Рішення
від 26.02.2024 по справі 936/1536/23
ВОЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

справа № 936/1536/23

Провадження № 2/936/39/2024

26.02.2024р. смт. Воловець

Воловецький районний суд Закарпатської області в складі головуючого судді Пелих О.О., за участю секретаря судового засідання Іванової Н.Я., розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Воловець цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Воловецької дитячо-юнацької спортивної школи Воловецької селищної ради, Відділу освіти, культури, туризму, охорони здоров`я, молоді і спорту Воловецької селищної ради, про визнання незаконним і скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

ВСТАНОВИВ:

25.12.2023 р. позивач ОСОБА_1 звернувся в суд із вищезазначеним позовом.

Позов мотивовано тим, що позивач ОСОБА_1 , перебував у трудових відносинах із Воловецькою дитячо-юнацькою спортивною школою Воловецької селищної ради. А саме, наказом директора Воловецької дитячо-юнацької спортивної школи Воловецької селищної ради за № 141 від 31.08.2023 р. позивача призначено на посаду тренера - викладача відділення боксу Воловецької ДЮСШ з 1 вересня 2023 року із випробувальним терміном три місці. 30 листопада 2023 року директор Воловецької ДЮСШ, Русин Н.І. наказом за № 183 від 30.11.2023 р. звільнила позивача із займаної посади, посилаючись на п.2 ч.1 ст. 36 КЗпП України, у звязку з закінченням строку дії договору. Позивач посилається на те, що укладений зі ним трудовий договір, оформлений наказом директора Воловецької ДЮСШ за № 141 від 31.08.2023 р., не є строковим, оскільки укладений на невизначений строк. Обумовлене угодою сторін випробування строком на три місяці не наділяє вказаний трудовий договір ознаками трудового договору, тому звільнення позивача на підставі п.2 ч.1 ст. 36 КЗпП України, не відповідає вимогам закону. Зазначає, що п. 11 ст. 40 КЗпП України, передбачено, звільнення працівника через встановлення його невідповідності займаній посаді, на яку його прийнято, або виконуваній роботі протягом строку випробування. Стверджує, що із цього приводу за час перебування позивача у трудових відносинах з відповідачем, ОСОБА_1 не надавались для ознайомлення акти чи інші письмові документи перевірок, які б вказували на його невідповідність займаній посаді, та не було позивача письмово попереджено за три дні про майбутнє звільнення з цих підстав. Із огляду на наведене, вважає, що звільнення працівника, працюючого за безстроковим трудовим договором за п.2 ст. 36 КЗпП України є незаконним, а невідповідність дій відповідача вимогам ч.2 ст. 28 КЗпП України, унеможливлює звільнення за п.11 ст. 40 КЗпП України. Враховуючи зазначене, просить суд визнати незаконним та скасувати наказ директора Воловецької дитячо-юнацької спортивної школи Воловецької селищної ради № 183 від 30.11.2023 р. про звільнення, поновити його на посаді тренера - викладача відділення боксу Воловецької дитячо-юнацької спортивної школи Воловецької селищної ради із 01.12.2023 р. та стягнути середній заробіток за весь час вимушеного прогулу із 01.12.2023 р., з розрахунку середньоденної заробітної плати в сумі 517,94 гривень..

11.01.2024 року на адресу суду від директора Воловецької дитячо-юнацької спортивної школи Воловецької селищної ради, Русин Н. надійшло клопотання про закриття провадження у справі. Стверджує, що на день подання цього клопотання предмет спору по справі № 936/1536/23 відсутній, оскільки наказ про звільнення позивача скасовано, його поновлено на роботі та вжито заходів щодо виплати йому належних сум у передбаченому законом порядку. Враховуючи наведене, просить суд закрити провадження по справі, на підставі п. 2 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, у зв`язку з відсутністю предмету спору.

У судове засідання позивач не зявився, проте надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представник відповідача Воловецької дитячо-юнацької спортивної школи Воловецької селищної ради у судове засідання не зявився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Представник співвідповідача Відділу освіти, культури, туризму, охорони здоров`я, молоді і спорту Воловецької селищної ради, у судове засідання не зявилася, проте надала заяву до суду про розгляд справи без участі їх представника, вирішення справи по суті залишає на розсуд суду.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню виходячи з наступних підстав.

Згідно зі ст. 2 Цивільного процесуального кодексу України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Частиною першою ст. 15 Цивільного кодексу України передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Судом встановлено, що наказом директора Воловецької дитячо-юнацької спортивної школи № 141 від 31.08.2023 р. позивача ОСОБА_1 прийнято на посаду тренера - викладача відділення боксу Воловецької дитячо-юнацької спортивної школи Воловецької селищної ради з 01 вересня 2023 року з випробувальним терміном три місяці.

30 листопада 2023 року наказом Воловецької дитячо-юнацької спортивної школи Воловецької селищної ради № 183, позивача ОСОБА_1 звільнено з займаної посади на підставі п.2 ч. 1 ст. 36 КЗпП у зв`язку з закінченням строку дії договору.

Відповідно до ст. 235 КЗпП України в разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.

Із матеріалів справи вбачається, що 10 січня 2024 року наказом Воловецької дитячо-юнацької спортивної школи № 188: - скасовано наказ Воловецької ДЮСШ № 183 від 30.11.2023 року; -поновлено ОСОБА_1 на посаді тренера-викладача відділення боксу Воловецької дитячо-юнацької спортивної школи з 01 грудня 2023 року; - нараховано ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 01 грудня 2023 року по 10 січня 2024 року включно в розмірі 15 020,26 (п`ятнадцять тисяч двадцять гривень 26 копійок) гривень;- вирішено вжити заходів щодо виплати ОСОБА_1 середнього заробітку у передбаченому законом порядку шляхом подання цього наказу до Відділу освіти, культури, туризму, охорони, здоров`я, молоді і спорту Воловецької селищної ради; - допущено ОСОБА_1 до виконання функціональних обов`язків тренера-викладача відділення боксу Воловецької дитячо-юнацької спортивної школи.

За приписами п. 2 ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Закриття провадження у справі з підстави, передбаченої п. 2 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, можливе лише у випадку, коли предмет спору існував на момент виникнення спору і припинив існування у процесі розгляду справи.

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку, що в частині вирішення позовних вимог про визнання незаконним та скасування наказу директора Воловецької дитячо-юнацької спортивної школи Воловецької селищної ради № 183 від 30.11.2023 р. про звільнення ОСОБА_1 , та поновлення позивача на посаді тренера - викладача відділення боксу із 01.12.2023 р., - предмет спору припинив існування у процесі розгляду справи, а тому провадження у справі у цій частині підлягає закриттю.

Щодо заявлених позовних вимог у частині стягнення на користь позивача середнього заробітку за час вимушеного прогулу, суд зазначає наступне.

При винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більш як за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року, не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу (частина друга статті 235 КЗпП).

При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду (частини четверта статті 263 ЦПК України).

У постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 26 серпня 2020 року в справі № 501/2316/15-ц (провадження № 61-37956св18) вказано, що:

«статтею 235 КЗпП передбачено, що виплата середнього заробітку за час вимушеного прогулу здійснюється у випадках: звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу (частина перша); у разі визнання формулювання причини звільнення неправильним або таким, що не відповідає чинному законодавству (частина третя); у разі затримки видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу (частина четверта).

Отже, вимушений прогул визначається як період часу, з якого почалось порушення трудових прав працівника (незаконне звільнення або переведення на іншу роботу, неправильне зазначення формулювання причин звільнення або затримки видачі трудової книжки при звільненні) до моменту поновлення таких прав, тобто ухвалення рішення про поновлення працівника на роботі, чи визнання судом факту того, що неправильне формулювання причини звільнення в трудовій книжці перешкоджало працевлаштуванню працівника.»

Середній заробіток працівника визначається за правилами, передбаченими Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08 лютого 1995 року №100 (надалі - Порядок).

Відповідно до п. 8 Порядку нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів/годин, а у випадках, передбачених чинним законодавством, календарних днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, - на число календарних днів за цей період. У разі коли середня місячна заробітна плата визначена законодавством як розрахункова величина для нарахування виплат і допомоги, вона обчислюється шляхом множення середньоденної заробітної плати, розрахованої згідно з абзацом першим цього пункту, на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді. Середньомісячне число робочих днів розраховується діленням на 2 сумарного числа робочих днів за останні два календарні місяці згідно з графіком роботи підприємства, установи, організації, встановленим з дотриманням вимог законодавства.

Враховуючи наведені обставини, а також те, що наказ Воловецької ДЮСШ № 183 від 30.11.2023 року про звільнення позивача скасований, позивач ОСОБА_1 поновлений на роботі 10.01.2024р., суд дійшов висновку, що з співвідповідача Відділу освіти, культури, туризму, охорони здоров`я, молоді і спорту Воловецької селищної ради на його користь підлягає стягнення середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

З урахуванням цих норм, зокрема, абзацу третього пункту 2 Порядку, середньомісячна заробітна плата за час затримки розрахунку обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов`язана виплата, тобто дню звільнення працівника з роботи.

Відповідно до пункту 5 розділу ІV Порядку основою для визначення загальної суми заробітку, що підлягає виплаті за час затримки розрахунку, є середньоденна (середньогодинна) заробітна плата працівника, яка згідно з пункту 8 цього Порядку визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, - календарних днів за цей період.

Після визначення середньоденної заробітної плати як розрахункової величини для нарахування виплат працівнику здійснюється нарахування загальної суми середнього заробітку за час затримки розрахунку, яка обчислюється шляхом множення середньоденної заробітної плати на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді (абзац другий пункту 8 Порядку).

Середньомісячне число робочих днів розраховується діленням на 2 сумарного числа робочих днів за останні два календарні місяці згідно з графіком роботи підприємства, установи, організації, встановленим з дотриманням вимог законодавства (абзац третій пункту 8 Порядку).

Крім того, положеннями розділу ІІІ Порядку передбачені виплати, які підлягають і не підлягають урахуванню (зокрема, одноразові виплати, соціальні виплати, окремі види премій тощо) при обчисленні середньої заробітної плати як розрахункової величини для нарахування виплати за час затримки розрахунку.

Тому останніми двома відпрацьованими місяцями роботи позивача є жовтень 2023 року, в якому було 22 робочих дні та листопад 2023 року, в якому було 22 робочих дні.

Згідно з довідкою про доходи №01-27/80 від 15.12.2023 р. виданою Відділом освіти, культури, туризму, охорони здоров`я, молоді і спорту Воловецької селищної ради, заробітна плата ОСОБА_1 за жовтень 2023 року становить 9782,14 гривень (в місяці 22 робочий день), а за листопад 2023 року заробітна плата становить 13007,04 гривень (в місяці 22 робочий день).

Таким чином, за жовтень 2023 року та листопад 2023 року 44 робочі дні. Середня заробітна плата складає (9782,14+13007,04/44 робочі дні) 517,94 гривень за один робочий день.

За період з 01.12.2023 р. по 10.01.2024 року 29 робочих днів.

Сума виплати середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу за період з 01.12.2023 р. по 10.01.2024 року становить 15020,26 гривень (517,94 * 29 робочих днів).

Враховуючи наведене, суд визначив позивачу ОСОБА_1 точну грошову суму середньої заробітної плати за весь час вимушеного прогулу за період 01.12.2023 р. по 10.01.2024 р. що становить 15020,26 гривень, яку слід стягнути із співвідповідача Відділу освіти, культури, туризму, охорони здоров`я, молоді і спорту Воловецької селищної ради Мукачівського району Закарпатської області, на його користь.

Крім того, на підставі статті 141 Цивільного процесуального кодексу України з співвідповідача Відділу освіти, культури, туризму, охорони здоров`я, молоді і спорту Воловецької селищної ради Мукачівського району Закарпатської області на користь держави слід стягнути судовий збір в розмірі 1211,20 гривень.

Керуючись статтями 10, 11, 12, 13, 141, п. 2 ч. 1 ст. 255, ст.ст. 258, 263, 264, 265, 352, 354 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до Воловецької дитячо-юнацької спортивної школи Воловецької селищної ради, Відділу освіти, культури, туризму, охорони здоров`я, молоді і спорту Воловецької селищної ради, про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, - задовольнити.

Стягнути з Відділу освіти, культури, туризму, охорони здоров`я, молоді і спорту Воловецької селищної ради на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , середній заробіток за час вимушеного прогулу, за період з 01.12.2023 року по 10.01.2024 року в сумі 15 020 (п`ятнадцять тисяч двадцять) гривень 26 копійок з утриманням із цієї суми установлених законодавством податків та зборів.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу у межах платежу за один місяць.

Провадження у справі в частині позовних вимог ОСОБА_1 до Воловецької дитячо-юнацької спортивної школи Воловецької селищної ради, Відділу освіти, культури, туризму, охорони здоров`я, молоді і спорту Воловецької селищної ради, про визнання незаконним і скасування наказу № 183 від 30.11.2023 р. про звільнення ОСОБА_1 та поновлення його на роботі - закрити.

Стягнути з Відділу освіти, культури, туризму, охорони здоров`я, молоді і спорту Воловецької селищної ради на користь держави судовий збір в розмірі 1211 (одна тисяча двісті одинадцять) гривень 20 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання її до Закарпатського апеляційного суду.

Повне найменування сторін:

позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ;

відповідач: Воловецька дитячо-юнацька спортивна школа Воловецької селищної ради: місцезнаходження: 89100, Закарпатська область, Мукачівський район, смт. Воловець, вул. Карпатська, буд.33 «А», код ЄДРПОУ- 22098844;

співвідповідач: Відділ освіти, культури, туризму, охорони здоров`я, молоді і спорту Воловецької селищної ради, місцезнаходження: смт. Воловець, вул. Героїв України, буд.7, Мукачівський район, Закарпатська область, код ЄДРПОУ 43952472.

Суддя Пелих О.О.

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117332975
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —936/1536/23

Рішення від 26.02.2024

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Пелих О. О.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Пелих О. О.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Пелих О. О.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Пелих О. О.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Пелих О. О.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Пелих О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні