Ухвала
від 05.03.2024 по справі 707/605/24
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

707/605/24

2/707/457/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 березня 2024 року м. Черкаси

Суддя Черкаського районного суду Черкаської області Тептюк Є.П., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Юджин ЛТД», ОСОБА_2 про виділ майна в натурі із спільної часткової власності та припинення права на частку у спільному майні,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 (мешканець АДРЕСА_1 ) звернувся до Черкаського районного суду Черкаської області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Юджин ЛТД», ОСОБА_2 про виділ майна в натурі із спільної часткової власності та припинення права на частку у спільному майні.

Позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки не відповідає вимогам ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Згідно п. 3 ч. 3, ч. 6 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору.

Відповідно до висновків, викладених у постанові Великої Палати Верховного Суду від 25.08.2020 у справі № 910/13737/19, Велика ПалатаВерховного Судузазначає,що майновийпозов (позовнавимога майновогохарактеру)-це вимогапро захистправа абоінтересу,об`єктомякої виступаєблаго,що підлягаєгрошовій оцінці. Відповідно до пункту 3 частини третьої статті162, пунктів 1,2,3частини першої статті163 Господарського процесуального кодексу Українипозовна заяваповинна міститизазначення цінипозову,якщо позовпідлягає грошовійоцінці.Ціна позовувизначається:1)у позовахпро стягненнягрошових коштів-сумою,яка стягується,або сумою,оспорюваною завиконавчим чиіншим документом,за якимстягнення провадитьсяу безспірному(безакцептному)порядку;2)у позовахпро визнанняправа власностіна майноабо йоговитребування -вартістю майна;3)у позовах,які складаютьсяз кількохсамостійних вимог,-загальною сумоювсіх вимог. Тобтобудь-якиймайновий спірмає ціну.Різновидами майновихспорів є,зокрема,спори,пов`язаніз підтвердженнямправ намайно тагрошові суми,на володіннямайном ібудь-якіформи використанняостаннього. Отже,судовий збірз позовноїзаяви провизнання прававласності намайно,стягнення,витребування абоповернення майна-як рухомихречей,так інерухомості -визначається зурахуванням вартостіспірного майна,тобто якзі спорумайнового характеру. Наявність вартісного, грошового вираження матеріально-правової вимоги позивача свідчить про її майновий характер, який має відображатися у ціні заявленого позову (пункт 8.12постанови Великої Палати Верховного Суду від 26 лютого 2019 року у справі N 907/9/17,провадження N12-76гс18). Натомість до позовних заяв немайнового характеру відносяться вимоги, які не підлягають вартісній оцінці. Під немайновим позовом слід розуміти вимогу про захист права або інтересу, об`єктом якої виступає благо, що не піддається грошовій оцінці.

Позов провиділ часткиіз майна,що єу спільнійчастковій власностіє позовоммайнового характеру,оскільки позивачяк власникреалізує своєправо спільноїчасткової власностіна майношляхом виділучастки ізнерухомого майна,що єу спільнійчастковій власності.

Враховуючи дану обставину позивачу потрібно зазначити ціну позову та обгрунтувати її, шляхом надання висновку/акту оцінки про ринкову вартість частки майна.

Вимога позивача щодо припинення права спільної часткової власності є немайновою і позивачем надано фіскальний чек на підтвердження сплати судового збору в сумі 1211,20 грн. за дану вимогу.

Відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно ч. 2 ст. 4 ЗУ «Про судовий збір» за подання позовної заяви майнового характеру фізичною особою або фізичною особою-підприємцем сплачується судовий збір у розмірі 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить від 1211,20 грн. до 15140 грн.

Оскільки в матеріалах позовної заяви відсутня квитанція про сплату судового збору за вимогу про виділ частки з майна в натурі, позивачу потрібно сплатити судовий збір і надати суду підтверджуючий сплату документ.

Крім того, позивач пред`являє позовні вимоги до двох відповідачів: ТОВ «Юджин ЛТД» та ОСОБА_2 і в той же час просить виділити їм належні частки у спільній частковій власності, у зв`язку з чим є незрозумілим: чи звертається позивач в інтересах відповідачів, чи дані вимоги є способом захисту його права. У першому випадку позивачу потрібно обгрунтувати такі підстави звернення і сплатити судовий збір за кожну майнову вимогу.

Суд звертає увагу на те, що позовна заява подана представником позивача адвокатом Потапенко А.С.

18.10.2023 року був введений в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» 3200-IX від 29.06.2023 року. Даним Законом були внесені зміни і до ЦПК України, зокрема:

Згідно ч. 6 ст. 14 ЦПК України, адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

У матеріалах позовної заяви не вказано про наявність у адвоката електронного кабінету в ЄСІТС, а без зазначення даних РНОКПП адвоката неможливо перевірити факт реєстрації нею електронного кабінету. У разі, якщо інтереси позивача в ході судового розгляду справи буде представляти адвокат, є необхідність у виконанні ним положень ч. 6 ст. 14 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 та ч. 3 ст.185ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Отже, позивачу необхідно:

визначити та обгрунтувати ціну позову;

сплатити судовий збір за вимоги майнового характеру та надати суду підтверджуючий сплату документ;

у разі подальшого представництва інтересів позивача адвокатом у суді, адвокату потрібно виконати вимоги ч. 6 ст. 14 ЦПК України;

конкретизувати вимоги в частині що стосується виділу частки відповідачам і визначити коло сторін за умови, що одна із часток, що є у спільній частковій власності відповідача ОСОБА_2 розміщена на земельній ділянці третьої особи, а саме ОСОБА_3 .

З урахуванням вищевикладеного, позовну заяву необхідно залишити без руху і надати позивачу строк для усунення вищевказаних недоліків.

Керуючись ст. ст. 175,177,185 ЦПК України,-

у х в а л и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 дотовариства зобмеженою відповідальністю«Юджин ЛТД», ОСОБА_2 провиділ майнав натурііз спільноїчасткової власностіта припиненняправа начастку успільному майні- залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви, який не може перевищувати 10 днів з дня отримання позивачем даної ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у разі невиконання ухвали суду, позовна заява вважається неподаною та повертається позивачу.

Ознайомитись з повним текстом ухвали суду, в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Суддя: Є. П. Тептюк

СудЧеркаський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117441644
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них:

Судовий реєстр по справі —707/605/24

Рішення від 15.05.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Тептюк Є. П.

Рішення від 15.05.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Тептюк Є. П.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Тептюк Є. П.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Тептюк Є. П.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Тептюк Є. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні