Ухвала
від 05.03.2024 по справі 192/433/24
СОЛОНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 192/433/24

Провадження № 2-з/192/4/24

УХВАЛА

про повернення заяви

"05" березня 2024 р. суддя Солонянського районного суду Дніпропетровської області Тітова О.О., розглянувши заяву ОСОБА_1 в інтересах заявника ОСОБА_2 про забезпечення позову подану до пред`явлення позову ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , 3-ті особи Барвінківський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Ізюмському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції, Ізюмський відділ державної виконавчої служби в Ізюмському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про виключення відомостей про батька з актового запису про народження дитини, припинення стягнення аліментів, стягнення безпідставно стягнутих сплачених аліментів, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 04.03.2024 звернулась до Солонянського районного суду Дніпропетровської області з електронною заявою про забезпечення позову до пред`явлення позову ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , 3-ті особи Барвінківський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Ізюмському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції, Ізюмський відділ державної виконавчої служби в Ізюмському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про виключення відомостей про батька з актового запису про народження дитини, припинення стягнення аліментів, стягнення безпідставно стягнутих сплачених аліментів. В електронній заяві про забезпечення позову просить вжити заходи забезпечення позову шляхом зупинення стягнення на підставі судового наказу № 192/132/23 від 20.04.2023 р., виданий 21.04.2023 р. Солонянським районним судом Дніпропетровської області про стягнення з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_3 аліментів на утримання дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі ? частина з усіх видів заробітку (доходу), але не менше, ніж 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку і не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, щомісячно, починаючи з 24.01.2023 року до його повноліття, до завершення розгляду справи.

ОСОБА_1 зазначає, що заявник має намір пред`явити позов про виключення відомостей про батька з актового запису про народження дитини, припинення стягнення аліментів, стягнення безпідставно стягнутих сплачених аліментів. Ціна позову 256402,11 грн. оскільки ОСОБА_2 оскаржує факт стягнення аліментів на утримання сина.

Суддя дослідивши подану за допомогою ЄСІТС заяву вважає, що вона має бути повернута особі, яка її подала виходячи з такого.

Відповідно до положень ст.14 ЦПК України в судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система, яка забезпечує, серед іншого, обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу.

Адвокати реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку.

Згідно з Положенням про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі-Положення) електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу, для адвокатів відповідно до вимог п.п.5.5 п.5 розділу І Положення ідентифікаційними даними є номер та дата видачі свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю.

Згідно з відповіддю на запит суду щодо наявності зареєстрованого Електронного кабінету ЄСІТС заявник ОСОБА_1 є користувачем ЄСІТС пройшла автентифікацію як фізична особа, фізична особа-підприємець, оскільки використала в якості ідентифікаційних даних власний РНОКПП.

Відомостей про реєстрацію ОСОБА_1 в ЄСІТС як адвоката суду не надано та надіслані матеріали не містять.

Відповідно до абз.2 п. 30 користувач ЄСІТС має можливість видати ордер на конкретну справу або загальний ордер для представлення інтересів фізичних та юридичних осіб, які не мають власних зареєстрованих Електронних кабінетів лише після підтвердження своїх повноважень.

На підтвердження повноважень звернення до суду в інтересах ОСОБА_2 суду надано виданий ОСОБА_1 ордер в електронній формі від 01.03.2024, який виданий на підставі ордеру №ХВ №2013000015 від 2024-02-28 виданого на підставі договору про надання правової допомоги №7 від 2024-02-23 у судах та безпосередньо ордер серії ХВ №2013000015 від 28.02.2024.

Відповідно до ч.1 ст. 151 ЦПК України заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником. Така заява враховуючи завдання цивільного судочинства також може бути подана представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Відповідно до ч.1 ст. 60 ЦПК України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Частиною 4 ст. 62 ЦПК України повноваження адвоката як представника підтверджується довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність».

Частиною 2 ст. 26 Закону України«Про адвокатуру та адвокатську діяльність» визначено, що типова форма ордеру затверджується Радою адвокатів України.

Пунктами 4, 5 Рішення Ради адвокатів України № 41 від 12 квітня 2019 року «Про затвердження Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги у новій редакції» (далі - Рішення) адвокатам України дозволено в строкдо 01січня 2022року використовуватиТипову форму ордера, виготовлену друкарським способом на замовлення ради адвокатів регіону. Типова форма ордеру, виготовлена друкарським способом на замовлення ради адвокатів регіону відповідно до Положення про ордер на надання правової допомоги та порядок ведення реєстру ордерів, затверджене рішенням Ради адвокатів України № 36 від 17 грудня 2012 року, із змінами та доповненнями, діє після 01 січня 2022 року до закінчення повноважень адвоката у конкретній справі (провадженні).

Пунктами 6,7Положення проордер нанадання правничої(правової)допомоги,яке затвердженерішенням Радиадвокатів Українивід 12квітня 2019року №41зі змінами(даліПоложення)передбачено,що бланкиордерів,згідно затвердженоїтипової форми,генеруються увідповідному розділі«Особистого кабінетуадвоката» наофіційному веб-сайтіНаціональної асоціаціїадвокатів Україниwww.unba.org.uaслідуючи командамсистеми. Облік згенерованих ордерів здійснюється автоматично системою управління електронної бази даних Єдиного реєстру адвокатів України. Історія генерування ордерів відображається у відповідному розділі «Особистого кабінету адвоката» на офіційному веб-сайті НААУ та у адміністративній частині електронної бази даних ЄРАУ.

ОСОБА_1 в порушення вищезазначеного Рішення та Положення суду надано ордер, що не відповідає затвердженій типовій формі, отже, повноваження ОСОБА_1 в частині надання правової допомоги ОСОБА_2 та звернення до суду з заявою про забезпечення позову до його подачі не підтверджені.

Частиною 10 ст. 153 ЦПК України передбачено, що суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимогстатті 151цього Кодексу, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.

Згідно п. 1 ч. 4 ст. 185 ЦПК України, заява повертається у випадках коли, зокрема, заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Оскільки ордер серії ХВ №2013000015 від 28.02.2024 не відповідає вимогам Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність», заява ОСОБА_1 про забезпечення позову до пред`явлення позову ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про виключення відомостей про батька з актового запису про народження дитини, припинення стягнення аліментів, стягнення безпідставно стягнутих сплачених аліментів підписана особою, яка не має права її підписувати, тому заява підлягає поверненню.

Одночасно роз`яснюю, що повернення зави не перешкоджає повторному зверненню до суду з такою ж заявою.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 60-62, 149-153, 185, 260 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 в інтересах заявника ОСОБА_2 про забезпечення позову подану до пред`явлення позову ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , 3-ті особи Барвінківський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Ізюмському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції, Ізюмський відділ державної виконавчої служби в Ізюмському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про виключення відомостей про батька з актового запису про народження дитини, припинення стягнення аліментів, стягнення безпідставно стягнутих сплачених аліментів повернути особі, яка її подала.

Повернення зави не перешкоджає повторному зверненню до суду з такою ж заявою.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду в п`ятнадцятиденний строк з дня підписання ухвали.

Повна ухвала складена та підписана 05.03.2024.

Суддя - О.О. Тітова

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117427238
СудочинствоЦивільне
Сутьнародження дитини, припинення стягнення аліментів, стягнення безпідставно стягнутих сплачених аліментів

Судовий реєстр по справі —192/433/24

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Тітова О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні