Ухвала
від 28.02.2024 по справі 190/355/24
П'ЯТИХАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 190/355/24

Провадження №2/190/182/24

УХВАЛА

28 лютого 2024 року м.П`ятихатки

Суддя П`ятихатськогорайонного судуДніпропетровської областіКудрявцева Ю.В.,розглянувши позовнузаяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання недійсним свідоцтв про право на спадщину за законом та скасування державної реєстрації права власності на 1/2 частину земельних ділянок,

в с т а н о в и л а:

ОСОБА_1 звернулася до П`ятихатського районного суду Дніпропетровської області з позовом до ОСОБА_2 в якій просить визнати недійсним свідоцтво про право на спадщину за законом видане Першою Кам`янською державною нотаріальною конторою Дніпропетровської області від 04.07.2023 року та зареєстроване за номером 2-1010 на ім`я ОСОБА_2 на 1/2 частину земельної ділянки кадастровий номер:1224588000:01:003:0190,для ведення товарного сільськогосподарського виробництва,загальною площею 6,0337, що розташована на території холодіївської сільської ради П`ятихатського району Дніпропетровської області та скасувати державну реєстрацію права власності та визнати недійсним свідоцтвопро право на спадщину за законом від 04.07.2023 року та зареєстровано за реєстровим номером 2-1009 на ім`я ОСОБА_2 на 1/2 частину земельної ділянки, кадастровий номер:3520385500:02:001:0608 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва,загальною площею 8,2, що розташована на території Попельнастівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області та скасувати державну реєстрацію права власності.

Позовна заява відповідає вимогам статей175,177 ЦПК України. Підстав для повернення чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні. Справа підсудна П`ятихатському районному суду Дніпропетровської області.

Частиною 4 ст. 19 ЦПК України для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні призначене загальне позовне провадження.

У відповідності з ч. 3ст. 274 ЦПК України,при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи;обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Оскільки позовна заява та додані до неї матеріали не містять клопотання позивачки про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, а також враховуючи категорію та складність справи, предметом розгляду якої є позовні вимоги про захист речових прав на земельну ділянку, які в свою чергу мають істотне значення для сторін, суд вважає необхідним прийняти справу до розгляду в порядку загального позовного провадження та призначити підготовче засідання.

Відповідно до ч. 3ст. 53 ЦПК України,якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору.

Згідно з ч.1 ст. 53 ЦПК України - треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

З огляду на те, що рішення у справі може вплинути на права та обов`язки Першої Кам`янської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області, враховуючи що спірні свідоцтва про право на спадщину за законом видані державним нотаріусом Першої Кам`янської державної нотаріальної контори Трощій Н.Г., суд вважає за необхідне залучити Першу Кам`янську державну нотаріальну контору Дніпропетровської області до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Відповідно до ч. 1 ст. 177 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 187 ЦПК України якщо при відкритті провадження у справі було вирішено питання про залучення третіх осіб, позивач не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі повинен направити таким третім особам копії позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання або до початку розгляду справи по суті в порядку спрощеного позовного провадження.

Напідставі викладеного,керуючись ст.19, 84,ст. 175-177, 187,189 ЦПК України, суддя,

у х в а л и л а:

Відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 провизнання недійснимсвідоцтв проправо наспадщину зазаконом таскасування державноїреєстрації прававласності на1/2частину земельнихділянок.

Розгляд справи провести в порядку загального позовного провадження.

Почати підготовче провадження з дня постановлення цієї ухвали.

В судове засідання викликати осіб, які беруть участь у справі.

Проведення підготовчого засідання призначити на 13год.00хв.26березня 2024року у приміщенні П`ятихатського районного суду (Дніпропетровська область, м. П`ятихатки, вул. Шевченко,114, зал судового засідання №1).

Залучити до участі усправі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Першу Кам`янську державну нотаріальну контору Дніпропетровської області.

Зобов`язати позивача надіслати третій особі копію позовної заяви з додатками, а докази направлення надати суду.

Витребувати з Першої Кам`янської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області належно завірену копію спадкової справи відкритої після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Учасникам справи надіслати копії ухвали про відкриття провадження у справі (в паперовій формі) протягом двох днів з дня її складення у відповідності до ч. 5ст. 272 ЦПК України.

Встановити строквідповідачу для надіслання (надання) до суду відзиву на позовну заяву і всіх доказів, які можливо доставити до суду, що підтверджують заперечення проти позову, - протягом п`ятнадцяти днів з дня одержання копії цієї ухвали.

Зобов`язативідповідача одночасно із надісланням (наданням) відзиву до суду надіслати (надати) копії такого відзиву та доданих до нього документів позивачу.

Відповідно дост. 193 ЦПК Українивідповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Попередити учасників справи про недопустимість зловживання процесуальними правами, шляхом подання завідомо безпідставного позову, позову за відсутності предмета спору або у спорі, який має очевидно штучний характер; умисного неповідомлення про осіб, які мають бути залучені до участі у справі, тощо.

Учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами.

У разі, якщо подання скарги, заяви, клопотання буде визнане зловживанням процесуальними правами, суд з урахуванням обставин справи має право залишити без розгляду або повернути скаргу, заяву, клопотання.

Позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу.

Сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається на веб-сторінці на офіційному веб-порталі судової влади України за цим посиланням: https://px.dp.court.gov.ua.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Кудрявцева Ю.В.

СудП'ятихатський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117364407
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —190/355/24

Рішення від 13.06.2024

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Ухвала від 17.05.2024

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні