Рішення
від 19.02.2024 по справі 213/7/24
ІНГУЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

г Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

Справа № 213/7/24

Номер провадження 2-о/213/49/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 лютого 2024 року м. Кривий Ріг

Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді - Попова В.В.

присяжних - Артеменко В.М., Зайцевої Т.О.,

секретар судового засідання - Куропятник І.О.,

за участю:

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заявника - адвоката Яремчук Людмили Валентинівни,

неповнолітньої дитини, у відношенні якої розглядається заява - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

представника заінтересованої особи - ОСОБА_3 ,

заінтересованих осіб - ОСОБА_4 ,

- ОСОБА_5 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні, в залі судових засідань №14, цивільну справу № 213/7/24 за заявою ОСОБА_1 про усиновлення дитини, -

В С Т А Н О В И В:

Стисливий виклад позиції заявника.

ОСОБА_1 звернулася до суду з цією заявою та просить ухвалити рішення про усиновлення нею ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внести зміни до актового запису про її народження № 46 від 05 березня 2015 року, змінивши прізвище дитини з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 », і в відомостях про матір дитини зазначити « ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянка України».

В обґрунтування заяви посилається на те, що дитина на цей час проживає в прийомній сім`ї. Вона своєї власної сім`ї не має, працює, забезпечена житлом, бажає створити повноцінну сім`ю, дати дівчинці все необхідне для її розвитку. Зазначила, що висновок виконкому Інгулецької районної у місті ради про недоцільність усиновлення не може бути безумовною підставою для відмови їй в усиновленні, оскільки він суперечить інтересам дитини. Органом опік не враховано, що дитина перебуває під гіперопікою з боку прийомній сім`ї , відчуває себе під тотальним контролем, оскільки всі рішення за неї приймаються прийомними батьками. У нею з дівчинкою після знайомства склалися дуже добрі стосунки, вони спілкуються, в тому числі і по телефону, і дитина завжди радіє спілкуванню. Тому вона бажає виховувати дитину і піклуватися про неї, як про рідну, утримувати матеріально. Її рішення про усиновлення є виваженим, усвідомленим, відповідає бажанню та інтересам дитини.

Процесуальні дії у справі.

01.01.2024 заява надійшла до суду.

Ухвалою від 05.01.2024 заяву було залишено без руху.

23.01.2024 надійшла уточнена заява.

29.01.2024 заява прийнята до розгляду, провадження у справі відкрито.

Інші процесуальні дії у справі не здійснювались.

Заяви, клопотання учасників справи.

Заявниця та її представник в судовому засіданні заяву підтримали, викладені в ній обставини підтвердили, просили її задовольнити.

Заявниця пояснила, що бажає усиновити дівчинку, має для цього сили, матеріальні ресурси, житлові умови. В неї є мама, рідний брат, дорослий син, вже одружений. За освітою вона - педагог, працює вихователем-психологом, буде сприяти отриманню дитиною кращої освіти і влаштуванню кращого майбутнього. Бажає бути поряд з нею все життя, виховувати, утримувати. Але як тільки приїхала для знайомства з дитиною відчула неприязні відносини з боку прийомних батьків. Дівчинка з першої зустрічі йде на контакт, коли вони одні, вона весела, але її поведінка змінюється одразу, як тільки підходить прийомна мати, яка чинить на дитину системний тиск. Дитина вже була підготовлена до агресії по відношенню до неї. Вважає, що в прийомній сім`ї дівчинка не отримує того, що їй необхідно в 11 років, тому прийомні батьки навпаки повинні сприяти тому, щоб дитина опинилася у сім`ї. Зазначила, що вона не буде заперечувати проти спілкування ОСОБА_8 з її братом та сестрою. Навпаки буде сприяти підтриманню між ними відносин.

Представник заявниці зазначила, що у висновку виконкому зазначено, що дитина знаходиться під тотальним тиском прийомних батьків. Просила врахувати, що на підставі вікових обмежень, прийомні батьки не можуть бути більше опікунами, але їх чомусь не зняли з цієї реєстрації. Наодинці дитина спілкувалася з заявником, малювала і відправляла їй свої роботи на вайбер, а потім в якийсь момент відмовилася навіть спілкуватися. Вважає, що прийомна родина чинить тиск на дитину, при цьому самими ними заява на усиновлення не подавалася. Висновок про недоцільність не є таким, що варто брати за основу. Усиновлення відбудеться в інтересах дитини. Тому заяву просять задовольнити.

Представник заінтересованої особи - органу опіки та піклування проти задоволення заяви заперечувала, посилаючись на непогодження дитини і прийняття з цих підстав незадовільного висновку. При цьому не заперечувала, що заявниця встановила контакт з дитиною, але зазначила, що тиску на дитину з боку прийомних батьків помічено не було, доказів вчинення домашнього насильства немає, вони діяли в інтересах дитини.

Представник Криворізького міського центру соціальних служб в судове засідання не з`явився, будь яких заяв, клопотань від цієї заінтересованої особи не надходило.

Заінтересовані особи ОСОБА_4 , ОСОБА_5 в судовому засіданні кожен окремо проти задоволення заяви заперечували.

При цьому, ОСОБА_5 пояснила, що дитина проживає в їхній сім`ї з 2015 року, коли її влаштували до прийомної сім`ї, їй було два з половиною роки, незважаючи на передпенсійний вік, вони погодилися на наполегливу пропозицію служби у справах дітей, оскільки з ОСОБА_9 ще були двоє дітей - ОСОБА_10 і ОСОБА_11 - її брат і сестра. Вона від дитини не приховувала, що її усиновлять і вона більше з нами жити не буде. ОСОБА_12 одразу не хотіла йти на зустріч до заявниці, але вона її умовила.

ОСОБА_4 пояснив, що за цей час вони звиклі до дитини, а вона - до них, відносини між ними дуже гарні, дитина займалася гімнастикою, зараз - танцями, любить малювати і ліпити. Крім ОСОБА_13 , у них на вихованні є ще хлопчик 15 років. Вважає, що контроль над дітьми присутній, оскільки діти прийомні, але в кожного є телефон, всі під контролем. Стверджував, що дитину вони не залякували, не змушували відмовлятися від усиновлення, а лише висловили свої думки з цього питання, дали їй право вибору, але вона самостійно висловила своє небажання залишити їхню сім`ю.

Малолітня ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка була заслухана в судовому засіданні в порядку, що відповідає віку дитини, висловила свою думку, пояснила, що не бажає бути усиновленою заявницею, хоче залишитися з мамою ОСОБА_14 , з ними живе брат ОСОБА_15 , їй з прийомними батьками добре, у них гарні відносини. З жінкою, що хотіла її усиновити, вона зустрічалася, але до неї не хоче.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

Згідно з свідоцтвом про народження Серія НОМЕР_1 , виданого повторно Дзержинським відділом ДРАЦС реєстраційної служби Криворізького міського управління юстиції 05.03.2015, ІНФОРМАЦІЯ_3 народилася ОСОБА_2 , батьками якої записані ОСОБА_16 та ОСОБА_17 /а.с.7/.

ОСОБА_17 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджено свідоцтвом про смерть Серія НОМЕР_2 , виданим повторно Дзержинським відділом ДРАЦС реєстраційної служби Криворізького міського управління юстиції 08.05.2015 /а.с.8/.

Рішенням виконкому Дзержинської районної у місті ради від 18.03.2015 № 80 малолітній ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування. 17 червня 2015 року дитина отримала статус дитини - сироти згідно з Рішенням виконкому № 183 /а.с.9, 10/.

Як вбачається з цих рішеннях виконкому, мати дитини була позбавлена батьківських прав, а батько дитини ОСОБА_16 записаний відповідно до ст. 135 СК України.

Рішенням виконкому Інгулецької районної у місті ради від 19.01.2022 № 13 дитячий бцдинок сімейного типу - ОСОБА_5 та ОСОБА_4 переведено в статус прийомної сім`ї, до якої переведено разом з іншими трьома неповнолітніми дітьми малолітню ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 /а.с.11/.

Дитина зареєстрована за адресою прийомної матері ОСОБА_5 : АДРЕСА_1 , відповідно до висновку КНП «ЦПМСД№ 7» КМР від 22.09.2023 року, дитина здорова /а.с.12, 13/.

Згідно з Актом про знайомство кандидатів в усиновлювачі з дитиною, 01.11.2023 в приміщенні виконкому відбулося знайомство ОСОБА_1 з ОСОБА_18 в присутності головного спеціаліста служби у справах дітей, представника центру соціальних служб, прийомної матері ОСОБА_5 /а.с.16/.

Згідно з письмовою заявою від 29.09.2023 прийомна мати ОСОБА_5 , вони повідомлені, що є кандидати в усиновлювачі, які бажають усиновити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка виховується в їх прийомній сім`ї, а також про переважне право прийомних батьків на усиновлення, від якого вони відмовляються /а.с.14/.

05.12.2023 неповнолітня ОСОБА_2 письмово відмовилася від усиновлення ОСОБА_1 , про що свідчить її заява на ім`я начальника Служби у справах дітей виконкому Інгулецької районної у місті ради /а.с.15/.

Згідно з наданими Заявником довідками, ОСОБА_1 працює вихователькою у ЕЗДО № 27 «Ромашка» Нікопольської міської ради, отримує щомісяця стабільну заробітну плату у середньому розмірі 13297,67 грн., за місцем роботи характеризується виключно позитивно, пройшла курси підготовки з питань виховання дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування /а.с.17, 18, 20, 55/.

Відповідно до Акту обстеження житлово-побутових умов в 2-кімнатній квартирі за адресою: АДРЕСА_2 , співвласником якої є заявниця, санітарно-гігієнічні умови відповідають нормам, квартира відремонтована, обладнана меблями, побутовою технікою, в квартирі є газо-, водо-, електропостачання, створено умови для виховання та розвитку дитини, є окрема кімната, стіл., ліжко, шафа-купе. Житло придатне для проживання та розвитку дитини /а.с.21, 24/.

Згідно з висновками про стан здоров`я від 07.10.2023 та від 11.01.2024 заявниця здорова, до кримінальної відповідальності не притягувалася, незнятої чи непогашеної судимості не має, у розшуку не перебуває /а.с.22, 23/.

Згідно з висновком служби у справах дітей Нікопольської міської ради від 10.02.2023 № 02-01 ОСОБА_1 може бути усиновлювачем малолітньої дитини жіночої статі віком від 3 до 10 років /а.с.19/.

Виконавчим комітетом Інгулецької районної у місті ради 06.12.2023 року прийнято висновок за вих. №8/31-2935 про недоцільність усиновлення ОСОБА_1 малолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Як зазначено у висновку, малолітня дитина згоду на усиновлення не надала /а.с.5-6/.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування.

Відповідно до ч.3 ст.294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відповідно до п.4 ч.2 ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про усиновлення.

Відповідно до ст.207 СК України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя. Згідно ч.1 ст.208 СК України, усиновленою може бути дитина.

Статтею 211 СК України передбачено, що усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років. Усиновлювачами можуть бути подружжя, а також особи, зазначені у частинах п`ятій та шостій цієї статті.

Відповідно до п. 6 постанови Пленуму Верховного суду України від 30.03.2007 № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч.1-3 ст. 218 СК щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Згідно з положеннями ст.171 СК України думка дитини має бути врахована

при вирішенні питань, що стосуються її життя.

Згідно із частиною третьою цієї статті, суд має право постановити рішення всупереч думці дитини, якщо цього вимагають її інтереси.

Частинами 1, 2 ст.218 СК України передбачено, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Дитина має бути проінформована про правові наслідки усиновлення.

Згідно з міжнародними та національними правовими нормами до прав дитини належить, зокрема, право на врахування її думки щодо питань, які стосуються її життя. Зокрема, відповідно до положень ст.12 ч.I Конвенції ООН від 20 листопада 1989 року «Про права дитини», ратифікованої Україною 27 лютого 1991 року, держави-учасниці забезпечують дитині, здатній сформулювати власні погляди, право вільно висловлювати ці погляди з усіх питань, що стосуються дитини, причому поглядам дитини приділяється належна увага згідно з її віком і зрілістю. З цією метою дитині, зокрема, надається можливість бути заслуханою в ході будь-якого судового чи адміністративного розгляду, що стосується дитини, безпосередньо або через представника чи відповідний орган у порядку, передбаченому процесуальними нормами національного законодавства.

Згідно з ч.1 ст.223 СК України, особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Подання такої заяви через представника не допускається.

Відповідно до ч.1 ст.224 СК України, суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: 1) стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; 2) мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; 3) мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; 4) взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; 5) особу дитини та стан її здоров`я; 6) ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

Згідно зі ст.ст.4, 10 Європейської конвенції про усиновлення дітей, ратифікованою Законом № 3017-VI (3017-17) від 15.02.2011, і яка, відповідно до ст. 9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, у кожному випадку компетентний орган приділяє особливу увагу важливості того, що усиновлення забезпечує дитину стабільними та гармонійними домашніми умовами. Компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише після належного попереднього встановлення обставин стосовно усиновлювача, дитини та її сім`ї.

Відповідно до ст.229 СК України, особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Якщо усиновлюється дитина, яка досягла семи років, то для запису усиновлювача матір`ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, передбаченого частиною четвертою статті 218 цього Кодексу. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Статтею 233 СК України передбачено, що на підставі рішення суду про усиновлення, в актовий запис про народження дитини, державний орган реєстрації цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Висновок суду.

Заслухавши учасників справи, в тому числі думку малолітньої дитини, дослідивши та оцінивши наявні в матеріалах справи докази, визнавши їх достатніми для вирішення справи, суд вважає, що в задоволенні заяви слід відмовити. При цьому виходить із наступного.

Як зазначено вище, згідно з чинним сімейним законодавством України, усиновлення дитини провадиться у найвищих інтересах дитини, для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Судом не відхилено жодного доказу, наданого заявником, не встановлено підстав, які б перешкоджали усиновленню нею дитини.

Разом з тим, суд вважає, що малолітня ОСОБА_2 досягла того віку та рівня розвитку, коли може повною мірою усвідомити факт та процедуру усиновлення. Згідно з письмовою заявою, підписаною дитиною в присутності завідувачки сектора з питань усиновлення, опіки та влаштування дітей служби у справах дітей виконкому Інгулецької районної у місті ради Рожнової О.О., ОСОБА_2 не надала згоди, щоб її усиновлювала ОСОБА_1 . В судовому засіданні дитина теж підтвердила, що не бажає бути усиновленою заявницею і бажає залишитися в прийомній сім`ї.

Отже, судом під час розгляду справи виконано вимоги ст.218 СК України щодо перевірки наявності згоди дитини на усиновлення, з`ясовано ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити, і відмова бути усиновленою, яка була висловлена дитиною, не надає суду прийти до висновку, що усиновлення у даному випадку буде відповідати її інтересам.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що усиновлення не доцільне і відмовляє в задоволенні заяви.

Керуючись ст.ст. 171, 207-208, 211, 214-215, 218, 224, 229, 231-234 СК України, ст.ст. 12, 13, 81, 141, 264-265, 293, 294, 310-314 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В :

В задоволенні заяви ОСОБА_1 про усиновлення дитини відмовити в повному обсязі.

Судові витрати, пов`язані з розглядом справи, віднести на рахунок заявника.

Апеляційна скарга на рішення суду, в зв`язку з оголошенням його вступної та резолютивної частини, подається до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У разі відкликання заяви про усиновлення після ухвалення рішення про усиновлення, але до набрання ним законної сили, суд скасовує своє рішення і залишає заяву без розгляду.

Заявник: ОСОБА_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Представник заявника: адвокат Яремчук Людмила Валентинівна, адреса: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_4 ,

Заінтересовані особи:

- Виконком Інгулецької районної у місті ради, як орган опіки та піклування, адреса місця знаходження: м. Кривий Ріг, пл. Гірницької Слави, 1, код ЄДРПОУ 04052548.

- Служба у справах дітей виконкому Інгулецької районної у місті ради (адреса місця знаходження: м. Кривий Ріг, пл. Гірницької Слави, 1, код ЄДРПОУ 34488902.

- Криворізький міський центр соціальних служб, адреса місця знаходження: м. Кривий Ріг, вул. Павла Глазового, 4-а, код ЄДРПОУ 24450647.

- ОСОБА_4 , адреса проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП судом не встановлений.

- ОСОБА_5 , адреса проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП судом не встановлений.

Вступну та резолютивні частини рішення проголошено в судовому засіданні 19.02.2024.

Повне судове рішення складено 27 лютого 2024 року.

Суддя В.В. Попов

Присяжні В.М. Артеменко

Т.О. Зайцева

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117318555
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини

Судовий реєстр по справі —213/7/24

Рішення від 19.02.2024

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні