Ухвала
від 22.02.2024 по справі 350/98/24
РОЖНЯТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 350/98/24

Номер провадження 2-о/350/39/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 лютого 2024 року селище Рожнятів

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

в складі :

головуючого судді Бейка А.М.,

секретаря судового засідання Маєвської С.П.,

присяжних Туза М.П.,

Гуліватого Ю.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду селища Рожнятів у порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування Спаської сільської ради Калуського району Івано-Франківської області, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки,

з участю учасників справи:

заявника ОСОБА_1 , представника заінтересованої особи ОСОБА_2 ОСОБА_3 , суд, -

в с т а н о в и в :

До Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області звернувся ОСОБА_1 із заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, у якій просив постановити судове рішення, яким ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительку АДРЕСА_1 визнати недієздатною, встановити над нею опіку та призначити його опікуном ОСОБА_2 .

В обґрунтування заявлених вимог заявник зіслався на те, що являється онуком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , і на даний час вони проживають разом в АДРЕСА_1 . ОСОБА_2 на протязі останніх тридцяти років хворіє багатьма стійкими хронічними захворюваннями, в тому числі має певні психічні розлади, що підтверджується записами лікарів у її медичних документах, не може самостійно пересуватись та обслуговувати себе, у зв`язку з чим потребує постійного стороннього догляду та нагляду. З 2002 року ОСОБА_2 визнана інвалідом загального захворювання 2-ої групи довічно, що підтверджується довідкою Калуської міжрайонної МСЕК серія МСЕ №104882 від 02.09.2022 року. Останні два роки внаслідок наявних стійких хронічних захворювань, стан психічного доров`я ОСОБА_2 значно погіршився, вона практично не розмовляє та не бачить, не може самостійно пересуватися, не розуміє наслідків своєї поведінки, втратила пам`ять та логіку мислення, у неї розвинулись наявні психічні розлади у вигляді деменції змішаного ґенезу, тому вона потребує постійного нагляду та турботи, що підтверджується консультаційним висновком лікаря-психіатра КНП «Рожнятівська БПЛ» Рожнятівської селищної ради від 09.01.023 року. Внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу ОСОБА_2 не може самостійно приймати рішення, вона втратила навики до самообслуговування, і її поведінка та мислення є неадекватними. Всі ці обставини змушують його звернутись до суду з заявою про визнання ОСОБА_2 недієздатною та встановлення над нею опіки з метою забезпечення її особистих немайнових та майнових інтересів, так як вона за станом здоров`я не може самостійно здійснювати свої права та виконувати обов`язки.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заявив клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи щодо визначення психічного стану здоров`я ОСОБА_2 .

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Спаської сільської ради Калуського району Івано-Франківської області Микола Медвідь у судове засідання не прибув, направив суду заяву про розгляд справи за його відсутності.

У судовому засіданні представник особи відносно якої вирішується питання щодо визнання її недієздатною адвокат Ошуст С.Є. не заперечив проти призначення судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану здоров`я ОСОБА_2 .

Особа відносно якої вирішується питання щодо визнання її недієздатною ОСОБА_2 за станом здоров`я в судове засідання не прибула.

Суд, ознайомившись із матеріалами справи, дослідивши заявлене клопотання та його підстави, заслухавши думку учасників судового розгляду, прийшов до такого висновку.

Відповідно до вимог ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч.1 ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно з вимогамист. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоров`я; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Відповідно дост. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу», судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Як зазначається в п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28.03.1972 № 3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Згідно з положеннямист. 7 Закону України «Про судову експертизу», виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Беручи до уваги те, що в матеріалах справи наявні достатні дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а вирішення питання про те, чи хворіє вона хронічним, стійким психічним розладом, чи може розуміти значення своїх дій та керувати ними, тощо, потребує спеціальних знань в галузі психіатрії, суд приходить до переконання, що у цій справі слід призначити судово-психіатричну експертизу з метою встановлення психічного стану здоров`я ОСОБА_2 , а проведення вказаної експертизи слід доручити експертам Івано-Франківської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (76011, вул. Медична, 15 м. Івано-Франківськ).

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Згідно із п.9 ч.1 ст.255 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу - на час проведення експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний певний проміжок часу, тому на період її проведення провадження у справі слід зупинити. Не зупинення провадження у справі може призвести до порушення розумних строків її вирішення.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.103, 105, 252, 258-261, п.12 ч.1 ст.353, ст.354 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Призначити у цивільній справі №350/98/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування Спаської сільської ради Калуського району Івано-Франківської області, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити такі питання:

- Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителька АДРЕСА_1 хронічним, стійким психічним розладом та яким саме?

- Якщо ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 хворіє хронічним, стійким психічним розладом, то чи здатна вона усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

- Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 брати участь у судовому засіданні?

Проведення експертизи доручити експертам Івано-Франківської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (76011, вул.Медична, 15 м.Івано-Франківськ).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України за давання завідомо неправдивого висновку і відмову від давання висновку.

Направити експертам для виконання копію цієї ухвали та матеріали цивільної справи №350/98/24.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Зобов`язати заявника ОСОБА_1 забезпечити явку (доставку) ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до Івано-Франківської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (76011, м.Івано-Франківськ, вул.Медична, 15) у визначений експертом день та час.

Копію ухвали направити для відома учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили негайно.

Учасники справи мають право подати апеляційну скаргу на ухвалу суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвалу суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Головуючий суддя А.М.Бейко

Присяжні М.П. Туз

Ю.Б. Гуліватий

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117354306
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки, з участю учасників справи: заявника ОСОБА_1 , представника заінтересованої особи ОСОБА_2 ОСОБА_3 , суд

Судовий реєстр по справі —350/98/24

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Бейко А. М.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Бейко А. М.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Бейко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні