Ухвала
від 26.02.2024 по справі 420/30728/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/30728/23

У Х В А Л А

26 лютого 2024 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Попова В.Ф., розглянувши у порядку письмового провадження клопотання позивачки про залучення до участі у справі третьої особи в адміністративній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Курісовської сільської ради Березівського району Одеської області, третя особа Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області, Товариство з обмеженою відповідальністю Інагро Групп, про визнання протиправними та скасування рішень, скасування державної реєстрації земельної ділянки,

встановив:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Курісовської сільської ради Березівського району Одеської області, третя особа Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області, Товариство з обмеженою відповідальністю Інагро Групп, в якій позивач просить суд:

- Визнати протиправним таскасувати рішення Курісовської сільської ради Березівського району Одеської області від 20 грудня 2022 року № 471-УІІІ Про організаційні заходи щодо підготовки документів (лотів) до продажу на земельних торгах права оренди на земельні ділянки комунальної власності сільськогосподарського призначення.

- Визнати протиправним таскасувати рішення Курісовської сільської ради Березівського району Одеської області від 19 травня 2023 року № 537-УІІІ Про затвердження проекту землеустрою щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення комунальної власності для продажу права оренди на земельних торгах (у формі аукціону) для товарного сільськогосподарського виробництва, розташованих за адресою: Одеська область, Берегівський район, Курісовська сільська рада.

- Скасувати державну реєстрацію земельної ділянки загальною площею 19,1590 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 5122784600:01:002:0047, яка розташована за адресою: Одеська область, Берегівський район, Курісовська сільська рада (за межами населеного пункту), зареєстрована на підставі рішення державного кадастрового реєстратора Відділу № 2 Управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області про внесення відомостей про земельну ділянку до державного земельного кадастру та присвоєння їй кадастрового номеру та закрити Поземельну книгу відносно земельної ділянки із кадастровим номером 5122784600:01:002:0047.

24.11.2023 року у справі відкрито спрощене позовне провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

05.02.2024 року ухвалою суду здійснено перехід до розгляду справи у загальному позовному провадженні та призначено підготовче засідання на 26.02.2024 року о 10.00 год.

У підготовчому засіданні на обговорення учасників справи було поставлено питання щодо заявленого позивачкою клопотання про залучення третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ТОВ «Куріс-Інвест» (код ЄДРПОУ 40713479).

Заперечень щодо заявленого клопотання від учасників справи не заявлено.

Дослідивши зміст поданого клопотання суд вважає його таким, що підлягає задоволенню.

Так, в обґрунтування заявленого клопотання зазначено, що ТОВ «Куріс-Інвест» на підставі договору про строкове платне користування земельною ділянкою є орендарем земельної ділянки щодо якої виник цей спір. Враховуючи наявність у ТОВ «Куріс-Інвест» права користування земельною ділянкою, рішення у цій справі матиме вплив на права цієї юридичної особи.

Згідно із ст. 49 КАС України, серед іншого, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Отже, враховуючи, що ТОВ «Куріс-Інвест» є учасником цивільних правовідносин за договором оренди на земельну ділянку, з приводу державної реєстрації якої виник цей спір, очевидно, що у разі задоволення позовних вимог рішення суду матиме прямий вплив на обсяг цивільних прав цієї юридичної особи за договором оренди на вказану земельну ділянку.

Керуючись ст. 49, 243, 248 КАС України, суд

ухвалив:

Клопотання позивачки про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача задовольнити.

Залучити до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ТОВ «Куріс-Інвест» (код ЄДРПОУ 40713479) та повідомити, що підготовче засідання у справі призначено на 05.03.2024 року о 14.00 год. в приміщенні Одеського окружного адміністративного суду за адресою: м. Одеса, вул. Фонтанська дорога, 14, зал судових засідань № 33.

Відповідачу, позивачу, третім особам направити/вручити третій особі ТОВ «Куріс-Інвест» копію відзиву разом із додатками, копію відповіді на відзив разом із додатками, копію пояснень третьої особи разом із додатками, протягом двох днів з дати отримання копії цієї ухвали та надати суду відповідні докази.

Запропонувати третій особі надати пояснення щодо позову або відзиву із викладенням своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення позову протягом двох днів з дня отримання позову та відзиву.

Роз`яснити третій особі, що відповідно до чч. 2, 3, 4 ст. 162, ч. 2 ст. 165 КАС України до пояснень третьої особи мають бути додані документи, що підтверджують надіслання (надання) їх і доданих до них доказів іншим учасникам справи.

Запропонувати сторонам надати відповідь на пояснення третьої особи щодо позову або відзиву протягом двох днів з дати отримання таких пояснень.

Копію ухвали суду надіслати (надати) учасникам справи (їх представникам).

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя В.Ф. Попов

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117347450
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері землеустрою; державної експертизи землевпорядної документації; регулювання земельних відносин

Судовий реєстр по справі —420/30728/23

Ухвала від 10.06.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Домусчі С.Д.

Ухвала від 10.06.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Домусчі С.Д.

Ухвала від 29.05.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Домусчі С.Д.

Рішення від 07.05.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Рішення від 06.05.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 27.03.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 26.02.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 05.02.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 24.11.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 13.11.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні