області про зобов`язання вчинити дії закрито.

19.02.2024 від керівника Конотопської окружної прокуратури Сумської області до суду надійшла заява, в якій у зв`язку з тим, що провадження у справі було закрито з підстав добровільного виконання вимог відповідачем, просить повернути суму спраченого судового збору у розмірі 2684,00 грн. на розрахунковий рахунок Сумської обласної прокуратури.

Перевіривши матеріали заяви, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 142 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п`ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Пунктом 5 частини 1 статті 7 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі: закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Відповідно до частини 2 цієї статті у випадках, установлених пунктом 1 частини першої цієї статті, судовий збір повертається в розмірі переплаченої суми; в інших випадках, установлених частиною першою цієї статті, - повністю.

З матеріалів справи судом вбачається, що при зверненні до суду з позовною заявою позивач сплатив судовий збір в сумі 2684,00 грн., що підтверджується копією платіжної інструкції від 27.09.2023 № 1640 (а.с. 18).

Таким чином, суд вважає за необхідне задовольнити заяву представника позивача про повернення судового збору в розмірі 2684,00 грн., сплаченого при подачі позову.

Щодо клопотання позивача про повернення судового збору шляхом перерахування коштів у безготівковій формі на розрахунковий рахунок Сумської обласної прокуратури, суд зазначає, що відповідно до ч. 5 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" повернення сплаченої суми судового збору здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади із забезпечення реалізації державної фінансової політики.

Порядок повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 3 вересня 2013 року № 787, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 25 вересня 2013 року за № 1650/24182.

Відповідно до п. 5 розділу І вказаного порядку, у разі повернення судового збору (крім помилково зарахованого) до головних управлінь Казначейства, Казначейства (у разі сплати судового збору в іноземній валюті) подається копія судового рішення, засвідчена належним чином.

Копія судового рішення, засвідчена належним чином, подається платником до відповідного головного управління Казначейства, Казначейства разом з його заявою про повернення коштів з бюджету та оригіналом або копією документа на переказ або паперовою копією електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету.

Таким чином, враховуючи викладене, суд не уповноважений здійснювати будь-які перерахування на розрахункові рахунки учасників справи.

Керуючись ст. ст. 142, 248, 256 КАС України, ст. 7 Закону України "Про судовий збір", суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву Керівника Конотопської окружної прокуратури про повернення судового збору - задовольнити.

Повернути Сумській обласній прокуратурі судовий збір у розмірі 2684,00 грн., сплачений платіжним дорученням № 1640 від 27.09.2023 на розрахунковий рахунок: UA878999980313151206084018540, одержувач: ГУК Сум.обл./Сумська МТГ/22030101, банк одержувача: Казначейство України, код ЄДРПОУ 37970404.

Ухвала набирає законної сили в момент підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя О.А. Прилипчук

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117314156
СудочинствоАдміністративне
Сутьзобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —480/11117/23

Ухвала від 28.02.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 20.02.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 20.12.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 24.11.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 16.11.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 12.10.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні