Ухвала
від 21.02.2024 по справі 155/1023/22
ВОЛИНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 155/1023/22 Головуючий у 1 інстанції: Яремчук С. М. Провадження № 22-ц/802/213/24 Доповідач: Бовчалюк З. А.

ВОЛИНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

21 лютого 2024 року місто Луцьк

Волинський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого - судді Бовчалюк З.А.,

суддів - Здрилюк О.І., Карпук А.К.,

з участю секретаря судового засідання Власюк О.С.,

прокурора Костюк Н.В.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача Овсієнка С.А.,

представників третіх осіб: Карпевич А.О., Дохнюка О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання директора філії «Володимир-Волинське лісомисливське господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» - Володимира Філюка про заміну третьої особи її правонаступником в цивільній справі за позовом заступника керівника Луцької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Волинської обласної військової адміністрації до ОСОБА_2 , Фермерського господарства «Козака», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Державне підприємство «Володимир-Волинське лісомисливське господарство», Горохівська міська рада Луцького району Волинської області, Головне Управління Держгеокадастру у Волинській області, про витребування земельних ділянок з незаконного володіння, за апеляційними скаргами ОСОБА_2 та Горохівської міської ради Луцького району Волинської області на рішення Горохівського районного суду Волинської області від 06 грудня 2023 року,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Волинського апеляційного суду перебуває цивільна справа за позовом заступника керівника Луцької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Волинської обласної військової адміністрації до ОСОБА_2 , Фермерського господарства «Козака», треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Державне підприємство «Володимир-Волинське лісомисливське господарство», Горохівська міська рада Луцького району Волинської області, Головне Управління Держгеокадастру у Волинській області, про витребування земельних ділянок з незаконного володіння, за апеляційними скаргами ОСОБА_2 та Горохівської міської ради Луцького району Волинської області на рішення Горохівського районного суду Волинської області від 06 грудня 2023 року.

На адресу Волинського апеляційного суду від директора філії «Володимир-Волинськоге лісомисливське господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» Володимира Філюка надійшло клопотання про заміну третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: Державне підприємство «Володимир-Волинське лісомисливське господарство» її правонаступником Державним спеціалізованим господарським підприємством «Ліси України» .

Перевіривши матеріали справи, підставність клопотання про заміну сторони третьої особи її правонаступником, колегія суддів дійшла висновку про його задоволення.

Відповідно до ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Процесуальне правонаступництво це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Юридичною особою є організація створена та зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю та дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем в суді (ст. 80 ЦК України).

Глава 7 ЦК України містить загальні положення про юридичну особу. Правосуб`єктність юридичної особи, тобто здатність бути учасником відповідних цивільних правовідносин виникає з моменту державної реєстрації, останньої відповідно до закону (ч.1 ст. 80, ч.4 ст. 91 ЦК України). Юридична особа має своє найменування, яке містить інформацію про її організаційну правову форму та назву. Найменування установи містить інформацію про характер її діяльності, найменування юридичної особи вказується в її установчих документах і вноситься до Єдиного державного реєстру (ч.1,3 ст. 90 ЦК України. Єдиний державний реєстр - це автоматизована система збирання, накопичення опрацювання даних про юридичних осіб всіх форм власності та організаційно-правових форм господарювання, відокремлені підрозділи юридичних осіб що знаходяться на території України та за її межами ( п.1 Положення про ЄДРПОУ) Підставою про внесення до Реєстру, або виключення з нього даних, щодо суб`єктів, а також внесення змін до Реєстру є надходження від державного реєстратора до органу державної статистики інформації про вчинення реєстраційних дій, передбачених Законом Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань (п. 12 Положення про ЄДРПОУ).

Відповідно до вимог ст. 104 ЦК України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до ч. 1 ст. 106 ЦК України, злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади.

Наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 28.10.2022 №842 «Про припинення Державного підприємства «Володимир-Волинське лісомисливське господарство» та затвердження складу Комісії з припинення» припинено Державне підприємство «Володимир-Волинське лісомисливське господарство» (код ЄДРПОУ 00991516) шляхом реорганізації, а саме - приєднання до Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (код ЄДРПОУ 44768034). Також цим наказом визначено, що Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» є правонаступником прав та обов`язків Державного підприємства «Володимир-Волинське лісомисливське господарство».

Наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 03.01.2023 року №16 затверджено передавальний акт Державного підприємства «Володимир-Волинське лісомисливське господарство».

Згідно з відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 07.12.2023 року внесено запис про припинення Державного підприємства «Володимир-Волинське лісомисливське господарство».

З витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 16.12.2022 «Володимир-Волинське лісомисливське господарство» є відокремленим підрозділом у формі філії Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

Отже, в результаті реорганізації Державного підприємства «Володимир- Волинське лісомисливське господарство» усі майнові та немайнові права, інтереси та обов`язки перейшли до правонаступника Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

Враховуючи наведене, наявні всі правові підстави для заміни третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Державне підприємство «Володимир-Волинське лісомисливське господарство» на її правонаступника Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України».

Керуючись ст. 55 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання директора філії «Володимир-Волинське лісомисливське господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» Володимира Філюка про заміну третьої особи її правонаступником задовольнити.

Замінити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Державне підприємство «Володимир-Волинське лісомисливське господарство» (44700, Волинська обл., місто Володимир, вул. Ковельська, будинок 130, код ЄДРПОУ 00991516) її правонаступником Державним спеціалізованим господарським підприємством «Ліси України» (01601, місто Київ, вулиця Руставелі Шота, 9А, код ЄДРПОУ 44768034).

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з дня її проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий-суддя:

Судді:

СудВолинський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117361585
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —155/1023/22

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Яремчук С. М.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Яремчук С. М.

Постанова від 21.02.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Бовчалюк З. А.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Бовчалюк З. А.

Постанова від 21.02.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Бовчалюк З. А.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Бовчалюк З. А.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Бовчалюк З. А.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Бовчалюк З. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні