Ухвала
від 05.03.2024 по справі 554/10453/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 05.03.2024Справа № 554/10453/23 Провадження № 1-кс/554/3051/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 березня 2024 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СУ ГУ НП в Полтавській області майора поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділом Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023170000000735 від 12.10.2023, внесеного до ЄРДР за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.191 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчий звернувся до суду із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів посилаючись на те, що у провадженні СУ ГУ НП в Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні за № 12023170000000735, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12.10.2023 за фактом заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовим становищем, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що службові особи КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Лохвицької міської ради (код НОМЕР_1 ), являючись службовими особами, зловживаючи своїми повноваженнями, діючи всупереч інтересам служби, на протязі грудня 2022 року, у ході прийняття рішення за процедурами публічних закупівель, організатором та замовником яких виступав КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Лохвицької міської ради (код НОМЕР_1 ) за ідентифікатором UA-2022-12-19-017192-a за предметом «генератори (дизельні генератори Daewoo DDAE 10500DSE-3G)» з очікуваної вартістю закупівлі 2 047 000, 00 грн., UA-2022-12-21-000719-a за предметом «ДК 021:2015:31120000-3 Генератори (Дизель-генераторна установка ТМGR-70 в шумопоглинаючому корпусі)» з очікуваної вартістю закупівлі 892 000,00 грн. з метою виконання цільової комплексної програми за кошти місцевого бюджету, являючись замовником згідно з Законом України «Про публічні закупівлі», маючи мету на заволодіння бюджетними коштами, діючи за попередньою домовленістю із суб`єктами господарювання ФОП ОСОБА_5 (код НОМЕР_2 ), ФОП ОСОБА_6 (код НОМЕР_3 ), у порушення вимог наказу ІНФОРМАЦІЯ_2 № 275 від 18.02.2020 «Про затвердження примірної методики визначення очікуваної вартості предмету закупівлі», без проведення процедури моніторингу вартості на ціновому ринку (за результатами проведених заходів середня ринкова ціна дизельних генераторів Daewoo DDAE10500DSE-3G 8,1кВт на ринку України складає 169 776 грн.; ціна дизель-генераторної установки ТМGR-70 в шумопоглинаючому корпусі на ринку України складає 499 200,00 грн.) уклали договори з ФОП ОСОБА_5 (код НОМЕР_2 ) на поставку 10 генераторів за завищеною ціною 204 700 грн. за одиницю на загальну суму 2 047 000 грн.; ФОП ОСОБА_6 на поставку 1 дизель-генераторної установки за завищеною ціною на загальну суму 892 000,00 грн., які оплачені у повному обсязі, чим заволоділи бюджетними коштами на загальну суму близько 500 тис. грн.

З метою перевірки фактів заволодіння бюджетними коштами вищевказаними особами, а також з метою здобуття доказів вини службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 (код НОМЕР_4 ) та інших осіб, перевірки останніх на причетність до вчинення злочинів щодо заволодіння бюджетними коштами, діями яких, як наслідок стало незаконне їх отримання, а також з метою проведення ряду товарознавчих та економічних експертиз необхідно отримати оригінали документів, які стосуються придбання товарів (обладнання), зокрема генераторів за вищезазначеними договорами купівлі-продажу на протязі 2022 року, а також підстав для їх придбання, виділення бюджетних коштів за програмами фінансування, тому числі:

1) відомостей стосовно руху грошових коштів (банківська виписка, виписка по особовому рахунку) по поточному рахунку, відкритому в ІНФОРМАЦІЯ_4 (код НОМЕР_5 , адреса: АДРЕСА_1 ) за номером НОМЕР_6 , який належить КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Лохвицької міської ради (код НОМЕР_1 ) із зазначенням дат, сум отримання та перерахування грошових коштів, зняття та поповнення грошових коштів, їх залишків на початок та кінець операційного дня, назв та ідентифікаційних ознак, відомостей контрагентів, МФО та відомостей банку отримувача коштів контрагента, номерів рахунків контрагентів, номери платіжних доручень платника та контрагента, підстави перерахування чи зняття коштів, інші відомості, що містить виписка за період з 01.09.2022 по 31.12.2022 у електронному та друкованому вигляді;

2) юридичної справи про відкриття (закриття) банківського (казначейського) рахунку НОМЕР_6 , відкритий 19.01.2021 у валюті рахунку українська гривня, який належить КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Лохвицької міської ради (код НОМЕР_1 ), у тому числі: банківських карток зі зразками підписів посадових осіб та відбитків печаток КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Лохвицької міської ради (код НОМЕР_1 ), копій паспортів, доручень, заяв, договорів, інших документів, які надавались банку та були складені і підписані сторонами при відкритті, обслуговуванні (подальшій зміні поточних даних); анкет КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Лохвицької міської ради (код НОМЕР_1 ) по банківських рахунках; довіреностей на право користування (розпорядження) банківськими рахунками КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Лохвицької міської ради (код НОМЕР_1 ); договорів щодо розрахунково-касового обслуговування та надання послуг «клієнт банк» з зазначенням місця встановлення, заявок на надання зазначеної послуги та документів щодо встановлення (перевірки) зазначеної послуги КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Лохвицької міської ради (код НОМЕР_1 ) співробітниками банку, відомості про IP адреси, з яких здійснювалися перерахування грошових коштів КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Лохвицької міської ради (код НОМЕР_1 );

3) договорів, укладених КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Лохвицької міської ради (код НОМЕР_1 ) та інших документів, оплата вартості товарів, послуг за якими здійснювалася оплата шляхом перерахування грошових коштів на їх рахунки в банку та з указаних рахунків, інших документів, на підставі яких здійснювалося перерахування грошових коштів;

4) оригіналів платіжних доручень на перерахування грошових коштів суб`єктам господарювання (оригінал платіжного доручення № 13 від 19.12.2022), інших документів, з банківських рахунків КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Лохвицької міської ради (код НОМЕР_1 ).

Під час досудового розслідування установлено, що вище вказані матеріали знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 (код НОМЕР_5 , адреса: АДРЕСА_1 ).

За допомогою вищевказаних документів можливо зафіксувати відомості, що мають значення для досудового розслідування кримінального провадження та в подальшому провести ряд ревізій, судових експертиз, висновки яких можливо буде використати в якості доказів під час судового розгляду.

Отримання зазначених документів та долучення їх до матеріалів кримінального провадження є необхідним для врахування розміщених у них відомостей при проведенні експертних досліджень, спрямованих на вирішення питань про наявність/відсутність завданих збитків, визначення розмірів таких збитків та встановлення осіб, відповідальних за їх спричинення.

З урахуванням вказаного вище, на даному етапі досудового розслідування кримінального провадження зазначену документацію можливо отримати лише шляхом застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до речей та документів, оскільки існують ризики знищення таких документів або зміни їх первинного змісту, тощо. Застосування інших заходів, спрямованих на отримання документів, не здатне запобігти зазначеним ризикам.

У матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, являються джерелом доказуванням, слідчий прохав надати дозвіл на тимчасовий доступ до вищевказаної інформації.

У судове засідання слідчий не з`явився, до суду слідчий подав заяву про розгляд клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів за його відсутності, клопотання підтримує в повному обсязі, просить задовольнити.

Згідно норми ч. 4ст. 107 КПК Українифіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Слідчий суддя, дослідивши Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, та інші письмові докази, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню. Сторона обвинувачення довела наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; відомості, які містяться у вказаних документах, можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні. Іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначених документів.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого- задовольнити.

Надати дозвіл слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 на тимчасовий доступ та вилучення оригіналів та належним чином завірених копій документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 (код НОМЕР_5 , адреса: АДРЕСА_1 ), а саме:

1) відомостей стосовно руху грошових коштів (банківська виписка, виписка по особовому рахунку) по поточному рахунку, відкритому в ІНФОРМАЦІЯ_4 (код НОМЕР_5 , адреса: АДРЕСА_1 ) за номером НОМЕР_6 , який належить КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Лохвицької міської ради (код НОМЕР_1 ) із зазначенням дат, сум отримання та перерахування грошових коштів, зняття та поповнення грошових коштів, їх залишків на початок та кінець операційного дня, назв та ідентифікаційних ознак, відомостей контрагентів, МФО та відомостей банку отримувача коштів контрагента, номерів рахунків контрагентів, номери платіжних доручень платника та контрагента, підстави перерахування чи зняття коштів, інші відомості, що містить виписка за період з 01.09.2022 по 31.12.2022 у електронному та друкованому вигляді;

2) юридичної справи про відкриття (закриття) банківського (казначейського) рахунку НОМЕР_6 , відкритий 19.01.2021 у валюті рахунку українська гривня, який належить КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Лохвицької міської ради (код НОМЕР_1 ), у тому числі: банківських карток зі зразками підписів посадових осіб та відбитків печаток КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Лохвицької міської ради (код НОМЕР_1 ), копій паспортів, доручень, заяв, договорів, інших документів, які надавались банку та були складені і підписані сторонами при відкритті, обслуговуванні (подальшій зміні поточних даних); анкет КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Лохвицької міської ради (код НОМЕР_1 ) по банківських рахунках; довіреностей на право користування (розпорядження) банківськими рахунками КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Лохвицької міської ради (код НОМЕР_1 ); договорів щодо розрахунково-касового обслуговування та надання послуг «клієнт банк» з зазначенням місця встановлення, заявок на надання зазначеної послуги та документів щодо встановлення (перевірки) зазначеної послуги КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Лохвицької міської ради (код НОМЕР_1 ) співробітниками банку, відомості про IP адреси, з яких здійснювалися перерахування грошових коштів КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Лохвицької міської ради (код НОМЕР_1 );

3) договорів, укладених КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Лохвицької міської ради (код НОМЕР_1 ) та інших документів, оплата вартості товарів, послуг за якими здійснювалася оплата шляхом перерахування грошових коштів на їх рахунки в банку та з указаних рахунків, інших документів, на підставі яких здійснювалося перерахування грошових коштів;

4) оригіналів платіжних доручень на перерахування грошових коштів суб`єктам господарювання (оригінал платіжного доручення № 13 від 19.12.2022), інших документів, з банківських рахунків КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Лохвицької міської ради (код НОМЕР_1 ).

Зобов`язати уповноважених ІНФОРМАЦІЯ_4 (код НОМЕР_5 ), надати доступ до оригіналів зазначених документів з можливістю вилучення їх в указаний спосіб негайно після пред`явлення ухвали до виконання.

Строк дії ухвали не може перевищувати двох місяців з дня постановлення ухвали.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннямиКПК Україниз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117425031
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —554/10453/23

Ухвала від 27.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 27.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 27.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 15.03.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 05.03.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 03.01.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 03.01.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 03.01.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні