Ухвала
від 29.02.2024 по справі 947/22921/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


справа № 947/22921/23

провадження № 2/947/438/24

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

проведення розгляду справи в порядку загального позовного провадження

початок підготовчого провадження

29.02.2024 року м.Одеса

Суддя Київського районного суду м. Одеси Літвінова І.А., ознайомившись з позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа районна адміністрація по Заводському району Запорізької міської ради про позбавлення батьківський прав,

ВСТАНОВИВ:

За результатами автоматизованого розподілу судової справи між суддями Київського районного суду м. Одеси справі присвоєно єдиний унікальний номер 947/22921/23; головуючим визначено суддю Літвінову І.А.

Суб`єктно, предметно та інстанційно справа відноситься до юрисдикції місцевого загального суду та підлягає розгляду в порядку позовного провадження.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звернулася до суду, як особа, яка має цивільну процесуальну дієздатність, тобто здатність здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді через представника.

Позовна заява від імені позивача ОСОБА_1 підписана адвокатом Дічко В.С., на підтвердження повноважень якого наданий ордер АР № 1132385 від 14.07.2023 року.

Відповідачем у позовній заяві вказаний ОСОБА_2 , як фізична особа, яка не є суб`єктом підприємницької діяльності.

Відповідно до частини першої статті 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Частиною шостою статті 187 ЦПК України встановлено - у разі якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, яка не є суб`єктом підприємницької діяльності, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи.

Одержаною на запит суду довідкою відділу адресно-довідкової роботи ГУ ДМС України в Одеській області підтверджено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , по місту Одесі та Одеській області не значиться.

Також судом встановлено, що у Єдиному державному демографічному реєстрі не міститься інформація про особу з даними ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (довідка № 442500, одержана на запит суду 09.02.2024 року).

Таким чином, докази реєстрації відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в Київському районі міста Одеса відсутні.

За приписами частини дев`ятої статті 28 ЦПК України позови до відповідача, місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме, пред`являються за місцезнаходженням майна відповідача чи за останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебування чи постійного його заняття (роботи).

Адреса останнього відомого місця проживання відповідача територіально відноситься до Київського району міста Одеси.

Враховуючи наведене, суддя визначає підсудність справи № 947/22921/24 Київському районному суду м. Одеси на підставі ч. 9 ст. 28 ЦПК України.

У відповідності до частини першої статті 11 ЦПК України, суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання цивільного судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Частиною четвертоюстатті 19 ЦПК Українидля розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні призначене загальне позовне провадження.

Для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання (ч. 1 ст. 196 ЦПК).

Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі (ч. 2 ст. 196 ЦПК).

Щодо тривалості вирішення питання про відкриття провадження у цій справі, суддю зазначається наступне.

Датою реєстрації позовної заяви ОСОБА_1 Київським районним судом м. Одеси є 18.07.2023 року (вхід. № 38561/23).

Справу передано судді 27.07.2023 року. До 09.02.2024 року провадження по справі не здійснювалося по причині припинення відправляння правосуддя суддею Літвіновою І.А. у зв`язку з довготривалим перебуванням у відпустці, на лікарняному, та зміні працівників апарату суду з відповідною передачею/прийняттям справ і удосконаленням організації процесу. Наступне прийняття та розгляд матеріалів проводився в порядку черговості, терміновості з урахуванням навантаження судді.

Слід зазначити, що діючими нормами процесуального закону не передбачена можливість зупинення провадження у справі на час перебування суддів у відпустці/лікарняному та ін. В свою чергу законодавець встановив захисну норму від порушення строків розгляду справ. Так, згідно з частиною сьомою статті 33 ЦПК України невирішені судові справи за вмотивованим розпорядженням керівника апарату суду, що додається до матеріалів справи, передаються для повторного автоматизованого розподілу справ виключно у разі, коли суддя (якщо справа розглядається одноособово) або суддя-доповідач із складу колегії суддів (якщо справа розглядається колегіально) у передбачених законом випадках не може продовжувати розгляд справи більше чотирнадцяти днів, що може перешкодити розгляду справи у строки, встановлені цим Кодексом.

Тривалість відпустки суддів не є закритою інформацією та може бути одержана заінтересованою особою, як у працівників апарату суду так і судді.

Сторона позивача ОСОБА_1 , як і інші учасники цивільної справи № 947/22921/23, з подібними запитами та заявами до суду не зверталися, скориставшись наданим їм правом на власний розсуд.

У відповідності до частини четвертої статті 12 ЦПК України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Керуючись ч. 1 ст.11, ч. 4 ст.19, ч. 8 ст.43, ст.ст.183,185,187,189,190-193,196,199,257, ч. 2 ст.261, ст.ст.272, п. 1 ч. 4 ст.274, ст.ст.353-355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ; адреса фактичного мешкання: АДРЕСА_2 ) до ОСОБА_2 (РНОКПП: НОМЕР_2 ; остання відома адреса реєстрації місця проживання: АДРЕСА_3 ), третя особа районна адміністрація по Заводському району Запорізької міської ради (код ЄДРПОУ: 37573534; адреса: м. Запоріжжя, вул. Лізи Чайкіної, 56) про позбавлення батьківський прав.

Відкрити провадження у цивільній справі № 947/22921/23.

Розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження.

Почати підготовче провадження з дня постановлення цієї ухвали.

Підготовче засідання розпочати 04березня 2024рокуо 14годині 00хвилин в залі к.-№ 240 Київського районного суду м. Одеси (м. Одеса, вул. Варненська, 3-Б, ІІ поверх).

У підготовчому засіданні:

з`ясувати наявність підстав для відводів;

з`ясувати чи бажають сторони укласти мирову угоду або звернутися до суду для проведення врегулювання спору за участю судді;

у разі необхідності заслухати уточнення позовних вимог та заперечень проти них та розглянути відповідні заяви;

за необхідністю - вирішити питання про вступ у справу інших осіб, прийняття зустрічного позову;

з`ясувати, чи повідомили сторони про всі обставини справи, які їм відомі;

з`ясувати, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання; за необхідністю - вирішити питання про витребування додаткових доказів та визначити строки їх подання, вирішити питання про забезпечення доказів;

вирішити заяви та клопотання учасників справи;

призначити справу до розгляду по суті, визначити дату, час і місце проведення судового засідання (декількох судових засідань - у разі складності справи) для розгляду справи по суті;

встановити порядок з`ясування обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та порядок дослідження доказів, якими вони обґрунтовуються під час розгляду справи по суті;

з`ясувати розмір заявлених сторонами судових витрат;

здійснити інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Учасникам справи надіслати копії ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі протягом двох днів з дня її складення.

Відповідачу разом з копією ухвали про відкриття провадження у справі одночасно надіслати копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Роз`яснити учасникам справи, що учасники справи зобов`язані: виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Роз`яснити учасникам справи, що сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Одна й та сама особа може бути одночасно представником декількох позивачів або декількох відповідачів або декількох третіх осіб на одній стороні, за умови відсутності конфлікту інтересів між ними.

Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинахдругійтатретійстатті 83 ЦПК України. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Сторони, треті особи та їхні представники за їхньою згодою, в тому числі за власною ініціативою, якщо інше не встановлено цим Кодексом, можуть бути допитані як свідки про відомі їм обставини, що мають значення для справи у порядку статті 93 ЦПК України.

Визначити строк для надіслання (надання) відповідачем до суду відзиву на позовну заяву і всіх доказів, які можливо доставити до суду, що підтверджують заперечення проти позову - п`ятнадцятьднів з дня одержання копії цієї ухвали.

Зобов`язативідповідачів одночасно із надісланням (наданням) відзиву до суду надіслати (надати) копії такого відзиву та доданих до нього документів позивачу, а також третім особам.

Роз`яснити відповідачам, що у відзиві відповідач викладає заперечення проти позову. Відзив підписується відповідачем або його представником. Відзив повинен містити: найменування (ім`я) позивача і номер справи; повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові для фізичних осіб) відповідача, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку, офіційну електронну адресу та адресу електронної пошти, за наявності; у разі повного або часткового визнання позовних вимог - вимоги, які визнаються відповідачем; обставини, які визнаються відповідачем, а також правову оцінку обставин, надану позивачем, з якою відповідач погоджується; заперечення (за наявності) щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову, з якими відповідач не погоджується, із посиланням на відповідні докази та норми права; перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву, та зазначення документів і доказів, які не можуть бути подані разом із відзивом, із зазначенням причин їх неподання; заперечення (за наявності) щодо заявленого позивачем розміру судових витрат, які позивач поніс та очікує понести до закінчення розгляду справи по суті; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які відповідач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи. До відзиву додаються: докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи. До відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Третій особі для надання суду пояснень щодо позову або відзиву та доказів визначити строк у п`ятнадцятьднів з дня одержання копії цієї ухвали.

У поясненнях третьої особи щодо позову або відзиву третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову. Пояснення третьої особи підписуються третьою особою або її представником. До пояснень третьої особи застосовуються тотожні для відзиву правила.

Учасники справимаютьправо надати відповідь на пояснення третіх осіб, свої письмові пояснення щодо відповіді на відзив - до закінчення підготовчого провадження.

Забезпечення доказів судом проводиться за правилами, встановленими ст.ст. 116-119 ЦПК України.

Попередити учасниківсправи пронедопустимість зловживанняпроцесуальними правами,шляхомподаннязавідомо безпідставногопозову,позовузавідсутності предметаспоруабоу спорі,якиймаєочевидно штучнийхарактер;умисного неповідомленняп ро осіб, які мають бути залучені до участі у справі, тощо.

Учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами.

У разі, якщо подання скарги, заяви, клопотання буде визнане зловживанням процесуальними правами, суд з урахуванням обставин справи має право залишити без розгляду або повернути скаргу, заяву, клопотання.

Позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Можливість отримувати інформацію щодо справи учасники справи можуть на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет /веб-адреса сторінки: https://court.gov.ua/fair/sud1512/.

Суддя Літвінова І. А.

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117336426
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківський прав

Судовий реєстр по справі —947/22921/23

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Тептюк Є. П.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Тептюк Є. П.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні