Ухвала
від 19.03.2024 по справі 420/6190/24
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/6190/24

УХВАЛА

19 березня 2024 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Андрухів В.В.,

розглянувши матеріали:

за позовною заявою Дослідного господарства Комунар Селекційно-генетичного інституту національного центру насіннєзнавства та сортовивчення (вул. Світла, 49, с. Весела Долина, Болградський район, Одеська область, 68544)

до Головного управління ДПС в Одеській області (вул. Семінарська, 5, м. Одеса, 65044)

про визнання дій неправомірними, скасування податкового повідомлення-рішення,

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшов адміністративний позов Дослідного господарства Комунар Селекційно-генетичного інституту національного центру насіннєзнавства та сортовивчення до Головного управління ДПС в Одеській області про визнання дій ГУ ДПС в Одеській області неправомірними, та скасування податкового повідомлення-рішення №32795/15-32-09-01-22 від 11.12.2023 року.

Ухвалою суду від 04.03.2024 року позов залишено без руху та роз`яснено позивачу, що виявлені недоліки мають бути усунені шляхом: зазначення адреси електронної пошти позивача; відомої адреси електронної пошти відповідача; надання документу про сплату судового збору у розмірі 3028 грн.; зазначення відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету. Одночасно суд наголосив на обов`язок юридичної особи зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 18 КАС України.

Для усунення вказаних недоліків позивачу було надано 10-денний строк з дня отримання копії ухвали.

14.03.2024 року до суду від позивача надійшла заява, в якій останній, серед іншого зазначає, що має свій електронний кабінет, але він не зареєстрований в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі. Вказує, що приймаються всі міри щодо реєстрації електронного кабінету, про що суд буде повідомлений.

Разом з тим, суд зазначає, що з 18.10.2023 року набрав чинності Закон України від 29.06.2023 року №3200-ІХ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, яким абзац 1 ч.6 ст.18 КАС України викладено в наступній редакції: 6. Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Відповідно до п.1 розділу ІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону від 29.06.2023 року №3200-ІХ, цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через 90 днів з дня його опублікування, крім: підпункту 1 пункту 2 та підпункту 1 пункту 3 розділу I цього Закону в частині обов`язкової реєстрації юридичними особами (приватної форми власності) електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, які вводяться в дію через сім місяців з дня опублікування цього Закону.

Закон від 29.06.2023 року №3200-ІХ був опублікований 20.07.2023 року, тому з 20.02.2024 року юридичні особи (приватної форми власності) зобов`язані зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 18 КАС України.

Відповідно до абз. 2 ч.1 ст.169 КАС України суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 18 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Згідно абз. 2 ч.2 ст.167 КАС України суд повертає письмову заяву (клопотання, заперечення) її заявнику без розгляду також у разі, якщо її подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 18 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Таким чином, оскільки позивач не надав докази реєстрації електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі, недоліки позовної заяви позивачем не усунуто.

Відповідно до п.1 ч.4 ст.169 КАС України, позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк.

Згідно ч.5 ст.169 КАС України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 18, 169, 248, 256, 293 КАС України, суд,

УХВАЛИВ:

Адміністративний позов Дослідного господарства «Комунар» Селекційно-генетичного інституту національного центру насіннєзнавства та сортовивчення до Головного управління ДПС в Одеській області про визнання дій неправомірними, скасування податкового повідомлення-рішення - повернути позивачеві.

Роз`яснити позивачеві, що повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Копію ухвали разом із позовною заявою й усіма доданими до неї матеріалами надіслати позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до П`ятого апеляційного адміністративного суду протягом 15 днів з дня складення ухвали.

Суддя В.В. Андрухів

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117827256
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій неправомірними, скасування податкового повідомлення-рішення

Судовий реєстр по справі —420/6190/24

Ухвала від 19.03.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В.В.

Ухвала від 04.03.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні