Ухвала
від 23.02.2024 по справі 376/552/24
СКВИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сквирський районний суд Київської області

Справа № 376/552/24

Провадження № 2-о/376/83/2024

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"23" лютого 2024 р. Суддя Сквирського районного суду Київської області Батовріна І.Г., розглянувши заяву Сквирського психоневрологічного інтернату, заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Сквирської міської ради Білоцерківського району Київської області про визнання особи недієздатною,

в с т а н о в и в:

Директор Сквирського психоневрологічного інтернату Рибак В.Ю. звернувся до Сквирського районного суду Київської області із заявою про визнання фізичної особи недієздатною.

Заяву подано з додержанням вимог ст.ст. 175, 177, 295-297 ЦПК України.

Відповідно до ст. 295 ч. 1 ЦПК України, справа підсудна Сквирському районному суду Київської області.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема про визнання фізичної особи недієздатною.

Відповідно до ч. 3 ст. 296 ЦПК України, заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано закладом з надання психіатричної допомоги.

За змістом ч. 3, 4 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Підстави для залишення заяви без руху, повернення чи відмови у відкритті провадження, відсутні, тому заява підлягає розгляду в порядку окремого провадження.

Згідно вимог ч. 1 ст. 299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч.5 ст. 293 ЦПК України у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно до ст. 15 ЦПК України учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом. Безоплатна правнича допомога надається в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правничої допомоги.

За змістом п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають зокрема особи, стосовно яких суд розглядає справи про визнання фізичної особи недієздатною на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 19 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», у разі надходження судового рішення про залучення адвоката осіб, зазначених у пунктах 9, 24, 25 частини першої статті 14 цього Закону, центр з надання безоплатної правничої допомоги зобов`язаний невідкладно прийняти рішення про призначення адвоката та про надання безоплатної вторинної правничої допомоги.

Відповідно до ч.4 ст. 193 ЦПК України розгляд справ про визнання фізичної особи недієздатною проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

На основі викладених норм закону, суд вважає, що для участі у розгляді заяви Сквирського психоневрологічного інтернату, де заінтересовною особою виступає орган опіки та піклування виконавчого комітету Сквирської міської ради про визнання особи недієздатною слід залучити адвоката для захисту прав, свобод та інтересів ОСОБА_1 , стосовно якого вирішується питання визнання його недієздатним.

Керуючись ст. ст. ст.19,175,177,187,274,277,293,294,299 ЦПК України, суд,

постановив:

Прийняти заяву до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі за заявою Сквирського психоневрологічного інтернату, заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Сквирської міської ради Білоцерківського району Київської області про визнання особи недієздатною.

Призначити судове засідання на 13 березня 2023 року о 09 год. 30 хв. у приміщенні Сквирського районного суду Київської області.

Доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області (order@legalaid.kiev.) призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , захисника із числа адвокатів Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області, для розгляду даної заяви.

Розгляд справи згідно ст. 293 ЦПК України проводити судом у складі одного судді і двох присяжних.

Суд зазначає, що справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Копію ухвали направити заявнику, заінтересованій особі, а заінтересованій особі одночасно з направленням заяви з копіями доданих до неї документів.

Ухвалу направити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя Батовріна І. Г.

Дата ухвалення рішення23.02.2024
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу117325278
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —376/552/24

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Батовріна І. Г.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Батовріна І. Г.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Батовріна І. Г.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Батовріна І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні