Ухвала
від 05.03.2024 по справі 910/2260/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

05.03.2024Справа № 910/2260/24

Суддя Господарського суду міста Києва Турчин С.О., розглянувши

позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ВІСАД ГРУП"

до Товариство з обмеженою відповідальністю "ГЕОС-УКБ"

про стягнення 387 668,07 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ВІСАД ГРУП" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариство з обмеженою відповідальністю "ГЕОС-УКБ" про стягнення 387 668,07 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем взятих на себе зобов`язань за договорами: № 01/10/20 від 01.10.2020, № 06/10/20 від 06.10.2020.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно із ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Суд зазначає, що позовну заяву подано без додержання вимог Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно із ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

В підтвердження направлення відповідачу копії позовної заяви з доданими до неї документами позивачем до позовної заяви додано поштову накладну № 0212114792290 від 22.02.2024.

З наданої позивачем поштової накладної неможливо встановити чи направлена позовна заява з додатками.

За таких обставин, позивач має усунути зазначений недолік позовної заяви шляхом направлення позовної заяви з додатками (зазначивши перелік документів, які надсилаються) на адресу відповідача, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань листом з описом вкладення та надати відповідні докази суду, або направити позовну заяву з додатками до електронного кабінету відповідача та надати до суду сформовану квитанцію про таке направлення.

Відповідно до пункту 2 частини 2 статті 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету у сторін та інших учасників справи.

Однак, позивачем не зазначено інформації щодо наявності у нього та відповідача зареєстрованого електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (підсистема "Електронний суд").

Позивачу слід усунути зазначений недолік, шляхом надання до суду відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету у сторін та інших учасників справи.

Крім того, згідно з ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Відповідно до частини 6 статті 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

При дослідженні позовної заяви судом встановлено, що позивач не має зареєстрованого електронного кабінету у вказаній підсистемі ЄСІТС, що відповідно є підставою для залишення позовної заяви без руху.

Для усунення зазначеного недоліку позовної заяви позивачу необхідно зареєструвати свій електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

Відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд встановив, що остання не містить зазначення щодо наявності/відсутності у позивача оригіналів поданих доказів.

Позивачу слід усунути зазначений недолік, шляхом надання до суду відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до позовної заяви.

Крім того, відповідно до пункту 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява повинна містити: зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються.

Як вбачається з прохальної частини позовної заяви, позивачем заявлено до стягнення з відповідача на свою користь заборгованості одночасно за двома договорами № 01/10/20 від 01.10.2020 та № 06/10/20 від 06.10.2020 у сумі 387 668,07 грн, з яких: 331 372,39 грн сума боргу, 29 514,83 грн сума пені, 21 769,85 грн сума відсотків за користування грошовими коштами, 5 011,00 грн 3% річних.

Разом з позовною заявою позивачем подано один розрахунок сум, що стягуються одночасно за договорами № 01/10/20 від 01.10.2020, № 06/10/20 від 06.10.2020.

Розрахунку суми основного боргу по кожному договру окремо позивачем не надано.

Для усунення вказаного недоліку позовної заяви позивачу необхідно надати розрахунок суми основного боргу по кожному договору окремо, з посиланням на первинні документи, на яких він ґрунтується, із зазначенням сум та дат часткових оплат.

З наданого позивачем розрахунку пені не вбачається, на яку суму заборгованості здійснено нарахуваня пені, а розрахунок 3% річних та інфляційних втрат здійснено не за кожним договром окремо.

Для усунення вказаного недоліку позовної заяви позивачу необхідно надати суду детальні обґрунтовані розрахунки пені, 3% річних, інфляційних втрат за кожним договором окремо, зроблені відповідно до вимог чинного законодавства із зазначенням сум та періодів часткового виконання боржником своїх грошових зобов`язань та зазначенням моменту, коли відбулося фактичне порушення виконання зобов`язань, виклавшйого наступним чином:

Дата (число, місяць, рік), коли повинна здійснюватися оплата, зазначити кожний платіж окремо, зазначити підставу платежу Сума, яка була сплачена (вказати дату платежу) Розмір заборгованостіПеріод нарахуванняПеня 3 % річнихІнфляційні втрати ВсьогоВсьогоВсьогоВсьогоВсьогоВсьогоВсього

Крім того, позивач у прохальній частині позовної заяви просить стягнути з відповідача на свою користь відсотки за користування грошовими коштами у розмірі 21 769,85 грн.

Однак, з поданого позивачем розрахунку вбачається, що позивач здійснив нарахування інфляційних втрат у розмірі 21 769,85 грн, а не відсотків за користування грошовими коштами на указану суму.

Відтак, позивачу слід усунути зазначений недолік, шляхом зазначення, які саме вимоги заявлені позивачем: про стягнення інфляційних втрат у розмірі 21 769,85 грн чи про стягнення відсотків за користування грошовоими коштами.

За таких обставин, позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "ВІСАД ГРУП" підлягає залишенню без руху.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи викладене та керуючись ст.164, 174, ч. 2 ст. 232, ст. 233, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ВІСАД ГРУП" залишити без руху.

Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом 5 днів з дня вручення даної ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя С.О. Турчин

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117436422
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 387 668,07 грн

Судовий реєстр по справі —910/2260/24

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні