Ухвала
від 24.01.2024 по справі б911/96/08/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"24" січня 2024 р. Справа № Б911/96/08/13-г (911/3321/23)

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю Транспортна технологічна компанія в особі ліквідатора арбітражного керуючого Оберемка Романа Анатолійовича

доросійської федерації в особі Посольства держави росія в Україні

про відшкодування завданої майнової шкоди

Суддя Лопатін А.В.

за участю секретаря судового засідання Єрьоміч О.А.

за участю представників згідно з протоколом судового засідання.

Обставини справи:

У провадженні господарського суду Київської області перебуває справа № Б911/96/08/13-г за спільною заявою Публічного акціонерного товариства Судноплавна компанія Укррічфлот, Державного підприємства водних шляхів Укрводшлях, Приватно-орендного сільськогосподарського підприємства Уманський тепличний комбінат та Державного підприємства Морський торговельний порт Усть-Дунайськ до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю Транспортна технологічна компанія про банкрутство, провадження в якій порушено ухвалою від 18.01.13 р.

Постановою господарського суду Київської області від 02.11.2015 р. затверджено оплату послуг розпорядника майна Патерилова Віталія Вікторовича; затверджено, що оплата послуг та відшкодування витрат розпорядника майна Патерилова Віталія Вікторовича, пов`язаних зі здійсненням ним своїх повноважень, здійснюються за рахунок коштів, одержаних у результаті виробничої діяльності боржника, або за рахунок коштів, одержаних від продажу майна боржника; визнано банкрутом ТОВ Транспортна технологічна компанія; призначено ліквідатором банкрута ТОВ Транспортна технологічна компанія арбітражного керуючого Патерилова Віталія Вікторовича; скасовано всі арешти, накладені на майно ТОВ Транспортна технологічна компанія, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном боржника, зобов`язано ліквідатора арбітражного керуючого Патерилова Віталія Вікторовича привести реєстр вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю Транспортна технологічна компанія у відповідність до вимог ст. 45 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом і, з урахуванням її вимог, вирішити питання щодо необхідності переобрання представницьких органів кредиторів (зборів кредиторів та комітету кредиторів).

Наразі триває ліквідаційна процедура ТОВ Транспортна технологічна компанія, повноваження ліквідатора виконує арбітражний керуючий Оберемко Роман Анатолійович.

31.10.2023 р до суду від ліквідатора ТОВ Транспортна технологічна компанія надійшла позовна заява про відшкодування завданої майнової шкоди збройною агресією російської федерації.

Ухвалою господарського суду від 27.11.2023 р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, в межах провадження у справі № Б911/96/08/13-г(911/3321/23) про банкрутство ТОВ Транспортна технологічна компанія, розгляд справи вирішено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження, розгляд справи вирішено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження, розгляд справи по суті призначено на 24.01.2024 р.

У судове засідання представники учасників у справі не з`явились, про причини неявки суд не повідомили.

Крім того, відповідачем у справі є іноземна особа - російська федерація в особі Посольства держави росія в Україні.

Відповідно до ст. 366 Господарського процесуального кодексу України підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

У статті 77 Закону України Про міжнародне приватне право визначено, що суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом, зокрема у випадку, якщо дія або подія, що стала підставою для подання позову, мала місце на території України.

Враховуючи вищезазначені положення законодавства та те, що подія, яка стала підставою для подання позову відбулась на території України, то дана справа підсудна Господарському суду Київської області.

Статтею 365 Господарського процесуального кодексу України іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

У зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України Указом Президента України Про введення воєнного стану в Україні від 24 лютого 2022 року № 64/2022 в Україні введено воєнний стан з 24 лютого 2022 року, який дії на час постановлення вказаної ухвали.

У зв`язку з наступальною операцією на суверенітет та територіальну цілісність України, грубе порушення Статуту ООН та основоположних норм і принципів міжнародного права, МЗС України заявою від 24.02.2022, розміщеною за посиланням https://mfa.gov.ua/news/zayava-mzs-ukrayini-shchodo-rozrivu-diplomatichnih-vidnosin-z-rosijskoyu-federaciyeyu розірвало дипломатичні відносини з Російською Федерацією.

Згідно розміщеної інформації за посиланням https://www.ukrposhta.ua/ua/news/57561-ukrposhta-chastkovo-vidnovlju-robotu-viddilen-de-ce-bezpechno-dlja-klintiv-i-pracivnikiv, Укрпошта припинила поштове співробітництво з Поштою росії та Білорусі.

Задля належного повідомлення відповідача, з метою забезпечення встановлених у статті 42 ГПК України процесуальних прав учасника справи, суд пропонує позивачу надіслати копію ухвали Господарського суду Київської області від 24.01.2024 р. у справі № Б911/96/08/13-г(911/3321/23) відповідачу через посольство російської федерації у Республіці Польща з наданням суду доказів надіслання вказаної кореспонденції відповідачу у справі.

Крім того, з метою належного повідомлення відповідача про про дату, час та місце проведення судового засідання, судом буде здійснено на офіційному сайті судової влади України (https://court.gov.ua/) розміщення оголошення у даній справі та виклик відповідача у судове засідання.

Разом з тим, суд дійшов висновку про необхідність залучення в якості третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача Головне управління ДПС у Київській області, ДП "Морський торговельний порт "Усть-Дунайськ", Державне підприємство водних шляхів "Укрводшлях", ОСОБА_1 , Вишгородський районний центр зайнятості, Приватно-орендне сільськогосподарське підприємство Уманський тепличний комбінат оскільки останні є кредиторами Товариства з обмеженою відповідальністю Транспортна технологічна компанія, а тому рішення у даній справі може вплинути на їхні права та законні інтереси.

Відповідно до частин першої та четвертої ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

З огляду на вищевказане, враховуючи предмет спору в даній справі та суб`єктний склад сторін, суд дійшов висновку про залучення до участі у справі в якості третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Головне управління ДПС у Київській області, ДП "Морський торговельний порт "Усть-Дунайськ", Державне підприємство водних шляхів "Укрводшлях", ОСОБА_1 , Вишгородський районний центр зайнятості, Приватно-орендне сільськогосподарське підприємство Уманський тепличний комбінат.

Керуючись ст. 50, 216,234Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Розгляд справи по суті відкласти на "29" травня 2024 року об 11 год. 15 хв. (засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Київської області за адресою: м. Київ, вул. С. Петлюри, 16, зал № 1).

2.Надіслати позивачу належним чином завірену копію ухвали Господарського суду Київської області від 24.01.2024 у справі № Б911/96/08/13-г(911/3321/23), для її надіслання відповідачу у справі через посольство російської федерації у Республіці Польща з наданням суду доказів надіслання вказаної кореспонденції відповідачу у справі.

3.Залучити до участі у справі в якості третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача Головне управління ДПС у Київській області (вул. Народного Ополчення, 5А, м. Київ, 03151), ДП "Морський торговельний порт "Усть-Дунайськ" (вул. Придунайська, 2, м. Вілкове, Кілійський район, Одеська область, 68355), Державне підприємство водних шляхів "Укрводшлях"( вул. Електриків, 14, м. Київ, 04071), ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), Вишгородський районний центр зайнятості (вул. Шолуденка, 6А, м. Вишгород, 07300), Приватно-орендне сільськогосподарське підприємство Уманський тепличний комбінат (20300, Черкаська обл., місто Умань, ВУЛИЦЯ ДЕРЕВ`ЯНКА, будинок 26).

4. Зобов`язати позивача направити копії позовної заяви та доданих до неї документів, залученим даною ухвалою суду третім особам.

5.Встановити строк до 20.05.2024 р. для подання третім особам пояснень, аргументів та міркувань щодо предмету спору.

6.Зобов`язати відповідача у строк до 20.05.2024 р. подати відзив на позовну заяву.

7. Попередити відповідача, що у разі ненадання ним відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

8. Роз`яснити позивачу, що в строк до 20.05.2024 р. він має право надіслати суду відповідь на відзив, копію якої направити відповідачу, докази чого надати суду.

9. Роз`яснити сторонам, що позивач може відмовитись від позову, а відповідач визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в окремій письмовій заяві.

10. Роз`яснити сторонам, що на будь-якій стадії судового процесу сторони можуть укласти мирову угоду, зробивши спільну письмову заяву і повідомити про це суд.

11.Учасникам процесу письмові докази, які подаються до господарського суду, оформити відповідно до вимог ст. 91 ГПК України, а заяви та клопотання в письмовій формі відповідно до частини другої ст. 169 та ст. 170 ГПК України.

12. Попередити учасників справи про те, що у разі неможливості виконання вимог цієї ухвали, необхідно подати письмову заяву (клопотання) із зазначенням причин.

13. Повідомити учасників справи, що інформацію по справі, що розглядається, учасники справи можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ko.arbitr.gov.ua/sud5012;

Копії ухвали направити учасникам справи та ГУ ДПС у Київській області, ДП "Морський торговельний порт "Усть-Дунайськ", ДП водних шляхів "Укрводшлях", ОСОБА_1 , Вишгородському районному центру зайнятості, Приватно-орендне сільськогосподарське підприємство Уманський тепличний комбінат.

Дата підписання 29.02.2024 р.

Суддя А.В. Лопатін

Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117339448
СудочинствоГосподарське
Сутьвідшкодування завданої майнової шкоди

Судовий реєстр по справі —б911/96/08/13-г

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 30.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 27.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 01.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 18.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 25.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 02.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні