Ухвала
від 04.03.2024 по справі 641/5730/23
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Провадження № 2/641/551/2024 Справа № 641/5730/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 березня 2024 року м. Харків

Комінтернівський районний суд міста Харкова в складі:

головуючого судді Онупко М.Ю.,

за участю секретаря Полякової М.Р.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні вприміщенні судувм.Харкові,в дистанційномурежимі врежимі відеоконференції, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Адміністрації Слобідського району Харківської міської ради про визнання права власності на нерухоме майно,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Адміністрації Слобідського району Харківської міської ради в якій просить витребувати відомості з реєстрів державних органів та/або нотаріальних контор про те, чи відкривалась спадкова справа, чи є спадкоємці та чи приймалась спадщина після смерті померлого ОСОБА_2 (російською мовою ОСОБА_3 ), який був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , забезпечити проведення всіх судових засідань в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням системи відео зв`язку «EASYCON» для представника позивача адвоката Мельник М.М., визнати право власності за набувальною давністю за ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) на житловий будинок з надвірними будівлями, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , вирішити питання про розподіл судових витрат.

17.10.2023 року представник відповідача Адміністрації Слобідського району Харківської міської ради Кондратенко Є.П. надав до суду клопотання в якому просить замінити первісного відповідача Адміністрацію Слобідського району Харківської міської ради на належного відповідача Харківську міську раду. В обґрунтування клопотання вказав, що відповідно до Положення про Адміністрацію Слобідського району Харківської міської ради, затвердженого рішенням 1 сесії Харківської міської ради 8 скликання «Про затвердження положень виконавчих органів Харківської міської ради 8 скликання» від 09.12.2020 року № 7/20 в редакції рішення 18 сесії Харківської міської ради 8 скликання від 18.08.2023 року № 418/23, Адміністрація є виконавчим органом Харківської міської ради, який утворюється Харківською міською радою в діє на правах департаменту. Адміністрація підзвітна і підконтрольна Харківській міській раді, підпорядкована виконавчому комітету міської ради, міському голові Зазначеним Положенням не передбачено повноважень Адміністрації району щодо управління майном, що належить до комунальної власності. Таким чином, Адміністрація Слобідського району Харківської міської ради не є належною стороною по вищевказаній справі.

У підготовчому судовому засіданні представник позивача ОСОБА_4 , приймаючи участь дистанційно, підтримав клопотання про заміну первісного відповідача Адміністрації Слобідського району Харківської міської ради на належного відповідача Харківську міську рад.

Позивач до підготовчого судового засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

В підготовчому судовому засіданні представник відповідача Адміністрації Слобідського району Харківської міської ради Кондратенко Є.П. клопотання про заміну первісного відповідача Адміністрації Слобідського району Харківської міської ради на належного відповідача Харківську міську раду підтримав та просив його задовольнити.

Суд дослідивши матеріали цивільної справи приходить до наступного.

Статтею 51ЦПК України передбачено можливість здійснення заміни неналежного відповідача, у випадку, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом.

Відповідно до положень частин 2,3 ст.51ЦПК України суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі; після спливу цих строків, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

Розгляд справи по суті не розпочато.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що клопотання представника відповідача Адміністрації Слобідського району Харківської міської ради Кондратенко Є.П. про заміну неналежного відповідача обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, а тому необхідно замінити відповідача Адміністрацію Слобідського району Харківської міської ради належним відповідачем - Харківською міською радою, оскільки первісний відповідач підзвітний і підконтрольний Харківській міській раді, а також у нього відсутні повноваження щодо управління майном, що належить до комунальної власності.

Керуючись ст.ст.189,196-198,200 ЦПК України,суд

У Х В А Л И В:

Клопотання представник відповідача Адміністрації Слобідського району Харківської міської ради Кондратенко Є.П. про заміну відповідача задовольнити.

Замінити неналежного відповідача - Адміністрацію Слобідськогорайону Харківськоїміської ради у справі за позовом ОСОБА_1 до Адміністрації Слобідського району Харківської міської ради про визнання права власності на нерухоме майно, належним відповідачем - Харківською міською радою.

Запропонувати відповідачу протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії даної ухвали подати до суду відзив на позов, одночасно надіславши копію відзиву з доданими до нього документами позивачеві та надавши суду докази такого надіслання.

Роз`яснити відповідачу, що у випадку ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин, суд згідно вимог ч. 8 ст.178, ч. 2 ст.191ЦПК України розгляне справу за наявними матеріалами.

Встановити строк для подання позивачем відповіді на відзив та строк для подання відповідачем заперечень на відповідь на відзив тривалістю п`ять днів з дня отримання відповідно відзиву та відповіді на відзив.

Відповідь на відзив та заперечення подаються у порядку, встановленому для подання відзиву.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за такою веб-адресою сторінки: http://km.hr.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя -М. Ю. Онупко

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117404476
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —641/5730/23

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Онупко М. Ю.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Онупко М. Ю.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Онупко М. Ю.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Онупко М. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні