Ухвала
від 29.02.2024 по справі 645/7369/19
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 645/7369/19 провадження № 1-в/632/35/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 лютого 2024 року м. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі: головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , представника ДУ «Первомайська виправна колонія (№ 117)» ОСОБА_4 , засудженого ОСОБА_5 , захисника ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду подання Державної установи «Первомайська виправна колонія (№ 117)» про переведення до приміщення камерного типу засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, до засудження проживав за адресою: АДРЕСА_1 , -

В С Т А Н О В И В:

28 лютого 2024 року до Первомайського міськрайонного суду Харківської області надійшло подання начальника Державної установи «Первомайська виправна колонія (№ 117)» про переведення засудженого ОСОБА_5 до приміщення камерного типу на строк 01 місяць.

В обґрунтуванняподання зазначено,що засудженийвідбуває покаранняу місцяхпозбавлення воліз 16жовтня 2019року.До ДУ«Первомайська виправнаколонія (№117)»прибув 05лютого 2024року.Під часвідбування покараннязарекомендував себез негативногобоку,за невиконанняпокладених нанього обов`язківта порушеннявстановлених заборон19разів притягавсядо дисциплінарноївідповідальності,із яких3 рази поміщався до дисциплінарного ізолятору. Заохочень не має.

Проте послідовність дисциплінарних стягнень, що поєднувалась з проведенням соціально-виховних заходів, а також різноманітна інтенсивність виховного впливу, не забезпечили позитивних змін у поведінці засудженого.

Так, 23 лютого 2024 року близько 10 години 05 хвилин працівником персоналу колонії було запропоновано ОСОБА_5 , який на той час відбував дисциплінарне стягнення в дисциплінарному ізоляторі установи в камері ДІЗО, приступити до виконання обов`язків чергового по камері, а саме: здійснити прибирання прогулянкового дворику після закінчення прогулянки, так як він, відповідно до затвердженого графіку, з яким він був раніше ознайомлений, був черговим по камері. На зроблену пропозицію засуджений ОСОБА_5 категорично відмовився, повів себе нетактовно, почав сперечатися, вживаючи при цьому нецензурні та жаргонні слова, у зв`язку із чим 28 лютого 2024 року на засіданні дисциплінарної комісії було прийняте рішення про доцільність застосування до засудженого ОСОБА_5 заходу стягнення у виді переведення до приміщення камерного типу.

Представник адміністрації ДУ «Первомайська ВК (№ 117)» в судовому засіданні підтримав подання.

Засуджений ОСОБА_5 та його захисник ОСОБА_6 проти задоволення подання не заперечували.

Прокурор у судовому засіданні подання підтримав.

Заслухавши сторони, дослідивши надані матеріали, суд дійшов такого висновку.

Відповідно до п. 13-2 ч. 1 ст. 537 КПК України, під час виконання вироків суд, визначений частиною другою статті 539 цього Кодексу, має право вирішувати питання про застосування заходу стягнення до осіб, позбавлених волі, у виді переведення засудженого до приміщення камерного типу (одиночної камери).

Як вбачається зі змісту ч. 3 ст. 107 КВК України, засуджені зобов`язані, зокрема: дотримуватися норм, які визначають порядок і умови відбування покарання, розпорядок дня колонії, правомірних взаємовідносин з іншими засудженими, персоналом колонії та іншими особами; виконувати встановлені законодавством вимоги персоналу колонії.

Відповідно до пунктів 3.1, 3.2, 3.3, 3.5, 3.8, 4.10 розділу 2, пункт 2 розділу 18 Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 28 серпня 2018 року № 2823/5, засуджені, зокрема, зобов`язані виконувати встановлені законодавством обов`язки громадян України, неухильно додержуватися правил поведінки, які передбачені для засуджених, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших осіб; дотримуватися норм, які визначають порядок і умови відбування покарання, розпорядок дня установи виконання покарань, правомірні взаємовідносини з іншими засудженими, персоналом установи виконання покарань та іншими особами; утримувати в чистоті і порядку приміщення, дбайливо ставитися до майна установи виконання покарань і предметів, якими вони користуються при виконанні дорученої роботи, здійснювати за ними належний догляд і використовувати їх тільки за призначенням; виконувати встановлені законодавством вимоги адміністрації органів і установ виконання покарань; ввічливо ставитися до адміністрації та персоналу, інших осіб, які відвідують установи виконання покарань, а також до інших засуджених; засудженим забороняється - вживати нецензурні та жаргонні слова, давати і присвоювати прізвиська; для виконання обов`язків чергового камери залучаються засуджені, які в них тримаються, у порядку черговості.

Згідно з ч. 1 ст. 132 КВК України за невиконання покладених обов`язків та порушення встановлених заборон до осіб, які тримаються у виправних колоніях, крім засуджених, які тримаються у виправних колоніях мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання, можуть застосовуватися, в тому числі і такий захід стягнення, як переведення засуджених до приміщення камерного типу (одиночної камери) на строк до трьох місяців.

Відповідно до ст. 134 КВК України, при призначенні заходів стягнення враховуються причини, обставини і мотиви вчинення порушення, поведінка засудженого до вчинення проступку, кількість і характер раніше накладених стягнень, а також пояснення засудженого щодо суті проступку. Стягнення, що накладаються, мають відповідати тяжкості і характеру проступку засудженого.

Стягнення у виді переведення засудженого до приміщення камерного типу (одиночної камери) накладається в разі безуспішного застосування інших заходів впливу.

Частиною 6 ст. 135 КВК України встановлено, що поміщення засудженого до приміщення камерного типу (одиночної камери) проводиться за рішенням суду.

Під час розгляду подання та дослідження матеріалів особової справи встановлено, що засуджений ОСОБА_5 засуджений 05 жовтня 2021 року Фрунзенським районним судом м. Харкова за ч. 3 ст. 185, ч. 3 ст. 186, ч. 1 ст. 70 КК України до 05 років позбавлення волі.

Засуджений ОСОБА_5 у місцях позбавлення волі з 16 жовтня 2019 року. До ДУ «Первомайська виправна колонія (№ 117)» прибув 05 лютого 2024 року. Під час відбування покарання у виправній колонії зарекомендував себе з негативного боку, за невиконання покладених на нього обов`язків та порушення встановлених заборон 19 разів притягався до дисциплінарної відповідальності, із яких 3 рази поміщався до дисциплінарного ізолятору. Заохочень не має. За час відбування покарання у ДУ «Первомайська виправна колонія» з 05 лютого 2024 року по теперішній час, до ОСОБА_5 були застосовані такі заходи стягнення, як попередження (09 лютого 2024 року) 1 раз; сувора догана (13 лютого 2024 року) 1 раз; поміщення у дисциплінарний ізолятор (07, 12, 21 лютого 2024 року) 3 рази.

Проте послідовність дисциплінарних стягнень, що поєднувалась з проведенням соціально-виховних заходів, а також різноманітна інтенсивність виховного впливу, не забезпечили позитивних змін у поведінці засудженого.

Засуджений ОСОБА_5 зарекомендував себе як особа, що демонстративно і систематично не виконує покладені обов`язки та порушує встановлені заборони, а застосовувані заходи впливу не дають позитивних результатів.

Зокрема за час перебування в установі характеризується негативно, систематично допускає невиконання покладених на нього обов`язків та порушує встановлені заборони. На заходи виховного впливу не реагує. У взаємовідносинах з іншими засудженими не вважає необхідним враховувати думку колективу, підтримує рівні стосунки із вузьким колом засуджених негативної спрямованості, схильний до створення конфліктних ситуацій. До засуджених, які входять до складу ради колективу відноситься негативно. По відношенню до персоналу установи неввічливий та зухвалий. Публічно демонструє зневажливе ставлення до встановлених законодавством вимог персоналу установи. Проявляє неправомірну поведінку по відношенню до персоналу установи. Схильний до вступу в суперечки.

21 лютого 2024 року ОСОБА_5 був поміщений до ДІЗО за невиконання встановлених законодавством вимог персоналу установи, перешкоджання виконанню представниками адміністрації своїх службових обов`язків, неввічливе ставлення по відношенню до представників адміністрації, вживання нецензурних та жаргонних слів, проте,

Разом зцим,23 лютого 2024 року близько 10 години 05 хвилин працівником персоналу колонії було запропоновано ОСОБА_5 , який на той час відбував дисциплінарне стягнення в дисциплінарному ізоляторі установи в камері ДІЗО, приступити до виконання обов`язків чергового по камері, а саме: здійснити прибирання прогулянкового дворику після закінчення прогулянки, так як він, відповідно до затвердженого графіку, з яким він був раніше ознайомлений, був черговим по камері. На зроблену пропозицію засуджений ОСОБА_5 категорично відмовився, повів себе нетактовно, почав сперечатися, вживаючи при цьому нецензурні та жаргонні слова.

Після цього працівником установи засудженому ОСОБА_5 були додатково доведені під підпис статті 102, 103, 107, 133 КВК України, ст. 391 КК України, додаток 20 до Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань. Після цього засудженому ОСОБА_5 було повторно запропоновано приступити до прибирання прогулянкового дворику, на що засуджений ОСОБА_5 повторно відмовився в категоричній формі, продовжуючи поводити себе неввічливо по відношенню до представника адміністрації, вживаючи нецензурні та жаргонні слова. Також він повідомив, що прибирати прогулянковий дворик не буде і наполягає на цьому.

У зв`язку із чим, 28 лютого 2024 року на засіданні дисциплінарної комісії було прийняте рішення про доцільність застосування до засудженого ОСОБА_5 заходу стягнення у виді переведення до приміщення камерного типу за невиконання покладених обов`язків засуджених та порушення встановлених заборон, яке мало місце 23 лютого 2024 року та виразилось у невиконанні встановлених законодавством вимог, недотриманні правомірних взаємовідносин з персоналом колонії.

Процедура дисциплінарного провадження проведена відповідно до вимог ст. 135 КВК України.

Приймаючи до уваги викладені обставини, враховуючи причини, обставини і мотиви вчинення порушення, поведінку засудженого ОСОБА_5 до вчинення проступку, кількість і характер раніше накладених стягнень, а також пояснення засудженого щодо суті проступку, суд доходить висновку про доцільність застосування до засудженого ОСОБА_5 заходу стягнення у вигляді переведення до приміщення камерного типу. При цьому, суд вважає, за необхідне частково задовольнити подання начальника Державної установи «Первомайська виправна колонія (№ 117)», оскільки запропонований адміністрацією установи строк тримання є надмірним, таким, що не відповідає тяжкості та характеру вчиненого засудженим дисциплінарного проступку.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 132, 134, 135 КВК України, ст. ст. 537, 539 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Подання Державної установи «Первомайська виправна колонія (№ 117)» про переведення засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до приміщення камерного типу задовольнити.

Засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перевести до приміщення камерного типу строком на 01 (один) місяць.

Ухвала в частині виконання накладеного стягнення виконується негайно, але може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Первомайський міськрайонний суд Харківської області, а засудженим - з моменту вручення копії судового рішення.

Суддя:ОСОБА_1

СудПервомайський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117431661
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про застосування заходу стягнення до осіб, позбавлених волі, у виді переведення засудженого до приміщення камерного типу (одиночної камери)

Судовий реєстр по справі —645/7369/19

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Васянович Г. М.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Васянович Г. М.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Васянович Г. М.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Васянович Г. М.

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Журавель О. О.

Ухвала від 29.02.2024

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Журавель О. О.

Ухвала від 28.02.2024

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Журавель О. О.

Ухвала від 28.02.2024

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Журавель О. О.

Ухвала від 19.12.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

Ухвала від 10.10.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні