Ухвала
від 01.03.2024 по справі 389/629/24
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01.03.2024

ЄУН №389/629/24

Провадження 2/389/174/24

У Х В А Л А

01 березня 2024 року місто Знам`янка

Суддя Знам`янського міськрайонного суду Кіровоградської області Український В.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Новіков Олексій Миколайович, до виконавчого комітету Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області, треті особи виконавчий комітет Знам`янської міської ради Кропивницького району Кіровоградської області та Комунальний заклад «Новопразька спеціальна школа Кіровоградської обласної ради», Комунальний заклад «Центральноукраїнський ліцей-інтернат спортивного профілю «Кіровоградської обласної ради», про повернення дітей та скасування аліментів,

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом, в якому просить повернути матері ОСОБА_1 її дітей: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , які були рішенням суду відібрані від неї без позбавлення батьківських прав. Припинити стягнення з неї аліментів на утримання дітей.

Відповідно до ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За нормою частин 1 та 4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб, а також документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору, визначені Законом України «Про судовий збір».

Згідно з ч.1 ст.3 та ст.4 ЗУ «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством справляється судовий збір.

Відповідно до Закону України «Про судовий збір» від 8 липня 2011 року № 3674-VІ, судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Ставка судового збору за подання до суду заяви не майнового характеру, яка подана фізичною особою, дорівнює 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, майнового характеру, яка подана фізичною особою, дорівнює 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб станом на 01 січня 2024 року встановлений у розмірі 3028 грн. 00 коп.

Вивчивши матеріали заяви встановлено, що позивачем не сплачений судовий збір, не надано документу, підтверджуючого його сплату та не вказано достатніх підстав для відстрочення від його сплати, розстрочення чи звільнення, відповідно до закону, якщо таке мається.

Також суд вважає за необхідне роз`яснити наступне.

Частинами першою та третьоюстатті 136ЦПК України встановлено, що суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

З положень статті 12ЦПК України випливає, що заявник повинен навести доводи і подати докази на підтвердження того, що його майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті ним судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Враховуючи наведене, за наявності підстав передбачених законом, заявник не позбавлений можливості звернутися з відповідним клопотанням про відстрочення/ розстрочення або звільнення від сплати сплату судового збору із наведеними доводами та подати докази на їх підтвердження.

Відповідно до ч.5 ст. 177 ЦПК України позивач зобов`язаний подати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Позивач при зверненні до суду обґрунтовує свої позовні вимоги обставинами, які вказав, що підтверджує довідкою від 07.11.2022 поро проходження лікування, поясненням ОСОБА_10 , характеристикою від 14.11.2023 №355 виконавчого комітету Приютівської селищної ради, актом обстеження умов проживання, тощо, але таких доказів до матеріалів позову не надано.

Наслідком недотримання зазначених умов є залишення позовної заяви без руху, а у разі, якщо цей недолік не буде усунуто у строк, установлений судом, визнання заяви неподаною та її повернення позивачеві (стаття 185 ЦПК).

Відповідно доч.ч.1, 2 ст.185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Вивчивши матеріали позовної заяви встановлено, що позивачем не сплачений судовий збір, не надано документу, підтверджуючого його сплату та не вказано достатніх підстав звільнення від його сплати відповідно до закону, якщо таке мається, відсутні докази на підтвердження обставин, якими обґрунтував позовні вимоги.

За вказаних обставин провадження у справі не може бути відкритим, а тому відповідно до ст.185 ЦПК України дана позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 175, 177, 185, 259, 260 ЦПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Новіков Олексій Миколайович, до виконавчого комітету Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області, треті особи виконавчий комітет Знам`янської міської ради Кропивницького району Кіровоградської області та Комунальний заклад «Новопразька спеціальна школа Кіровоградської обласної ради», Комунальний заклад «Центральноукраїнський ліцей-інтернат спортивного профілю «Кіровоградської обласної ради», про повернення дітей та скасування аліментів залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення даної ухвали.

Запропонувати позивачу здійснити сплату судового збору за вимогу немайнового характеру в розмірі 1211,20 грн. надати докази на обґрунтування позовних вимог.

Банківські реквізити для зарахування судового збору до державного бюджету за звернення до Знам`янського міськрайонного суду Кіровоградської області:

ОТРИМУВАЧ КОШТІВ: ГУК у Кіров.обл./тг м.Знам`ян/22030101

КОД ОТРИМУВАЧА (код за ЄДРПОУ): 37918230

БАНК ОТРИМУВАЧА: Казначейство України (ЕАП)

КОД БАНКУОТРИМУВАЧА (МФО): 899998

РАХУНОК ОТРИМУВАЧА:

UA098999980313141206000011557

КОД класифікаціїдоходів бюджету: 22030101

Роз`яснити позивачу, що у разі невиконання вказаних вимог у встановлений строк, позовна заява вважатиметься неподаною та підлягатиме поверненню.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядкудо Кропивницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Суддя В.В.Український

СудЗнам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено05.03.2024
Номер документу117393397
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Інші справи позовного провадження

Судовий реєстр по справі —389/629/24

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні