Ухвала
від 27.02.2024 по справі 320/36410/23
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

27 лютого 2024 року № 320/36410/23

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Василенко Г.Ю., розглянувши матеріали адміністративної справи за позовом Акціонерного товариства "Магістральні газопроводи України" до Державної аудиторської служби України, треті особи: Міністерство енергетики України, Кабінет Міністрів України, ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" про визнання протиправною та скасування вимоги,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернулось Акціонерне товариство "Магістральні газопроводи України" з позовом до Державної аудиторської служби України, треті особи: Міністерство енергетики України, Кабінет Міністрів України, ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" про визнання протиправною та скасування вимоги.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 19.10.2023 відкрито провадження в адміністративній справі за правилами загального позовного провадження. Розпочато підготовку справи до судового розгляду та призначено підготовче засідання.

У підготовче засідання, призначене на 27.02.2024, з`явились представники сторін.

Суд зазначає, що в матеріалах справи наявне клопотання про заміну Акціонерного товариства "Магістральні газопроводи України" на Товариство з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України". У підготовчому засіданні, 27.02.2024, присутні представники сторін вищевказане клопотання підтримали.

Частиною першою статті 104 Цивільного кодексу України встановлено, що юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Відповідно до ст.52 КАС України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Так, 05.02.2019 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осібпідприємців та громадських формувань було здійснено запис 10701020000080971 про проведення державної реєстрації юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України".

Засновником та єдиним учасником Товариства з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України" було Акціонерне товариство "Магістральні газопроводи України".

Товариство з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України" є суб`єктом ринку природного газу, який на підставі ліцензії здійснює діяльність із транспортування природного газу газотранспортною системою на користь третіх осіб (замовників).

28.07.2023 Верховною Радою України було прийнято Закон України "Про оптимізацію структури власності оператора газотранспортної системи України" № 3293-IX, який набрав чинності 03.09.2023.

Вказаний закон визначає правові та організаційні засади процедури передачі державі в особі уповноваженого органу управління корпоративними правами частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України", якою володіє Акціонерне товариство "Магістральні газопроводи України", шляхом приєднання Акціонерного товариства "Магістральні газопроводи України" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України".

Частиною 1 статті 2 Закону України "Про оптимізацію структури власності оператора газотранспортної системи України" № 3293-IX визначено, що процедура приєднання передбачає припинення Акціонерного товариства "Магістральні газопроводи України" з передачею ним Товариству з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України" згідно з передавальним актом усього свого майна за балансовою вартістю, всіх прав та обов`язків.

За результатами процедури приєднання право власності на частку у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України" в розмірі 100 відсотків переходить до держави.

Частиною 2 статті 2 Закону України "Про оптимізацію структури власності оператора газотранспортної системи України" № 3293-IX визначено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України" є правонаступником всіх прав та обов`язків Акціонерного товариства "Магістральні газопроводи України" з дати завершення процедури приєднання.

27.10.2023 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осібпідприємців та громадських формувань було здійснено запис 1000741120021064490 про припинення Акціонерного товариства "Магістральні газопроводи України".

27.10.2023 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осібпідприємців та громадських формувань було здійснено запис про те, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України" є правонаступником Акціонерного товариства "Магістральні газопроводи України".

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України" є правонаступником Акціонерного товариства "Магістральні газопроводи України", а отже має певне коло прав та обов`язків останньої.

Таким чином, враховуючи ту обставину, що правонаступником Акціонерного товариства "Магістральні газопроводи України" є Товариство з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України" (код ЄДРПОУ: 42795490), суд вважає за необхідне виключити Товариство з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України" з числа третіх осіб та заміни позивача його правонаступником.

Згідно із п.3 ч.2 ст.181 Кодексу адміністративного судочинства України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 180 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

З огляду на заміну позивача його правонаступниками, суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання на іншу дату.

Керуючись ст.ст. 52, 181, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

у х в а л и в:

1. Замінити позивача, Акціонерне товариство "Магістральні газопроводи України" (код ЄДРПОУ: 41089111), на правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України" (код ЄДРПОУ: 42795490, місцезнаходження: 03065, м. Київ, пр. Любомира Гузара, 44).

2. Виключити Товариство з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України" з числа третіх осіб у справі.

3. Відкласти підготовче судове засідання на 28 березня 2024 року на 11:00 годин.

4. Копію ухвали надіслати (видати) учасникам справи (їх представникам), зокрема, шляхом направлення тексту ухвали електронною поштою, факсимільним повідомленням (факсом, телефаксом), телефонограмою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Суддя Василенко Г.Ю.

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117346547
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною та скасування вимоги

Судовий реєстр по справі —320/36410/23

Ухвала від 27.02.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Василенко Г.Ю.

Ухвала від 27.02.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Василенко Г.Ю.

Ухвала від 19.10.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Василенко Г.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні