Рішення
від 05.03.2024 по справі 353/1429/23
ТЛУМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 353/1429/23

Провадження № 2/353/62/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 березня 2024 рокум.Тлумач

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області у складі:

головуючого -судді Лущак Н. І.,

з участю секретаря судового засідання Гаврилів Х.В.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув м.Тлумач впорядку спрощеногопозовного провадженняцивільну справуза позовом Приватного акціонерного товариства «Прикарпаттяобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту необліковану електричну енергію та витрат позивача за проведення ремонту і заміни трифазного приладу обліку,-

В С Т А Н О В И В:

Приватне акціонернетовариство «Прикарпаттяобленерго»(даліПАТ «Прикарпаттяобленерго»)звернулося,в судз позовомдо ОСОБА_1 ,в якомупросило стягнутиз відповідачана користьпозивача 13959,10грн.,з яких12455,30грн.заборгованості занеобліковану електричнуенергію,835,00грн.витрат закапітальний ремонттрифазного електронноголічильника та668,80грн.витрат зазаміну трифазногоелектролічильника.Свої вимогиобгрунтувало тим,що 27.09.2022року уповноваженимипредставниками філіїАТ «Прикапаттяобленерго»«Східна» підчас контрольногоогляду приладуобліку електричноїенергії вжитловому будинку ОСОБА_1 ,за адресою: АДРЕСА_1 ,було встановленозастосування відповідачемвпливу наприлад облікупостійними (змінними)магнітними чиелектричними полямиз метоюзаниження показівлічильника спожитоїелектричної енергіїв будинку,в результатічого заперіод з11.05.2022року по27.09.2022року булоскладено розрахунокобсягу тавартості необлікованоїелектричної енергіїв сумі12455,30грн.Крім того,відповідач зобов`язанийвідшкодувати позивачувитрати закапітальний ремонттрифазного електронноголічильника електроенергіїв сумі835,00грн таза замінутрифазного електролічильникав сумі668,80грн.,а такожсплачений позивачемсудовий збір.Просило справурозглянути впорядку спрощеногопозовного провадженнябез повідомлення(виклику)учасників справи.

Відповідно до частин 2-6 статті 19 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, серед іншого, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). З огляду на предмет та ціну позову дана справа підпадає під ознаки малозначної справи та не віднесена до категорії справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження. Обставини справи, що згідно частини третьої статті 274 ЦПК України, мають значення для вирішення питання про можливість розгляду справи в порядку спрощеного провадження, також свідчать про наявність підстав для розгляду цієї справи в спрощеному порядку.

Ухвалою Тлумацького районного суду Івано-Франківської області від 27.12.2023 року вирішено розглянути дану справу в порядку спрощеного позовного провадження о 15 год. 00 хв. 18.01.2024 року без виклику сторін за наявними у справі матеріалами. Також даною ухвалою було встановлено відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення цієї ухвали для подання ним відзиву на позовну заяву; встановлено позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив та встановлено відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення. Роз`яснено відповідачу, що відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву він має право пред`явити зустрічний позов. Однак, у зв`язку з відсутністю відомостей про належне повідомлення відповідача про розгляд страви, дану цивільну справу було неодноразово відкладено та викликано сторін в судове засідання, з метою заслухання їх усних пояснень в приміщення Тлумацького районного суду Івано-Франківської області.

Відповідно доч.ч.1,2ст.174ЦПК Українипри розглядісправи судому порядкупозовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву. Згідно ч.1 ст. 178 ЦПК України у відзиві відповідач викладає заперечення проти позову.

У відповідності до ч.ч. 1, 8 ст. 279 ЦПК України розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі. При розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення та показання свідків. Судові дебати не проводяться.

Представник позивача ПАТ «Прикарпаттяобленерго» в судове засідання не з`явився, однак 14.02.2024 року на електронну адресу суду надіслав заяву (а.с. 45), оригінал якої надійшов на адресу суду 19.02.2024 року (а.с. 54), в якій просив здійснювати розгляд справи без участі представників позивача за наявними в матеріалах справи документами. Позовні вимоги підтримав в повному обсязі, проти заочного розгляду справи не заперечив.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, відзиву на позовну заяву суду не надав, причин неявки суду не повідомив, хоча був належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, в порядку ст. 128 ЦПК України, шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України (а.с. 51).

У відповідності до ч. 8 ст. 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

У відповідності до ч. 1 ст. 279 ЦПК України розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Згідно ч. 2 ст. 281 ЦПК України розгляд справи і ухвалення рішення проводяться за правилами загального чи спрощеного позовного провадження з особливостями, встановленими главою 11 Заочний розгляд справи.

Тому, виходячи зі змісту ч. 1 ст. 280 ЦПК України, та того, що відповідач про причини неявки не повідомив, відзиву на позовну заяву суду не надав, а позивачем подано достатньо матеріалів, які свідчать про взаємовідносини сторін, суд ухвалив про проведення заочного розгляду справи.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2ст. 247 ЦПК України, без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Судом встановлено,що ОСОБА_1 отримував послуги з розподілу електричної енергії за об`єктом, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , які надавало ПАТ «Прикарпаттяобленерго», як оператор з розподілу електричної енергії і відносини між ними регулювалися нормами чинного законодавства України, зокрема Законом України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 року, «Правилами роздрібного ринку електричної енергії» затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних постуг від 14 березня 2018 року № 312 (надалі Правила).

Для проведення взаєморозрахунків ПАТ «Прикарпаттяобленерго» житловому будинку, що знаходиться по АДРЕСА_1 , було присвоєно особовий рахунок № НОМЕР_1 .

09.09.2017 року в житловому будинку ОСОБА_1 на приладі обліку електричної енергії було встановлено індикатор впливу магнітного (електричного) поля № М-10419254 та М-10393915, що підтверджується копією акту № 1607 про встановлення та збереження індикатора впливу магнітного поля (а.с. 5).

27.09.2022 року уповноваженими представниками філії «Східна» АТ «Прикарпаттяобленерго» під час контрольного огляду приладу обліку електричної енергії в житловому будинку ОСОБА_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , було виявлено порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії, а саме: відсутність індикаторів впливу постійного (змінного) магнітного полів на приладі обліку електричної енергії. За фактом виявлених порушень, у присутності ОСОБА_1 (відповідач) було складено Акт про порушення № 088492 від 27.09.2021 року (а.с. 6). Даний акт підписаний ОСОБА_1 , у графі «зауваження до складено акта» міститься запис «немає».

Згідно п. 8.2.5. глави 8.2розділу VIII Правилу разівиявлення підчас контрольногоогляду аботехнічної перевіркиуповноваженим представникомоператора системи,від якогоспоживач одержуєелектричну енергію,порушень цихПравил,у томучислі фактівбезоблікового споживанняелектричної енергії,на місцівиявлення порушенняу присутностіспоживача (представникаспоживача)або іншоїособи,яка допустилапредставників операторасистеми наоб`єкт (територію)споживача дляпроведення перевірки,оформлюється актпро порушеннязгідно зформою,наведеною вдодатку 9до цихПравил.Акт пропорушення складаєтьсяу двохпримірниках,один зяких передаєтьсяабо надсилаєтьсяспоживачеві. Акт про порушення підписується представником (представниками) оператора системи, який (які) брали участь у перевірці, та споживачем (представником споживача) або іншою особою, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки.

Згідно п. 2.3.4. глави 2.3розділу II Правилвідповідальність зазбереження іцілісність засобівкомерційного облікуелектричної енергіїта пломб(відбитківїх тавр)відповідно доакта пропломбування покладаєтьсяна власника(користувача)електроустановки абоорганізацію,на території(уприміщенні)якої вонивстановлені. Відповідальним за експлуатацію та технічний стан засобів (вузлів) вимірювальної техніки є їх власник.

Відповідно до 8.2.4. глави 8.2 розділу VIII Правил у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до порядку, визначеногоглавою 8.4цього розділу.

Згідно п. 8.2.6. глави 8.2розділу VIIIПравилакт пропорушення розглядаєтьсякомісією зрозгляду актівпро порушення,що створюєтьсяоператором системиі маєскладатися неменше ніжз трьохуповноважених представниківоператора системи. Споживачмає правобути присутнімна засіданнікомісії зрозгляду актівпро порушення.Споживач маєбути повідомленийоператором системипро місце,час ідату засіданнякомісії непізніше ніжза 7календарних днівдо призначеноїдати засідання. Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу. У разі причетності споживача до порушень, зазначених упункті 8.4.2глави 8.4 цього розділу, у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. У такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пунктиглави 8.4цього розділу та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків.

Відповідно до підпункт 2 пункту 8.4.2 глави 8.4 розділу VIIIПравил визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення таких порушень: 4) фіксація індикаторами впливу на лічильник електричної енергії постійного (змінного) магнітного або електричного полів (далі - фіксація індикаторами впливу фізичних полів), пошкодження або відсутність індикаторів (за умови наявності акта про пломбування, складеного в порядку, визначеномуКодексом комерційного обліку, або іншого документа, який підтверджує факт встановлення та передачі на збереження індикаторів);

18.10.2022 року, на засіданні комісії по розгляду актів про порушення філії «Східна» АТ «Прикарпаттяобленерго», було визначено обсяг та вартість необлікованої електричної енергії по акту про порушення № 088492 в сумі до оплати 12455 грн. 30 коп., що підтверджується копією протоколу засідання комісії філії «Східна» АТ «Прикарпаттяобленерго» № 10/6 від 18.10.2022 року (а.с. 8-9) та копією розрахунку обсягу та вартості необлікованої електричної енергії від 18.10.2022 року (а.с. 7).

Відповідно до копії акту № 37017-1 встановлення/заміни/технічної перевірки/збереження пломб вузла обліку (засобу обліку), встановленого на об`єкті споживача від 27.09.2022 року (а.с. 10) було проведено заміну трифазного електронного лічильника, внаслідок чого у ОСОБА_1 виникло зобов`язання з відшкодування витрат за капітальний ремонт трифазного електронного лічильника електроенергії в сумі 835 грн 00 коп., та заміну трифазного електролічильника в сумі 668 грн. 80 коп., що підтверджується копіями рахунків-фактури № 2022/340/229343/67132/11 від 28.09.2022 року (а.с. 11) та № 2022/340/229343/67132/01 від 28.09.2022 року (а.с. 12).

У зв`язку з тим, що відповідач ОСОБА_1 не виявив бажання взяти участь в засіданнях комісій по розгляду актів про порушення філії «Східна» АТ «Прикарпаттяобленерго» оператором системи розподілу на його поштову адресу було надіслано вищевказані рахунки (а.с. 13).

З метою врегулювання спору в досудовому порядку, 15.03.2023 року за № 12388 позивач рекомендованим листом направив на адресу відповідача ОСОБА_1 претензію про оплату заборгованості за необліковану електричну енергію на суму 12455 грн. 30 коп. (а.с. 14, 15).

Згідно розрахунків, внаслідок причетності відповідача ОСОБА_1 до споживання не облікованої електричної енергії в порушення вищевказаних Правил, ПАТ «Прикарпаттяобленерго» було завдано збитків на загальну суму 13959 грн. 10 коп.

Обсяг та вартість необлікованої електричної енергії внаслідок порушення відповідачем Правил, визначався відповідно до п. 8.2.6. цих Правил.

Відповідно доп. 8.2.7.Правил споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка (у випадку неотримання споживачем рахунка у поштовому відділенні упродовж 5 робочих днів з дня надходження рахунка до поштового відділення споживача рахунок вважається отриманим споживачем на 5 робочий день).

Однак в добровільному порядку відповідач ОСОБА_1 не оплатив заборгованість за спожиту необліковану електричну енергію та витрати за проведення ремонту і заміни трифазного приладу обліку.

Відповідно доч.ч. 1,2 ст. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії»учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії є, зокрема, крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Згідно ч. 1 ст. 714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Виходячи з вищенаведенного, суд приходить до переконання, що позов підлягає до задоволення і з відповідача слід стягнути в користь позивача 13959,10 грн., з яких 12455,30 грн. заборгованості за необліковану електричну енергію, 835,00 грн. витрат за капітальний ремонт трифазного електронного лічильника та 668,80 грн. витрат за заміну трифазного електролічильника.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Тому з відповідача також слід стягнути на користь позивача понесені ним судові витрати по сплаті судового збору в сумі 2684,00 грн. (платіжна інструкція № 2850 від 17.11.2023 року, а.с. 20).

На підставі викладеного, ст.ст.11, 15, 16, 22, 526, 626,901,903, 906 ЦК України, Закону України «Про ринок електричної енергії», Правил роздрібного ринку електричної енергії, керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 89, 141, 247, 263-265, 268, 273, 280-282, 354-355 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов Приватного акціонерного товариства «Прикарпаттяобленерго» задовольнити.

Стягнути із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого по АДРЕСА_1 ,жителя АДРЕСА_1 ,реєстраційний номероблікової карткиплатника податків НОМЕР_2 в користь Приватного акціонерного товариства «Прикарпаттяобленерго», місцезнаходження якого: вул. Індустріальна, 34, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківський район, Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 00131564, р/р № НОМЕР_3 , код 42566911, ТВБВ 10008/079 філія Івано-Франківського обласного управління АТ «Ощадбанк», 13959 (Тринадцять тисяч дев`ятсот п`ятдесят дев`ять) грн. 10 коп., з яких 12455 (Дванадцять тисяч чотириста п`ятдесят п`ять) грн. 30 коп. заборгованості за необліковану електричну енергію; 835 (Вісімсот тридцять п`ять) грн. 00 коп. заборгованості за капітальний ремонт трифазного електронного лічильника; 668 (Шістсот шістдесят вісім) грн. 80 коп. заборгованості за заміну трифазного електролічильника.

Стягнути із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого по АДРЕСА_1 ,жителя АДРЕСА_1 ,реєстраційний номероблікової карткиплатника податків НОМЕР_2 в користь Приватного акціонерного товариства «Прикарпаттяобленерго», місцезнаходження якого: вул. Індустріальна, 34, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківський район, Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 00131564, р/р № НОМЕР_3 , код 42566911, ТВБВ 10008/079 філія Івано-Франківського обласного управління АТ «Ощадбанк», 2684 (Дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн. 00 коп. понесених позивачем судових витрат по сплаті судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду. Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

ГоловуючийН. І. ЛУЩАК

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117430920
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за спожиту необліковану електричну енергію та витрат позивача за проведення ремонту і заміни трифазного приладу обліку

Судовий реєстр по справі —353/1429/23

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні