Ухвала
від 01.03.2024 по справі 699/362/24
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 699/362/24

Номер провадження 2/699/194/24

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження

01.03.2024 м. Корсунь-Шевченківський

Суддя Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області Літвінова Г.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 (адреса місця проживання АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 (місце проживання зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 )

про визначення місця проживання дитини,

УСТАНОВИВ:

До Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області надійшов позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення місця проживання дитини.

Позивач просить визначити місце проживання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . з батьком ОСОБА_1 за місцем його реєстрації або проживання.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу справу передано на розгляд судді Літвіновій Г.М.

Керуючись приписами абзацу 2 частини 1ст. 187 ЦПК Українисудом перевірено інформацію про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особивідповідача.

23.02.2024 до суду надійшла виписка про зарахування судового збору у розмірі 1211.20 грн по даній справі до спеціального фонду державного бюджету України.

Позовна заява відповідає вимогам ст. ст.175,177 ЦПК України, підсудна Корсунь-Шевченківському районному суду Черкаської області на підставі ч. 1ст. 27 ЦПК України.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в цивільній справі, встановленихЦПК України, на стадії вирішення питання про відкриття провадження у справі не встановлено.

Також з огляду на особливості розгляду справ у спорах, що виникають із сімейних відносин, визначені п. 1 ч. 4ст. 274 ЦПК України, відкрити провадження у справі та призначити її до судового розгляду слід за правилами загального позовного провадження з проведенням підготовчого засідання, яке відповідно до ч. 1ст. 196 ЦПК Україниє обов`язковим.

Разом з тим, у позовній заяві позивачем визначено у якості третьої Службу у справах дітей виконавчого комітету Набутівської сільської ради.

Статтею 53 ЦПК України визначено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Проте позивачем не вказано, на яких підставах третю особу належить залучити до участі у справі, на стороні позивача чи відповідача, та на які права чи обов`язки такої особи і яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Ураховуючи викладене суд на стадії відкриття провадження у справі не вбачає підстав для залучення до участі у справі Служби у справах дітей виконавчого комітету Набутівської сільської ради.

При цьому позивач не позбавлений права заявити на підготовчому судовому засідання мотивоване клопотання про залучення до участі у справі третьої особи.

Органами опіки та піклування є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад (ст. 56 ЦК України).

Разом з тим відповідно до ч.4 ст. 19 СК України при розгляді судом спорів щодо визначення місця проживання дитини обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Згідно з ч.5 ст. 19 СК України Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Тому необхідно залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача Орган опіки та піклування в особі виконкому Набутівської сільської ради Черкаського району Черкаської області (адреса місцезнаходження - вул. Центральна, 190/1, с. Набутів, Черкаський район Черкаська область, ЄДРПОУ 41066136).

Також суд вважає необхідним і доцільним залучити до участі у справі ІНФОРМАЦІЯ_2 (місцезнаходження - АДРЕСА_2 , ЄДРПОУ 07735288), так як у заяві позивач просить визначити місце проживання дитини з ним, а це відповідно до абзацу дванадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» впливатиме на права ІНФОРМАЦІЯ_3 щодо призову заявника на військову службу під час мобілізації.

З огляду на те, що позивач у позовній заяві зазначає, що за адресою місця реєстрації відповідач не проживає, при цьому адреси її фактичного місяц проживання, інших засобів звязку не повідомляє, суд дійшов висновку про повідомлення відповідача про дату, час і місце розгляду цивільної справи шляхом оголошення на офіційному вебсайті судової влади України.

Ураховуючи викладене, керуючись ст.ст.175,177184,187,353,354 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення місця проживання дитини.

Розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження з проведенням підготовчого судового засідання.

Підготовче засідання призначитина 04.04.2024 на 10:00 годв приміщенні Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області (вул. О. Веділіна, 61/4, м. Корсунь-Шевченківський, Черкаська область).

Залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача:

- Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Набутівської сільської ради Черкаського району Черкаської області (адреса місцезнаходження - вул. Центральна, 190/1, с. Набутів, Черкаський район Черкаська область, ЄДРПОУ 41066136);

- Черкаський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

У судове засідання викликати учасників справи.

Відповідача викликати до суду через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи.

Сторонам справи і залученим третім особам надіслати копії ухвали про відкриття провадження у справі, а відповідачу - додатково копію позову з копіями доданих документів.

Зобов`язати позивача протягом двох днів з дня отримання копії цієї ухвали направити (надати) залученим третім особам - копію позовної заяви про визначення місця проживання дитини із додатками, про що надати суду підтвердження до початку розгляду справи.

У разі заперечення проти позову відповідачу протягом п`ятнадцяти днів з дня одержання копії цієї ухвали надіслати до суду відзив на позовну заяву, який відповідатиме вимогам ч. 3 ст.178 ЦПК України, та докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення, а також документи, що підтверджують надіслання відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Встановити третій особі Органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Набутівської сільської ради Черкаського району Черкаської області місячний строк з дня отримання позовної заяви для подання письмового висновку щодо розв`язання спору. Подання указаного висновку є обов`язком органу Опіки та піклування. Також третя особа в п`ятнадцятиденний строк з дня отримання позовної заяви має право подати письмові пояснення.

Відповідь на відзив, та пояснення третьої особи повинні відповідати вимогам частин 3-6 ст.178 ЦПК України, а також мають бути надані суду з наданням документів, що підтверджують їх одночасне надіслання іншим учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за вебадресоюhttp://court.gov.ua/sud2310/.

Учасники справи, які зареєстрували електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

СуддяЛітвінова Г. М.

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117398217
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення місця проживання дитини

Судовий реєстр по справі —699/362/24

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні