Рішення
від 05.03.2024 по справі 924/79/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"05" березня 2024 р. Справа № 924/79/24

м. Хмельницький

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Яроцького А.М., при секретарі судового засідання Томковій А.І., розглянувши матеріали справи

за позовом Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз"

до Державного підприємства "Нігинський кар`єр"

про стягнення 3 446,83 грн.

Представники сторін: не з`явились

Процесуальні дії по справі, заяви, клопотання.

10.01.2024 на адресу Господарського суду Хмельницької області надійшла позовна заява Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" до Державного підприємства "Нігинський кар`єр" про стягнення заборгованості за послуги з розподілу природного газу в розмірі 3 446,83 грн., з підстав неналежного виконання умов Типового договору з розподілу природного газу, укладеного шляхом підписання заяви-приєднання №094200ADKLEP016 від 01.01.2016.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 10.01.2024 позовну заяву передано для розгляду судді Яроцькому А.М.

Ухвалою суду від 15.01.2024 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 11:00 год. 08.02.2024 року. Встановлено відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву до 05.02.2024 року, а позивачу строк для подання відповіді на відзив до 12.02.2024 року.

Судом у підготовчому засіданні 08.02.2024 постановлено ухвалу, з занесенням до протоколу судового засідання, про закриття підготовчого провадження та призначення справи до розгляду по суті у судовому засідання на 11:00 год. 05.03.2024.

Ухвалою суду від 08.02.2024 повідомлено відповідача про дату, час та місце судового засідання у справі.

Виклад позицій учасників судового процесу.

Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" звернулось з позовом до Державного підприємства "Нігинський кар`єр" про стягнення заборгованості за послуги з розподілу природного газу в розмірі 3 446,83 грн.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що внаслідок неналежного виконання відповідачем умов Типового договору з розподілу природного газу, укладеного шляхом підписання заяви-приєднання №094200ADKLEP016 від 01.01.2016, у останнього виникла заборгованість за послуги з розподілу природного газу в розмірі 3 446,83 грн. за період червень 2022 - вересень 2023 згідно наданих актів наданих послуг. У позовній заяві представник позивача посилається на рішення господарського суду Хмельницької області від 20.09.2021 №924/604/21, яким стягнуто з ДП "Нігинський кар`єр" заборгованість за розподіл природного газу в розмірі 2442,06 за період з лютого 2021 по травень 2021 року та рішення господарського суду Хмельницької області від 26.10.2022 №924/431/21, яким стягнуто з ДП "Нігинський кар`єр" заборгованість за розподіл природного газу в розмірі 6424,73 грн. за період з червня 2021 року по травень 2022 року.

Представник позивача в судове засідання 05.03.2024 не з`явилась. 01.03.2024 подала заяву про розгляд справи без участі представника, в якій повідомила, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач не скористався правом участі свого представника у судовому засіданні по справі, відзиву на позов не подав, причин не повідомив. Ухвала суду від 08.02.2024 надіслана на офіційну електронну адресу позивача зареєстровану в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

Будь-які не розглянуті судом клопотання, подані учасниками процесу в межах розгляду справи, в матеріалах справи №924/79/24 відсутні.

Беручи до уваги приписи ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, стосовно розгляду спору впродовж розумного строку, норми ч. ч. 1, 3 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України, згідно з якими, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час та місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті і суд розглядає справу за відсутності такого учасника, враховуючи той факт, що сторони належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи та те, що у суду є всі необхідні матеріали (докази) для вирішення спору по суті, спір належить вирішити у відсутності представників сторін за матеріалами справи.

Обставини, які є предметом доказування у справі, та докази, якими сторони підтверджують або спростовують їх наявність.

01.01.16 відповідачем підписано та скріплено печаткою заяву-приєднання №094200ADKLEP016 до умов договору розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим), де вказано, що ознайомившись з умовами Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.15 №2498, відповідач приєднується до умов договору.

У п. 1.1 Типового договору зазначено, що цей типовий договір розподілу природного газу є публічним, регламентує порядок та умови забезпечення цілодобового доступу Споживача до газорозподільної системи, розподіл (переміщення) природного газу газорозподільною системою з метою його фізичної доставки до межі балансової належності об`єкта Споживача та переміщення природного газу з метою фізичної доставки оператором ГРМ обсягів природного газу до об`єктів споживачів, а також правові засади санкціонованого відбору природного газу з газорозподільної системи.

Умови цього договору однакові для всіх споживачів України та розроблені відповідно до Закону України "Про ринок природного газу" і Кодексу ГРС, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 30.09.2015 №2494 (п. 1.2 Типового договору).

Цей договір є договором приєднання, що укладається з урахуванням вимог статей 633, 634, 641 та 642 Цивільного Кодексу України на невизначений строк. Фактом приєднання споживача до умов цього договору (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти Договір, зокрема надання підписаної споживачем заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку 1 (для побутових споживачів) або у додатку 2 (для споживачів, що не є побутовими) до цього договору, яку в установленому порядку оператор ГРМ направляє споживачу Інформаційним листом за формою, наведеною у додатку 3 до цього договору, та/або сплата рахунка оператора ГРМ, та/або документально підтверджене споживання природного газу (п. 1.3 Типового договору).

Згідно з п. 1.4 Типового договору, послуга з розподілу природного газу - це послуга оператора ГРМ, яка надається споживачу та включає в себе забезпечення цілодобового доступу споживача до газорозподільної системи і розподіл (переміщення) належного споживачу (його постачальнику) природного газу газорозподільною системою з метою його фізичної доставки до межі балансової належності об`єкта споживача.

За умовами п. 2.1 Типового договору, оператор ГРМ зобов`язується надати споживачу послугу з розподілу природного газу, а споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим договором.

Відповідно до п. 2.3 Типового договору при вирішенні всіх питань, що не обумовлені цим договором, сторони зобов`язуються керуватися Законом України "Про ринок природного газу" та Кодексом ГРС. Оператор ГРМ зобов`язується вносити зміни та оновлювати інформацію що розміщена на його сайті, зокрема чинну редакцію тексту цього договору та Кодексу ГРС.

Порядок розрахунків сторони узгодили у розділі VI Типового договору. Так, оплата вартості послуги оператора ГРМ з розподілу природного газу здійснюється споживачем за тарифом, встановленим регулятором для оператора ГРМ, що сплачується як плата за річну замовлену потужність, з урахуванням вимог Кодексу газорозподільних систем.

За умовами п. 6.2 Типового договору тариф, встановлений згідно з пунктом 6.1 цього розділу, є обов`язковим для сторін з дати набрання чинності постановою регулятора щодо його встановлення.

До встановлення тарифів на послуги розподілу природного газу, виходячи з величини річної замовленої потужності об`єкта споживача відповідно до Кодексу газорозподільних систем, оплата послуг здійснюється за тарифами, встановленими Регулятором для Оператора ГРМ, за фізичний обсяг розподілу природного газу.

У п. 6.3 Типового договору зазначено, що величина річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) Споживача на розрахунковий календарний рік визначається відповідно до Кодексу ГРМ.

Споживач, що не є побутовим, оплачує замовлену потужність виходячи з наявних об`єктів, зазначених у заяві-приєднанні, що є додатком до договору розподілу природного газу.

Місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача на тариф, встановлений Регулятором для відповідного Оператора ГРМ із розрахунку місячної вартості одного кубічного метра замовленої потужності.

Розрахунковим періодом за цим договором є календарний місяць (п. 6.4 Типового договору).

Згідно з п. 6.6 Типового договору оплата вартості послуги з розподілу природного газу за цим договором здійснюється споживачем, який не є побутовим, на умовах попередньої оплати до початку розрахункового періоду на підставі рахунка оператора ГРМ. Якщо згідно із законодавством споживач має сплачувати оператору ГРМ за послуги з розподілу природного газу зі свого поточного рахунку із спеціальним режимом використання, оплата послуг розподілу природного газу здійснюється з поточного рахунку із спеціальним режимом використання споживача на поточний рахунок оператора ГРМ кожного банківського дня згідно з алгоритмом розподілу коштів, встановленим регулятором, та зараховується як плата за послуги розподілу природного газу в тому місяці, в якому надійшли кошти. Остаточний розрахунок за надані у звітному місяці послуги проводиться споживачем до десятого числа місяця, наступного за звітним, відповідно до акта наданих послуг та з урахуванням раніше перерахованих коштів. Споживач має право здійснювати оплату за договором розподілу природного газу через банківську платіжну систему, онлайн-переказ, поштовий переказ, внесення готівки через касу оператора ГРМ та в інший не заборонений законодавством спосіб.

У разі відсутності графіка погашення заборгованості оператор ГРМ має право грошові кошти, отримані від споживача в поточному розрахунковому періоді, зарахувати в рахунок погашення існуючої заборгованості споживача відповідно до черговості її виникнення (п. 6.7 Типового договору).

Відповідно до п. 6.8 Типового договору надання оператором ГРМ послуги з розподілу природного газу споживачу, що не є побутовим, має підтверджуватися підписаним між сторонами актом наданих послуг, що оформлюється відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем.

Пунктом 7.1 Типового договору передбачені обов`язки оператора ГРМ, зокрема: розміщувати на сайті чинні тарифи за послуги з розподілу природного газу та поточну редакцію тексту цього договору і Кодексу газорозподільних систем, а у разі внесення до цього договору в установленому законодавством порядку відповідних змін своєчасно їх публікувати в офіційних друкованих виданнях, які публікуються на території його ліцензованої діяльності (пп. 1 п. 7.1 договору); за письмовою вимогою споживача безкоштовно надати йому завірену письмову форму цього договору протягом десяти днів з дня надання оператору ГРМ такої вимоги (пп. 7. п. 7.1 договору)

При цьому оператор ГРМ має право отримувати від споживача оплату за цим договором (пп. 1 п. 7.2 Типового договору).

У пп. 1, пп. 3 п. 7.3 Типового договору зазначено, що споживач має право на отримання цілодобового доступу до газорозподільної системи та передачу належних Споживачу об`ємів (обсягів) природного газу з належним рівнем надійності, безпеки, якості та величини його тиску за умови дотримання ним вимог цього Договору та Кодексу газорозподільних систем; вимагати від оператора ГРМ письмову форму цього договору, завірену печаткою оператора ГРМ.

За умовами пп. 1, пп. 2 п. 7.4 Типового договору, споживач зобов`язується здійснювати розрахунки в розмірі, строки та порядку, визначені цим договором; своєчасно повідомляти оператора ГРМ про всі зміни щодо персоніфікованих даних в заяві-приєднанні та/або позаштатної роботи комерційного вузла обліку (лічильника газу).

За невиконання або неналежне виконання своїх зобов`язань за цим договором сторони несуть відповідальність згідно з цим договором та чинним законодавством України (п. 8.1 Типового договору).

Згідно з п. 8.2 Типового договору, у разі порушення споживачем, що не є побутовим, строків оплати за цим договором він сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

Цей договір укладається на невизначений строк (п. 12.1 Типового договору).

У п. 12.2 Типового договору вказано, що якщо в установленому порядку Регулятором будуть внесені зміни до редакції Типового договору розподілу природного газу, Оператор ГРМ зобов`язується розмістити повідомлення про такі зміни на сайті та в офіційних друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності, не менше ніж за десять днів до набрання змінами чинності, крім випадків, для яких цим Договором встановлений інший термін та/або порядок повідомлення про внесення змін. У разі незгоди Споживача зі змінами він має право розірвати цей Договір шляхом надсилання письмового повідомлення Оператору ГРМ протягом десяти календарних днів з дня, коли він дізнався чи міг дізнатися про внесені до цього Договору зміни. Нерозірвання цього Договору у вказаний строк та продовження споживання природного газу свідчить про згоду Споживача з внесеними до цього Договору змінами.

Цей Договір може бути розірваний за згодою Сторін або за ініціативою Споживача у порядку, визначеному законодавством України. У разі зміни власника об`єкта, підключеного в установленому порядку до газорозподільної системи Оператора ГРМ, та необхідності укладення Договору з новим власником Договір з попереднім власником може бути розірвано Оператором ГРМ в односторонньому порядку. При цьому одностороннє розірвання договору не звільняє попереднього власника від виконання зобов`язань у частині оплати наданих послуг. Якщо в установленому порядку відбуваються зміни персоніфікованих даних до заяви-приєднання, Споживач повинен у місячний строк звернутися до Оператора ГРМ з відповідною заявою про внесення змін (п.п. 12.3,12.4 Типового договору).

Згідно з п. 12.5 Типового договору, у разі звільнення займаного приміщення (остаточного припинення користування природним газом) Споживач зобов`язаний повідомити про це Оператора ГРМ не пізніше ніж за двадцять один день до дня звільнення приміщення (остаточного припинення користування природним газом) та остаточно з ним розрахуватись за цим Договором до вказаного Споживачем дня звільнення приміщення (остаточного припинення користування природним газом) включно. У разі неповідомлення або несвоєчасного повідомлення Споживачем Оператора ГРМ про звільнення приміщення (остаточне припинення користування природним газом) Споживач зобов`язаний здійснювати оплату послуг за цим Договором, виходячи з умов цього Договору.

До Типового договору додається "Розрахунок втрат і витрат природного газу. Перелік точок комерційного обліку споживача".

Згідно зі змістом доданих до матеріалів справи актів наданих послуг, останні складено між Оператором ГРМ АТ "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" та Споживачем ДП "Нігинський кар`єр" відповідно до договору розподілу природного газу від 01.01.2016р., укладеного шляхом підписання заяви-приєднання №094200ADKLEP016. Зокрема, оператором ГРМ надано послуги з розподілу природного газу та споживачем прийнято їх відповідно до величини замовленої потужності об`єктів споживача, а саме: від 30.06.2022 №ХМЯ82019476 на суму 430,24 грн., від 31.07.2022 №ХМЯ82022123 на суму 430,24 грн., від 31.08.2022 №ХМЯ82025958 на суму 430,24 грн., від 30.09.2022 №ХМЯ82029734 на суму 430,24 грн., від 31.10.2022 №ХМЯ82032418 на суму 430,24 грн., від 30.11.2022 №ХМЯ82035412 на суму 430,24 грн., від 31.12.2022 №ХМЯ82038608 на суму 430,24 грн., від 31.01.2023. №ХМЯ83002317 на суму 48,35 грн., від 28.02.2023 №ХМЯ83004955 на суму 48,35 грн., від 31.03.2023 №ХМЯ83008411 на суму 48,35 грн., від 30.04.2023 №ХМЯ83011327 на суму 48,35 грн., від 31.05.2023 №ХМЯ83014368 на суму 48,35 грн., від 30.06.2023 №ХМЯ83017192 на суму 48,35 грн., від 31.07.2023 №ХМЯ83019235 на суму 48,35 грн., від 31.08.2023 №ХМЯ83022635 на суму 48,35 грн., від 30.09.2023 №ХМЯ83024470 на суму 48,35 грн., загалом на суму 3446,83 грн. Зазначені акти підписано лише зі сторони позивача та скріплено відтисками печаток останнього.

Позивач виставив відповідачу рахунки на оплату від 06.02.2023 на суму 11928,73 грн. та від 30.09.2023 на суму 12313,62 грн.

З матеріалів справи встановлено, що вказані акти надсилались позивачем на поштову адресу відповідача для підписання, що підтверджується супровідним листом від 06.02.2023 та описами вкладення у цінні листи від 06.02.2023 та від 06.12.2023, фіскальними чеками на поштовими накладними.

Відповідно до долученого позивачем одностороннього акту звіряння взаємних розрахунків за період 01.01.201 - 19.12.2023 за договором №094200ADKLEP016 від 01.01.2016, станом на 19.12.2023 за відповідачем рахується заборгованість перед позивачем в сумі 12313,62 грн.

Позивачем до матеріалів справи додано оборотно-сальдову відомість по рахунку позивача за період січень 2021 - грудень 2023, згідно якої заборгованість відповідача складає 12313,62 грн.

Позивач не зазначив та не надав доказів оплати відповідачем вищевказаного розміру заборгованості, при цьому просить з останнього лише стягнути 3446,83 грн.

Також матеріали справи містять постанову НКРЕКП №2774 від 22.12.2021 "Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ "Хмельницькгаз", згідно з яким тариф на послуги розподілу природного газу з 01.01.2022р. у розмірі 1,54 грн. за 1 куб.м. на місяць (без урахування ПДВ).

Крім того, 03.10.2023 позивач звернувся до відповідача з листом щодо розірвання Типового договору розподілу природного газу у зв`язку з зупиненням з 01.10.2023 дії ліцензії на право провадження господарської діяльності з розподілу природного газу, видану відповідно до постанови НКРЕКП від 29.06.2017 №857. До листа додано примірники Додаткової угоди від 29.09.2023 до Типового договору №094200ADKLEP016 від 01.01.2016 розподілу природного газу та акту наданих послуг за вересень 2023.

У зв`язку з несвоєчасністю оплати послуг з розподілу природного газу, наданих відповідно до договору розподілу природного газу, позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача 3446,83 грн. заборгованості за послуги з розподілу природного газу за період червень 2022 - вересень 2023.

До матеріалів справи додано копії рішення господарського суду Хмельницької області від 20.09.2021 №924/604/21, яким стягнуто з ДП "Нігинський кар`єр" заборгованість за розподіл природного газу в розмірі 2442,06 за період з лютого 2021 по травень 2021 року та рішення господарського суду Хмельницької області від 26.10.2022 №924/431/21, яким стягнуто з ДП "Нігинський кар`єр" заборгованість за розподіл природного газу в розмірі 6424,73 грн. за період з червня 2021 року по травень 2022 року.

Норми права, застосовані судом, оцінка доказів, аргументів, наведених учасниками справи, та висновки щодо порушення, невизнання або оспорення прав чи інтересів, за захистом яких мало місце звернення до суду:

Згідно зі ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання іншою особою.

Захист свого особистого немайнового або майнового права та інтересу в суді кожна особа вправі здійснювати шляхом звернення з позовом, предмет якого або кореспондує із способами захисту, визначеними у ст. 16 ЦК України, договором або іншим законом.

Статтею 11 ЦК України передбачено, що цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки; підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 2 ст. 175 Господарського кодексу України майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Згідно зі ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Згідно з ч. 1 статті 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Частинами 1, 3, 5 ст. 626 Цивільного кодексу України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору. Договір є відплатним, якщо інше не встановлено договором, законом, або не випливає із суті договору.

У відповідності до положень ст.ст. 6, 627 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно зі ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Як вбачається із матеріалів справи, відповідач підписав заяву-приєднання до умов типового договору розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим) №094200ADKLEP016 від 01.01.2016. Отже, відповідач приєднався до типового публічного договору розподілу природного газу, текст якого затверджений постановою НКРЕКП №2498 від 30.09.2015 та є загальнодоступним.

Факт укладення між сторонами договору №094200ADKLEP016 від 01.01.2016 на умовах викладених вище встановлено у рішеннях господарського суду Хмельницької області від 20.09.2021 №924/604/21, від 26.10.2022 №924/431/21, не оспорюється відповідачем, та в силу положень 75 ГПК України не підлягає доказуванню.

Спірні правовідносини, які виникли між споживачем та газорозподільною організацією врегульовано Законом України "Про ринок природного газу", Кодексом газорозподільних систем, затвердженим постановою НКРЕП №2494 від 30.09.2015, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України за №1379/27824 06.11.2015, постановою НКРЕП №2498 від 30.09.2015 "Про затвердження Типового договору розподілу природного газу" тощо.

Закон України "Про ринок природного газу" визначає наступних суб`єктів ринку природного газу: оператор газотранспортної системи; оператор газорозподільної системи: оператор газосховища, оператор установки LNG, замовник, оптовий продавець, оптовий покупець, постачальник, споживач.

Aкціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" на момент виникнення спірних правовідносин (червень 2022 - вересень 2023) та надання послуги з розподілу природного газу був оператором ГРМ.

Згідно умов Кодексу ГРС, оператор газорозподільної системи - суб`єкт господарювання, що на підставі ліцензії здійснює діяльність з розподілу природного газу газорозподільною системою, яка знаходиться у його власності або користуванні відповідно до законодавства, та здійснює щодо неї функції оперативно-технологічного управління.

У спірних правовідносинах відповідач має статус споживача.

Згідно п.4 глави 1 розділу 1 Кодексу ГРС споживач природного газу (споживач) - фізична особа, фізична особа - підприємець або юридична особа, об`єкти якої в установленому порядку підключені до/через ГРМ оператора ГРМ, яка отримує природний газ на підставі договору постачання природного газу з метою використання для власних потреб, зокрема в якості сировини, а не для перепродажу.

Згідно п.1 розділу 3 глави VI Кодексу ГРС споживачі, у тому числі побутові споживачі, для здійснення ними санкціонованого відбору природного газу з ГРМ та можливості забезпечення постачання їм природного газу їх постачальниками зобов`язані укласти договір розподілу природного газу з оператором ГРМ, до газорозподільної системи якого в установленому законодавством порядку підключений їх об`єкт.

Відповідно до п.3 глави 3 розділ VI Кодексу ГРС договір розподілу природного газу є публічним та укладається з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного Кодексу України за формою Типового договору розподілу природного газу.

Згідно з п.4 глави 3 розділу VI Кодексу ГРС договір розподілу природного газу між оператором ГРМ та споживачем укладається шляхом підписання заяви-приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу, що відповідає Типовому договору розподілу природного газу, розміщеному на офіційному веб-сайті регулятора та оператора ГРМ та/або в друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності з розподілу газу, і не потребує двостороннього підписання сторонами письмової форми договору.

Відповідно до п. 9 Глави 6 Розділу Кодексу ГРС припинення або обмеження розподілу (споживання) природного газу не звільняє споживача від зобов`язання оплати вартості послуг за договором розподілу природного газу, крім випадків, передбачених цим пунктом, у тому числі розірвання цього договору або внесення змін до заяви-приєднання, що є додатком до договору розподілу природного газу, та вилучення об`єкта споживача.

Тобто, за відсутності у справі доказів розірвання договору чи внесення змін до заяви-приєднання, а також вилучення об`єкта споживання, наявні матеріали свідчать про існування обов`язку відповідача відносно оплати послуг розподілу газу навіть за відсутності підписаних ДП "Нігинський карєр" актів наданих послуг. При цьому, обов`язок оплати випливає не з факту підписання актів, а як вказано вище, з характеру правовідносин (наявності договору та здійснення позивачем комплексу дій по підтриманню в робочому стані ГРМ). Наявність зазначеного обов`язку вимагає відповідного його виконання незалежно від підписання чи не підписання актів.

Крім того, згідно п. 4 Глави 1 Розділу 1 Кодексу ГРС доступ до газорозподільної системи (складова послуг розподілу) - право користування потужністю складової (об`єкта) газорозподільної системи в обсязі та на умовах, встановлених у договорі (технічній угоді) про надання відповідних послуг з оператором газорозподільної системи. Тобто, з вказаного визначення вбачається, що доступ споживача до ГРС це не лише фізична спроможність користування ГРС, але, перш за все, право - юридична можливість такого користування навіть при умові тимчасового припинення постачання (не підписання актів). При цьому, можливість користування передбачає діяльність позивача по підтриманню ГРС в належному стані, яка (діяльність) підлягає оплаті.

Судом враховується, що за п. 10. Глави 6, Розділу VІ Кодексу ГРС надання Оператором ГРМ послуги споживачу, що не є побутовим, за договором розподілу природного газу підтверджується підписаним між ними актом наданих послуг.

Оператор ГРМ до п`ятого числа місяця, наступного за звітним, надсилає споживачу два примірники оригіналу акта наданих послуг за звітний період, підписані уповноваженим представником Оператором ГРМ.

Споживач протягом двох днів з дня одержання акта наданих послуг зобов`язаний повернути Оператору ГРМ один примірник оригіналу акта, підписаний уповноваженим представником споживача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання акта наданих послуг. У випадку відмови від підписання акта наданих послуг розбіжності підлягають урегулюванню в порядку, встановленому законодавством.

Вказані законодавчі положення свідчать про те, що надання послуг розподілу природного газу підтверджується актами наданих послуг.

Згідно зі змістом доданих до матеріалів справи актів наданих послуг, АТ "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" як Оператором ГРМ надав послуги з розподілу природного газу ДП "Нігинський кар`єр" як споживачу, що не є побутовим відповідно до договору розподілу природного газу від 01.01.2016р., укладеного шляхом підписання заяви-приєднання №094200ADKLEP016, що підтверджується актами наданих послуг: від 30.06.2022 №ХМЯ82019476 на суму 430,24 грн., від 31.07.2022 №ХМЯ82022123 на суму 430,24 грн., від 31.08.2022 №ХМЯ82025958 на суму 430,24 грн., від 30.09.2022 №ХМЯ82029734 на суму 430,24 грн., від 31.10.2022 №ХМЯ82032418 на суму 430,24 грн., від 30.11.2022 №ХМЯ82035412 на суму 430,24 грн., від 31.12.2022 №ХМЯ82038608 на суму 430,24 грн., від 31.01.2023. №ХМЯ83002317 на суму 48,35 грн., від 28.02.2023 №ХМЯ83004955 на суму 48,35 грн., від 31.03.2023 №ХМЯ83008411 на суму 48,35 грн., від 30.04.2023 №ХМЯ83011327 на суму 48,35 грн., від 31.05.2023 №ХМЯ83014368 на суму 48,35 грн., від 30.06.2023 №ХМЯ83017192 на суму 48,35 грн., від 31.07.2023 №ХМЯ83019235 на суму 48,35 грн., від 31.08.2023 №ХМЯ83022635 на суму 48,35 грн., від 30.09.2023 №ХМЯ83024470 на суму 48,35 грн., загалом на суму 3446,83 грн. Зазначені акти підписано лише зі сторони позивача та скріплено відтисками печаток останнього.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічна правова норма передбачена частиною 1 статті 193 Господарського кодексу України.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно з ч. 1 ст. 903 Цивільного кодексу України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Докази на підтвердження сплати відповідачем за надані позивачем послуги розподілу природного газу за договором розподілу природного газу від 01.01.2016р., укладеного шляхом підписання заяви-приєднання №094200ADKLEP016, на суму 3446,83 грн. матеріали справи не містять.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів (ч. 1 ст. 86 ГПК України).

Згідно з ч. 1 ст. 14 ГПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. 73 ГПК доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом (ч. ч. 1, 3 ст. 13, ст. 74 ГПК України).

Беручи до уваги наведені вище положення закону, враховуючи встановлені судом факти та зміст позовних вимог, суд вважає за належне задовольнити позов у повному обсязі.

Відповідно до ст.129 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати по оплаті судового збору покладаються на відповідача у зв`язку з задоволенням позову.

Керуючись ст. ст. 2, 13, 14, 20, 129, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 326, 327 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з державного підприємства "Нігинський кар`єр" (32322, Хмельницька обл., Кам`янець-Подільський р-н, селище Сахкамінь, вул. Українська, будинок 1 А, код 00373741) на користь на користь Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" (29019, м. Хмельницький, пр. Миру, буд. 41, код ЄДРПОУ 05395598) 3446,83 грн. заборгованості за послуги з розподілу природного газу та 3028,00 грн. судового збору.

Після набрання рішенням законної сили видати накази.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч. ч. 1, 2 ст. 241 ГПК України).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ч. 1 ст. 256 ГПК України).

Апеляційна скарга подається до Північно-західного апеляційного господарського суду в порядку, передбаченому ст. 257 ГПК України.

Рішення надіслати учасникам процесу за допомогою підсистем ЄСІТС в електронний кабінет, а у разі відсутності такої можливості - рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Рішення складено та підписано 05.03.2024.

СуддяА.М. Яроцький

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117437790
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/79/24

Рішення від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Яроцький А.М.

Ухвала від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Яроцький А.М.

Рішення від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Яроцький А.М.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Яроцький А.М.

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Яроцький А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні