Ухвала
від 04.03.2024 по справі 420/6190/24
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/6190/24

УХВАЛА

04 березня 2024 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Андрухів В.В.,

розглянувши матеріали:

за позовною заявою Дослідного господарства «Комунар» Селекційно-генетичного інституту національного центру насіннєзнавства та сортовивчення (вул. Світла, 49, с. Весела Долина, Болградський район, Одеська область, 68544)

до Головного управління ДПС в Одеській області (вул. Семінарська, 5, м. Одеса, 65044)

про визнання дій неправомірними, скасування податкового повідомлення-рішення,

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшов адміністративний позов Дослідного господарства «Комунар» Селекційно-генетичного інституту національного центру насіннєзнавства та сортовивчення до Головного управління ДПС в Одеській області про визнання дій ГУ ДПС в Одеській області неправомірними, та скасування податкового повідомлення-рішення №32795/15-32-09-01-22 від 11.12.2023 року.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.171 КАС України, суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу.

Згідно п.2 ч.5 ст.160 КАС України в позовній заяві зазначаються: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв`язку, адреса електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Позивачем у позовній заяві не зазначено: адреси електронної пошти позивача; відомої адреси електронної пошти відповідача.

Також позивачем не зазначено відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету позивача.

Суд зазначає, що з 18.10.2023 року набрав чинності Закон України від 29.06.2023 року №3200-ІХ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, яким абзац 1 ч.6 ст.18 КАС України викладено в наступній редакції: 6. Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Відповідно до п.1 розділу ІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону від 29.06.2023 року №3200-ІХ, цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через 90 днів з дня його опублікування, крім: підпункту 1 пункту 2 та підпункту 1 пункту 3 розділу I цього Закону в частині обов`язкової реєстрації юридичними особами (приватної форми власності) електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, які вводяться в дію через сім місяців з дня опублікування цього Закону.

Закон від 29.06.2023 року №3200-ІХ був опублікований 20.07.2023 року, тому з 20.02.2024 року юридичні особи (приватної форми власності) зобов`язані зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 18 КАС України.

Згідно ч.1 ст.161 КАС України до позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті.

Позивач додає до позовної заяви квитанцію про надіслання відповідача позову з додатками.

При цьому, КАС України обов`язок щодо надіслання відповідачу позову з додатками покладає саме на суб`єкт владних повноважень, а не на юридичну особі.

Частиною третьої статті 161 КАС України передбачено, що до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч.3 ст.6 Закону України Про судовий збір, за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Відповідно до прохальної частини у даному позові заявлено майнові вимоги про скасування податкового повідомлення-рішення №32795/15-32-09-01-22 від 11.12.2023 року, а також вимогу немайнового характеру про визнання неправомірними дій відповідача.

Таким чином, за звернення до суду із заявленими позовними вимогами судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Відповідно до п.3 ч.2 ст.4 Закону України Про судовий збір, за подання до адміністративного суду адміністративного позову майнового характеру, який подано юридичною особою, встановлена ставка судового збору у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За подання до адміністративного суду позову немайнового характеру юридичною особою судовий збір сплачується за ставкою у розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законом України Про Державний бюджет України на 2024 рік з 01 січня 2024 року встановлено прожитковий мінімум працездатних осіб на місяць у розмірі 3028 грн.

З огляду на заявлені позивачем вимоги майнового характеру ставка судового збору становить 7500 грн. (1,5% від 500000 грн.). За заявлені вимоги немайнового характеру ставка судового збору складає 3028 грн.

Таким чином, враховуючи вже сплачений позивачем судовий збір у розмірі 7500 грн. (за вимогу майнового характеру), у разі, якщо після виправлення недоліків позовної заяви не зміниться кількість та характер позовних вимог, позивачу необхідно надати до суду документ про сплату (доплату) судового збору на суму у розмірі 3028 грн. за вимогу немайнового характеру.

Також, серед іншого, суд зазначає, що відповідачем позивач вказує ГУ ДПС в Одеській області (код ЄДРПОУ 43142370).

Разом з тим, постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 р. №893 «Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби» ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби, права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до цією постанови, переходять Державній податковій службі та її територіальним органам у межах, визначених положеннями про Державну податкову службу та її територіальні органи.

Наказом Державної податкової служби України від 30.09.2020 №529 утворено Головне управління ДПС в Одеській області як відокремлений підрозділ Державної податкової служби України.

Згідно з відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, обліковується запис про державну реєстрацію Головного управління ДПС в Одеській області (код ЄДРПОУ ВП 44069166) як відокремлений структурний підрозділ ДПС України.

Таким чином, на теперішній час Головне управління ДПС в Одеській області (код ЄДРПОУ ВП 44069166) виконує функції та повноваження Головного управління ДПС в Одеській області та є його правонаступником.

Відповідно до ч.1 ст.169 КАС України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно ч.2 ст.169 КАС України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

На підставі викладеного, суд вважає, що адміністративний позов підлягає залишенню без руху та роз`яснює позивачу, що виявлені недоліки мають бути усунені шляхом:

- зазначення адреси електронної пошти позивача; відомої адреси електронної пошти відповідача;

- зазначення відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету. Одночасно суд наголошує на обов`язку юридичної особи зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 18 КАС України;

- надання документу про сплату судового збору у розмірі 3028 грн.

Платiжні реквiзити для перерахування судового збору:

22030101 Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050)

Отримувач коштів:ГУК в ОД.обл./Київський р-н/22030101;

Рахунок отримувача: UA468999980313171206084015756;

Код отримувача: 37607526;

Банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат.);

Відомча ознака: « 84» Окружні адміністративні суди.

Керуючись ст.ст. 160, 161, 169, 248, 256, 293 КАС України, суд,

УХВАЛИВ:

Адміністративний позов Дослідного господарства «Комунар» Селекційно-генетичного інституту національного центру насіннєзнавства та сортовивчення до Головного управління ДПС в Одеській області про визнання дій неправомірними, скасування податкового повідомлення-рішення залишити без руху.

Надати позивачу для усунення недоліків позовної заяви 10-денний строк з дня отримання копії ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у разі невиконання ухвали суду у зазначений строк позовна заява буде вважатися неподаною та повернута позивачу з усіма доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню окремо від рішення суду не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя В.В. Андрухів

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117446328
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій неправомірними, скасування податкового повідомлення-рішення

Судовий реєстр по справі —420/6190/24

Ухвала від 19.03.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В.В.

Ухвала від 04.03.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні