Ухвала
від 28.02.2024 по справі 698/171/24
КАТЕРИНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 698/171/24

Провадження № 2/698/106/24

УХВАЛА

28 лютого 2024 р. Суддя Катеринопільського районного суду Черкаської області Баранов О.І., розглянувши матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Єрківської селищної ради Звенигородського району Черкаської області, про позбавлення батьківських прав, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до Катеринопільського районного суду Черкаської області з вищевказаною позовною заявою.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, остання містить дві позовні вимоги, а саме, позивач просить:

- позбавити ОСОБА_1 батьківських прав щодо його неповнолітнього сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- позбавити ОСОБА_4 батьківських прав щодо її неповнолітнього сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З метою визначення підсудності даної справи судом вживалися заходи щодо встановлення зареєстрованого місця проживання (перебування) відповідачів.

Відповідно до ч. 8 ст.187ЦПК України суддя з метою визначення підсудності може також користуватися даними Єдиного державного демографічного реєстру.

Згідно відомостей, отриманих з Єдиного державного демографічного реєстру через підсистему ЄСШЕС «Електронний суд», відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Отже, зареєстроване у встановленому порядку місце проживання відповідача ОСОБА_2 знаходиться на території, на яку не поширюється юрисдикція Катеринопільського районного суду Черкаської області.

Відповідно до ч. 1 ст.27ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Підстав, які б згідно ст.28ЦПК України дозволили позивачу обирати підсудність в Катеринопільському районному суді Черкаської області з урахуванням спору, який виник у сторін, суд не вбачає.

За положеннями ч. 6ст. 188 ЦПК України, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи вправі до початку розгляду справи по суті роз`єднати позовні вимоги, виділивши одну або декілька об`єднаних вимог в самостійне провадження, якщо це сприятиме виконанню завдання цивільного судочинства.

Відповідно до ч. 9 ст. 187ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст.31 ЦПК Українисуд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно ст.32 ЦПК Україниспори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Згідно зКонвенцією про захист прав людини і основоположних свободвід 04.11.1950 р., Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у п. 1 ст. 6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

Крім того, недотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності) є порушенням процесуального закону, який є підставою для скасування рішення апеляційним судом з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю (ч.1ст.378ЦПК України).

Враховуючи викладене, суд вважає необхідним позовні вимоги роз`єднати, при цьому позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Єрківської селищної ради Звенигородського району Черкаської області, про позбавлення батьківських прав, слід виділити в самостійне провадження та направити за підсудністю до Ватутінського міського суду Черкаської області (20255, м. Ватутіне, вул. Будівельна, 1).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 27,28,31, 32, 187, 188, 261, 354 ЦПК України, суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Єрківської селищної ради Звенигородського району Черкаської області, про позбавлення батьківських прав - роз`єднати.

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_1 , третя особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Єрківської селищної ради Звенигородського району Черкаської області, про позбавлення батьківських прав, - залишити в провадженні Катеринопільського районного суду Черкаської області.

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Єрківської селищної ради Звенигородського району Черкаської області, про позбавлення батьківських прав, виділити в самостійне провадження та направити справу за підсудністю до Ватутінського міського суду Черкаської області (20255, м. Ватутіне, вул. Будівельна, 1).

Ухвала в частині передачі на розгляд справ іншому суду може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду через Катеринопільський районний суд Черкаської області шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення ухвали.

В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Катеринопільського районного суду О.І. Баранов

СудКатеринопільський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117343204
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —698/171/24

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Здоровило В. А.

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Здоровило В. А.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Здоровило В. А.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Здоровило В. А.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні