Рішення
від 29.02.2024 по справі 168/156/24
СТАРОВИЖІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 168/156/24

Провадження № 2/168/102/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 лютого 2024 року сел. Стара Вижівка

Старовижівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого-судді Малюти А.В.,

секретаря судових засідань Сулеви Н.С.,

розглянувши в підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовомпредставника позивача ОСОБА_1 адвоката Гайдашука Валентина Миколайовича до Сереховичівської сільської ради Ковельського району Волинської області про визнання права власності в порядку спадкування,

учасники справи в судове засідання не з`явилися,

В СТ АН ОВ ИВ:

Стислий виклад позиції позивача та відповідача

Адвокат Гайдашук В.М. звернувся до суду з позовом в інтересах позивача ОСОБА_1 , в якому просив визнати за позивачем право власності в порядку спадкування за заповітом на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходяться в АДРЕСА_1 . Що залишилися після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позов мотивований тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 . Спадщину після її смерті прийняла сестра спадкодавиці ОСОБА_2 шляхом постійного проживання із спадкодавицею на час відкриття спадщини. При житті 13 лютого 2006 року ОСОБА_2 склала заповіт на усе своє майно в користь позивача. Проте, не оформивши своїх спадкових прав, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла. Спадщину після смерті ОСОБА_2 прийняв позивач. Про що подав заяву нотаріусу. Проте нотаріусом позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на будинковолодіння в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно у спадкодавиці. Тому адвокат просив суд визнати за позивачем право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 . Судові витрати позивач залишив за сабою.

Відповідач відзиву на позов не подав.

Заяви (клопотання) учасників справи.

Представник позивача адвокат Гайдашук В.М. подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності. Позов підтримав та просив його задовольнити.

Від Сереховичівської сільської ради до суду надійшла заява про розгляд справи у відсутності їхнього представника. Проти позову не заперечили.

Інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду 13 лютого 2024 року відкрито провадження у справі. Цією ж ухвалою прийнято рішення про розгляд у порядку загального позовного провадження. Запропоновано відповідачеві надати відзив на позовну заяву. В порядку підготовчого провадження витребувано від державного нотаріуса Хвещук А.В. спадкову справу (належним чином завірені копії документів), заведену після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідач подав до суду заяву про визнання позовних вимог. Дана обставини, в силу вимог статті 206 ЦПК України, серед інших, є підставою для задоволення позову, оскільки визнання позову не суперечить закону та не порушує права, свободи та інтереси інших осіб.

Відповідно до частин 3, 4 статті 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Враховуючи, що особи, які беруть участь у справі, в судове засідання не з`явились, суд розглядає справу в порядку, встановленому частиною 2статті 247 ЦПК Українибез фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Фактичні обставини встановлені Судом.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 . Була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_1 . На день смерті проживала разом із своєю рідною сестрою ОСОБА_2 .

Заповіт від імені ОСОБА_3 виконавчим комітетом Соловївської сільської ради не посвідчувався.

Спадщину після смерті ОСОБА_3 прийняла її рідна сестра ОСОБА_2 шляхом постійного проживання із спадкодавицею на час відкриття спадщини.

При житті 13 лютого 2006 ОСОБА_2 склала заповіт на усе своє майно в користь позивача ОСОБА_1 ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 померла.

Спадщину післясмерті ОСОБА_2 прийняв позивач ОСОБА_1 шляхом постійногопроживання ізспадкодавицею начас відкриттяспадщини.Про що подала заяву нотаріусу.

Доказів про існування інших спадкоємців за заповітом, за законом, чи таких, що мають право на обов`язкову частку, які прийняли спадщину після смерті ОСОБА_2 судом не встановлено.

Згідно з виписки з погосподарської книги № 2 на 2016-2023 роки по с.Комарове Сереховичівської сільської ради Ковельського району Волинської області будинок з надвірними будівлями і спорудами в АДРЕСА_1 належав ОСОБА_3

10 січня 2006 року державним нотаріусом Старовижівської державної нотаріальної контори А.В.Хвещук заведено спадковусправу №41після смерті ОСОБА_3 .

Протенотаріусом позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на будинковолодіння в зв`язку з відсутністю у спадкодавиці документів на спадкове майно. Про що винесена постанова.

Позивачем виготовлено Технічний паспорт житлового будинку садибного типу по АДРЕСА_1 .

Вартість нерухомого майна по АДРЕСА_1 становить 57706,00 грн.

Оцінка Суду

Частиною першою статті 15 ЦК України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповіднодочастинипершоїстатті16ЦКУкраїникожнаособа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно з пунктом 3.1інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» № 24-753/0/4-13 від 16 травня 2013 року, вказано, що право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту у спосіб, передбачений статтею 392 ЦК України.

Відповідно до статі 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно зі статтями 1216 та 1217 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно достатті 1218 ЦК Українидо складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті.

Частинами першою та другою статті 1220 ЦК України встановлено, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Згідно з частиною першою статті 1221 ЦК України, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Відповідно до частини першої статті 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом, зокрема, можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини.

Згідно з частиною першою статті 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до частини другої статті 1269 ЦК України, заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто. Відповідно до частини першої статті 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Отже, із урахуванням зазначених вище вимог, суд вважає, що позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 . В свою чергу ОСОБА_2 прийняла спадщину після смерті рідної сестри ОСОБА_3 , звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини. У зв`язку із подання цієї заяви нотаріальною контрою відповідно до законодавства України було заведено спадкову справу після смерті ОСОБА_3 . В передбачений ЦК України строк, позивач звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 . Однак свідоцтво про право на спадщину за заповітом не було видано в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно у спадкодавиці.

Суд, давши мотивовану оцінку кожному аргументу, наведеному позивачем в позовній заяві, дослідивши обставини справи, перевіривши їх доказами, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, виходячи з принципів розумності, виваженості та справедливості, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог повністю.

Розподіл судових витрат.

Відповідно до частини першоїстатті 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи клопотання позивача, витрати по сплаті судового збору слід залишити за позивачем.

Керуючись статтями 392, 1216, 1217, 1218, 1222, 1223, 1233, 1234, 1268, 1269, 1270 ЦК України,

статтями 11, 13, 141, 200, 206, 229, 247, 352-355 ЦПК України,

суд

У Х В А Л И В :

Позов представникапозивача ОСОБА_1 адвокатаГайдашука ВалентинаМиколайовича доСереховичівської сільськоїради Ковельськогорайону Волинськоїобласті провизнання прававласності впорядку спадкування - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності у порядку спадкування за заповітом на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, які знаходяться по АДРЕСА_1 , що залишилися після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Витрати по сплаті судового збору залишити за позивачем ОСОБА_1 .

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повне рішення ухвалене інадруковане 29 лютого 2024 року, перебуваючи в нарадчій кімнаті в єдиному екземплярі.

Ім`я (найменування) сторін :

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 адреса проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт серії НОМЕР_2 , виданий 02.12.1999 року Луцьким МВ УМВС України у Волинській області.

Представник позивача: ОСОБА_4 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса проживання: АДРЕСА_3 , свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю № 1063 від 30.11.2018 року.

Відповідач: Сереховичівська сільська рада Ковельського району Волинської області, юридична адреса: с.Сереховичі, вул.Незалежності,20, Ковельський район, Волинська область. Код ЄДРПОУ 04332940.

Суддя А.В.Малюта

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117324586
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування, учасники справи в судове засідання не з`явилися, В СТ АН ОВ ИВ

Судовий реєстр по справі —168/156/24

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Малюта А. В.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Малюта А. В.

Рішення від 29.02.2024

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Малюта А. В.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Малюта А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні