Ухвала
від 29.02.2024 по справі 280/10377/23
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про витребування доказів

29 лютого 2024 року Справа № 280/10377/23 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Мінаєвої К.В., розглянувши у порядку письмового провадження клопотання представника позивача адвоката Александрова Олексія Олександровича про витребування доказів у справі

за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ),

ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_2 )

до Міністерства оборони України (просп. Повітрофлотський, буд. 6, м. Київ, 03168; код ЄДРПОУ 00034022),

Запорізького районного територіального центу комплектування та соціальної підтримки (вул.Одеська, буд. 2, м.Запоріжжя, 69006; код ЄДРПОУ 09588762),

Запорізького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (пров.Тихий, 7, м.Запоріжжя, 69063; код ЄДРПОУ 07835529)

про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 (далі позивач 1), ОСОБА_2 (далі позивач 2) до Міністерства оборони України (далі відповідач 1), Запорізького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (далі відповідач 2), в якій позивач просить суд:

1) визнати протиправною бездіяльність відповідача 1 та відповідача 2 у непризначенні та невиплаті позивачу 1 та позивачу 2 одноразових допомог у зв`язку із смертю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , визначених Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану»;

2) зобов`язати відповідача 1 прийняти рішення щодо призначення та виплати позивачу 1 та позивачу 2 одноразової грошової допомоги у розмірі 750-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року у зв`язку із смертю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , який був чоловіком позивача 1 та батьком позивача 2, відповідно до статей 16, 17, 18 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»;

3) зобов`язати відповідача 1 прийняти рішення щодо призначення та виплати позивачу 1 та позивачу 2 одноразову грошову допомогу у розмірі 15 000 000 (п`ятнадцять мільйонів) грн через загибель ОСОБА_3 відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану».

Зі змісту позовної заяви встановлено, що 02.03.2023 чоловік позивачки та батько їх сина, ОСОБА_3 помер, перебуваючи у відпустці. На момент смерті ОСОБА_3 перебував на військовій службі у військовій частині НОМЕР_3 Збройних Сил України. Повідомлено, що у зв`язку з цим ОСОБА_1 надала до Запорізького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки заяву з відповідними документами для призначення їй та її сину одноразової грошової допомоги через загибель ОСОБА_3 , а також з метою отримання документів для надання їм статусу членів сім`ї загиблого військовослужбовця та для призначення пенсії по втраті годувальника. Станом на день подання позовної заяви одноразова грошова допомога через загибель ОСОБА_3 позивачами не отримана.

Ухвалою від 27.12.2023 суд відкрив провадження у справі та призначив її до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення та виклику сторін.

Ухвалою від 27.02.2024 суд залучив до участі у справі в якості другого відповідача Запорізький обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки; розгляд адміністративної справи розпочато спочатку.

У відповіді на відзив представником позивача заявлено клопотання про витребування від Комунальної установи «Запорізьке обласне бюро судово-медичної експертизи» Запорізької обласної ради копії висновків судово-медичної експертизи дослідження трупа ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , у тому числі про причинно-наслідковий зв`язок смерті ОСОБА_3 внаслідок отриманих ним поранень, травм, пов`язаних з проходженням ним військової служби, а також висновку експерта від 02.03.2023 № 1210 з архіву бюро. В обґрунтування клопотання представник зазначає, що такі документи мають підтвердити, що смерть ОСОБА_3 не пов`язана з вчиненням ним дій у стані алкогольного, наркотичного, токсичного сп`яніння, або навмисного спричинення собі тілесного ушкодження чи самогубства. Вказує, що самостійне отримання вказаних доказів неможливе, оскільки при поданні адвокатського запиту, Комунальною установою «Запорізьке обласне бюро судово-медичної експертизи» Запорізької обласної ради рекомендовано звернутись до Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області для отримання дозволу про надання інформації. Звернувшись до Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області, представник позивача відповіді не отримав.

Відповідно до частини першої статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Принцип офіційного з`ясування всіх обставин у справі, передбачений вказаною статтею, зобов`язує суд вчинити всі необхідні дії для повного та всебічного з`ясування фактичних обставин справи з метою забезпечення прийняття правосудного рішення.

Відповідно достатті 72 КАС Українидоказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами;висновками експертів; показаннями свідків.

За приписамистатті 80 КАС Україниучасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Суд констатує, що представником позивача подано клопотання про витребування доказів з пропуском встановленого законом строку, проте судом враховано спроби отримати докази самостійно та ненадання жодної відповіді на адвокатський запит, через що зазначене клопотання прийнято до розгляду у зв`язку із зазначенням представником причин неможливості подання такого раніше.

Відповідно до вимогстатті 94 КАС України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Відтак, виходячи з встановленогостаттею 9 КАС Українипринципу офіційного з`ясування всіх обставин у справі, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання представника позивача та витребувати зазначені у клопотанні докази по справі.

Керуючись статтями 9, 72, 77, 80, 94, 243, 248 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача адвоката Александрова Олексія Олександровича про витребування доказів у справі задовольнити.

Витребувати від Комунальної установи «Запорізьке обласне бюро судово-медичної експертизи» Запорізької обласної ради належним чином засвідчені копії доказів:

- висновки судово-медичної експертизи дослідження трупа ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , у тому числі про причинно-наслідковий зв`язок смерті ОСОБА_3 внаслідок отриманих ним поранень, травм, пов`язаних з проходженням ним військової служби;

- висновок експерта від 02.03.2023 № 1210.

Витребувані судом докази надати до Запорізького окружного адміністративного суду протягом трьох днів з дня отримання копії цієї ухвали із посиланням на номер справи № 280/10377/23.

Копію ухвали направити на адресу Комунальної установи «Запорізьке обласне бюро судово-медичної експертизи» Запорізької обласної ради (вул. Чарівна, 30, м. Запоріжжя, 69068; код ЄДРПОУ 02005177).

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала виготовлена у повному обсязі та підписана 29.02.2024.

Суддя К.В.Мінаєва

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117376132
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —280/10377/23

Рішення від 26.04.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Мінаєва Катерина Володимирівна

Ухвала від 29.02.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Мінаєва Катерина Володимирівна

Ухвала від 27.02.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Мінаєва Катерина Володимирівна

Ухвала від 27.12.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Мінаєва Катерина Володимирівна

Ухвала від 18.12.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Мінаєва Катерина Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні