Ухвала
від 01.03.2024 по справі 183/77/20
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/77/20

№ 2/183/162/23

У Х В А Л А

01 березня 2024 року Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі головуючої судді Сороки О.В., розглянувши у письмовому провадженні питання про виправлення описки в рішенні суду у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Дніпровського квартирно-експлуатаційного управління, Черкаської об`єднаної територіальної громади (Гвардійської селищної ради) Новомосковського району Дніпропетровської області, третя особа Військова частина НОМЕР_1 про визнання протиправними рішень та зобов`язання вчинити певні дії, -

в с т а н о в и в:

Ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 24 січня 2024 року цивільну справу за апеляційною скаргою Дніпровського квартирно-експлуатаційного управління на рішення Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 19 жовтня 2023 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Дніпровського квартирно-експлуатаційного управління, Черкаської об`єднаної територіальної громади (Гвардійської селищної ради) Новомосковського району Дніпропетровської області, третя особа - Військова частина НОМЕР_1 про визнання протиправними рішень та зобов`язання вчинити певні дії повернуто до суду першої інстанції для належного оформлення.

Судом було виявлено описку допущену в резолютивній частині оскаржуваного рішення, а саме: «визнати протиправним та скасувати рішення Гвардійської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області від 25 червня 2003 року № 6-10/XXIV в частині надання статусу службової квартири АДРЕСА_1 », замість правильного: «визнати протиправним та скасувати рішення Гвардійської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області № 4 від 26 листопада 2002 року …».

Відповідно до ст. 269 ЦПК України, суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки. Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що поставляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень. Ухвалою суду питання про виправлення описки вирішується без повідомлення учасників справи.

Ухвала про внесення виправлень надсилається всім особам, яким видавалося чи надсилалося судове рішення, що містить описки чи арифметичні помилки.

Положення вказаної статті передбачають можливість після ухвалення судового рішення у справі усунути в ньому помилки технічного (неюридичного) характеру - описки та очевидні арифметичні помилки. Виходячи із системного аналізу приписів ЦПК України описка - це зроблена судом механічна (мимовільна, випадкова) граматична помилка в рішенні, яка допущена під час його письмово-вербального викладу (помилка у правописі, у розділових знаках тощо). Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер і можуть ускладнити виконання рішення. До таких належать написання прізвищ та імен, адрес, зазначення дат та строків тощо. Таким чином, описка трактується як явна неточність або незрозуміле формулювання. Вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні, суд не вправі змінювати зміст судового рішення.

Відповідно до п.19 постанови Пленуму про виправлення описки в ухвалі суду від 16.11.2016 "Про судове рішення у цивільній справі", вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні або ухвалі), суд не має права змінювати зміст судового рішення, він лише усуває такі неточності, які впливають на можливість реалізації судового рішення чи його правосудності.

При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду (частина четверта статті 263 ЦПК України).

У постанові Верховного Суду від 11 листопада 2020 року в справі № 300/765/15-ц (провадження № 61-7654св20) вказано, що "судове рішення повинно бути точним. Помилки у тексті судового рішення, зумовлені арифметичними помилками або граматичними помилками (описками), що стосуються істотних обставин або ускладнюють виконання рішення, можуть бути усунуті судом, який ухвалив рішення або ухвалу. Описки - це помилки, зумовлені неправильним написанням слів. Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер. До таких належить написання прізвищ та імен, адрес, найменувань спірного майна, зазначення дат та строків. Особливо це стосується резолютивної частини рішення. В резолютивній частині будь-яка описка має істотне значення, оскільки вона може утруднити виконання рішення. Не є опискою граматичні помилки, які не спотворюють текст судового рішення та не призводять до його неправильного сприйняття: неправильне розташування розділових знаків, неправильні відмінки слів, застосування русизмів та діалектизмів тощо.

Вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні або ухвалі), суд не має права змінювати зміст судового рішення, він лише усуває такі неточності, які впливають на можливість реалізації судового рішення чи його прав осудності".

Вивчивши матеріали справи, вбачається, що судом була допущена технічна описка, яка є очевидною, враховуючи, що виправлення описки не тягне за собою зміну змісту рішення суду по суті, не погіршує становище особи, суд вважає за необхідне виправити описку допущену в резолютивній частині рішення.

На підставі викладеного, керуючись ст. 432 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Виправити опискуу резолютивній частині рішення Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 19 жовтня 2023 року за позовом ОСОБА_1 до Дніпровського квартирно-експлуатаційного управління, Черкаської об`єднаної територіальної громади (Гвардійської селищної ради) Новомосковського району Дніпропетровської області, третя особа Військова частина НОМЕР_1 про визнання протиправними рішень та зобов`язання вчинити певні дії.

Вважати у резолютивній частині повного тексту рішення Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області у справі № 183/77/20 правильним: «Визнати протиправним та скасувати рішення Гвардійської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області № 4 від 26 листопада 2002 року в частині надання статусу службової квартирі АДРЕСА_1 ».

Ухвала про внесення виправлень надсилається всім особам, яким видавалося чи надсилалося судове рішення, що містить описки чи арифметичні помилки.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.В.Сорока.

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117362388
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання протиправними рішень та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —183/77/20

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Максюта Ж. І.

Рішення від 19.10.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 28.03.2021

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 19.07.2020

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні