Рішення
від 23.02.2024 по справі 635/1578/23
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 635/1578/23

Провадження № 2/635/546/2024

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 лютого 2024 року смт. Покотилівка

Харківський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді - Савченка Д.М.,

секретар судового засідання - Клімова Л.П.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

позивач - ОСОБА_2 ,

відповідач 1- ОСОБА_3 ,

відповідач 2 - ОСОБА_4 ,

Третя особа 1- Служба у справах дітей та сім`ї Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області,

Третя особа 2 - Служба у справах дітей Солоницівської селищної ради,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Служба у справах дітей та сім`ї Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області, Служба у справах дітей Солоницівської селищної ради, про позбавлення батьківських прав, встановлення піклування, призначення піклувальника та стягнення аліментів, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулись до суду з позовною заявою до ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Служба у справах дітей та сім`ї Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області, Служба у справах дітей Солоницівської селищної ради, в якій просять позбавити ОСОБА_3 та ОСОБА_4 батьківських прав відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити над останньою піклування визначивши піклувальником ОСОБА_2 , а також стягнути з відповідачів аліменти у розмірі частини з усіх видів заробітку, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно.

В обґрунтування позовних зазначається, що ОСОБА_2 тривалий час знає ОСОБА_1 , яка є подругою її доньки. Протягом усього життя ОСОБА_1 вихованням та утриманням займалася її бабуся ОСОБА_6 , яка проживала разом із батьками дитини. ОСОБА_6 відвідувала батьківські збори у школі, відводила дитину до лікарні. В період, коли ОСОБА_1 відвідувала дитячий садок, бабуся допомагала дитині у підготовці до школи. Тобто усі питання пов`язані з виконанням батьківських обов`язків вирішувала бабуся, а батьки самоусунулися від виховання доньки. На даний час ОСОБА_6 покинула Україну. Батьки ОСОБА_1 безробітні, зловживають спиртними напоями та наркотичними речовинами, вихованням дитини не займаються. ОСОБА_2 забезпечує ОСОБА_1 07.02.2023 р. згідно із наказом Служби у справах дітей Солоницівської селищної ради № 03 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було тимчасово влаштовано в сім`ю ОСОБА_2 .

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 22.03.2023 позовну заяву залишено без руху, надано строк для усунення недоліків. У вказаний в ухвалі строк позивачі усунули недоліки.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 17.05.2023 провадження у справі відкрито. Суд вирішив проводити розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 13.11.2023 закрито підготовче провадження, справу призначено до судового розгляду.

Позивачі в судове засідання не з`явились, повідомлялись своєчасно і належним чином, надали заяви про розгляд справи без їх участі, проти ухвалення заочного рішення не заперечували.

Відповідачі в судове засідання не з`явились, повідомлялись своєчасно і належним чином, причини неявки суду не повідомили.

Представник Служби у справах дітей та сім`ї Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області в підготовче судове засідання не з`явився, повідомлявся своєчасно і належним чином, надав заяву про розгляд справи без його участі.

Представник Служби у справах дітей Солоницівської селищної ради в підготовче судове засідання не з`явився, повідомлявся своєчасно і належним чином, надав заяву про розгляд справи без його участі.

Враховуючи, що в судове засідання не з`явились всі учасники справи, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Відповідно до ч.1 ст.280 ЦПК України суд ухвалює заочне рішення.

Суд, дослідивши надані сторонами докази у їх сукупності, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини, що виникли між сторонами.

Відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виданого Пісочинською селищною радою Харківського району Харківської області 01.04.2008, серія НОМЕР_1 , актовий запис 54, її батьками є ОСОБА_4 та ОСОБА_3 .

Згідно інформації КНП Пісочинської селищної ради «Центр первин- медичної допомоги № 2 Харківського району» неповнолітня дитина ОСОБА_1 перебуває на обліку в АЗПСМ сел. Пісочин. Декларацію з сімейним лікарем ОСОБА_7 уклала мати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . На протязі усього часу після укладення декларації на прийом до лікаря приводила дитину бабуся, а останнім часом дитина приходила самостійно без супроводу дорослих.

Останній раз на прийомі була у липні 2022 року.

Відповідно до характеристики від 24.02.2023 №01-12/17, наданої КЗ «Пісочинський ліцей Пісочинської селищної ради» Харківського району Харківської області ОСОБА_1 навчається в ліцеї з 1 класу.Зараз навчається на дистанційному навчанні. Використовує навчальні платформи ZOOM та Classroom. ОСОБА_1 навчається на достатньому та високому рівнях.Труднощів, проблем та конфліктних ситуацій за період навчання не виникало.Батьки дитина на зв`язок не виходили, спілкування з класним керівником щодо навчання дитини уникали з 1 вересня 2021 року. З 1 вересня 2022 року ОСОБА_1 знаходиться в родині ОСОБА_10 пояснюючи тим, що у сел. Вільшани безпечніше, ніж у Пісочині. На даний момент дівчину виховує родина ОСОБА_2 . Вони відповідально ставляться до виховання та навчання ОСОБА_1 . Створили всі необхідні житлово-побутові умови для нормального розвитку дівчинки.

Згідно акту обстеження умов проживання від 27.01.2023, умови проживання дитина у родині ОСОБА_2 задовільні, для дитини створені належні умови для проживання, виховання та розвитку, дитина забезпечена усім необхідним.

Наказом Служби у справах дітей Солоницівської селищної ради Харківського району Харківської області від 07.02.2023 року № 03 «Про тимчасове влаштування неповнолітньої дитини ОСОБА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_1 , в сім`ю ОСОБА_2 дитина по заяві громадянки ОСОБА_2 тимчасово влаштована в її сім`ю.

З висновку щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_4 , ОСОБА_3 у відношенні неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , що складений виконавчим комітетом Солоницівської селищної ради Харківського району Харківської області від 17.10.2023 №02-22/4550, убачається, що з липня 2022 року дитина проживає в сім`ї ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 . Батьки ніякої уваги їй не приділяють, матеріально не допомагають, не виявляють бажання бачити дитину, розвитком дитини не цікавляться, не піклуються ні про її фізичний та ні про духовний розвиток. ОСОБА_12 та ОСОБА_3 були запрошені на засідання Комісії з захисту прав дитини при виконавчому комітеті Солоницівської селищної ради 07.08.2023 року. Однак на засідання комісії не з`явилися, про поважні причини своєї неявки не повідомляли. Також були запрошені на засідання комісії з захисту прав дитини при виконавчому комітеті Солоницівської селищної ради 16.10.2023 року. На засідання комісії ОСОБА_12 та ОСОБА_3 не з`явились, про поважні причини своєї неявки не повідомляли. Орган опіки та піклування дійшов висновку про доцільність позбавлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Крім того, відповідно до висновку від 17.10.2023 №02-22/4551, що складений виконавчим комітетом Солоницівської селищної ради Харківського району Харківської області, щодо доцільності встановлення піклування та призначення громадянки ОСОБА_2 піклувальником ОСОБА_1 , доцільним є призначення ОСОБА_2 піклувальником неповнолітньої ОСОБА_1 .

Проаналізувавши спірні правовідносини, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до п. 2-5 ч. 1 ст. 164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва.

Згідно з ч. 1 ст. 170 СК України, суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених пунктами 2 - 5 частини першої статті 164 цього Кодексу, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров`я і морального виховання. У цьому разі дитина передається другому з батьків, бабі, дідові, іншим родичам - за їх бажанням або органові опіки та піклування.

Відібрання дитини від батьків або одного з них без позбавлення їх батьківських прав є тимчасовим заходом на відміну від позбавлення цих осіб батьківських прав, яке має безстроковий характер.

Враховуючи положення частини 1 статті 3 Конвенції про права дитини, частини 7 статті 7 СК при вирішенні будь-яких питань щодо дітей суд повинен виходити з якнайкращого забезпечення інтересів дітей.

Матеріалами справи, актом обстеження умов проживання від 27.01.2022; висновком щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_4 , ОСОБА_3 у відношенні неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , що складений виконавчим комітетом Солоницівської селищної ради Харківського району Харківської області від 17.10.2023 №02-22/4550; висновком від 17.10.2023 №02-22/4551, що складений виконавчим комітетом Солоницівської селищної ради Харківського району Харківської області, щодо доцільності встановлення піклування та призначення громадянки ОСОБА_2 піклувальником ОСОБА_1 ; в повному обсязі підтверджено невиконання ОСОБА_3 та ОСОБА_4 батьківських прав відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , порушення прав дитини на безпечне життя в належних матеріально-побутових умовах.

Систематичне нехтування батьками дитини її здоров`ям, неналежним забезпеченням та байдуже ставлення свідчить про їх свідоме нехтування батьківськими обов`язками.

Відповідно до ч.3 ст.166 СК України при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

При визначенні розміру аліментів, які підлягають стягненню з відповідачів на утримання дитини, суд, враховує стан здоров`я дитини, відсутність заперечень відповідачів, та вважає необхідним стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , аліменти на утримання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі (однієї четвертої) частини всіх доходів з кожного, щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму дитини відповідного віку, починаючи з 15.03.2023 р. до досягнення дитиною повноліття.

Питання про розподіл судових витрат суд вирішує відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України, а саме судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Оскільки суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог, з відповідачів на користь держави підлягають стягненню витрати по сплаті судового збору в розмірі 1073,60 гривень відповідно з кожного.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 141, 247, 263-265 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ :

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Служба у справах дітей та сім`ї Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області, Служба у справах дітей Солоницівської селищної ради, про позбавлення батьківських прав, встановлення піклування, призначення піклувальника та стягнення аліментів- задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити над ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , піклування визначивши піклувальником ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , аліменти на утримання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі (однієї четвертої) частини всіх доходів з кожного, щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму дитини відповідного віку, починаючи з 15.03.2023 р. до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на користь держави судовий збір в розмірі 1073 (одна тисяча сімдесят три) гривні 60 коп. відповідно з кожного.

Відповідачем протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення може бути подана письмова заява про перегляд заочного рішення відповідно до вимог ст.ст.284-285 ЦПК України.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення може бути оскаржене позивачем в загальному порядку шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складення повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом зазначених строків, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання (перебування): АДРЕСА_2 , РНКОПП НОМЕР_2 .

Позивач: ОСОБА_2 , місце проживання (перебування): АДРЕСА_3 , РНКОПП НОМЕР_3 .

Відповідач: ОСОБА_3 , місце проживання (перебування): АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Відповідач: ОСОБА_4 , останнє відоме місце проживання (перебування): АДРЕСА_2 .

Третя особа: Служба у справах дітей та сім`ї Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області, місце реєстрації: Харківська область, Харківський район, смт.Пісочин, пров.Транспортний, 2, код ЄДРПОУ 42702469.

Третя особа: Служба у справах дітей Солоницівської селищної ради, місце реєстрації: Харківська область, Дергачівський район, смт.Солоницівка, вул.Визволителів 6, код ЄДРПОУ 44025794.

Повне рішення складено 23.02.2024.

Суддя Д.М. Савченко

Дата ухвалення рішення23.02.2024
Оприлюднено05.03.2024
Номер документу117394081
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —635/1578/23

Рішення від 23.02.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Рішення від 14.02.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 22.03.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні