Ухвала
від 06.03.2024 по справі 489/77/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 489/77/24

Номер провадження 2/489/690/24

УХВАЛА

Іменем України

06 березня 2024 року місто Миколаїв

Ленінський районний суд міста Миколаєва у складі судді Кокорєва В. В.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін в залі судових засідань № 10 Ленінського районного суду м. Миколаєва клопотання відповідача 2 ОСОБА_1 про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін у цивільній справі за позовом Комунального житлово-експлуатаційного підприємства Миколаївської міської ради "Зоря" (далі - позивач) до ОСОБА_2 (далі - відповідач 1), ОСОБА_1 (далі-відповідач 2), ОСОБА_3 (далі-відповідач 3) про стягнення заборгованості зі сплати послуги з управління багатоквартирним будинком, інфляційних збитків, трьох відсотків річних

встановив

Представник позивача звернувся до суду з позовом до відповідачів про стягнення заборгованості зі сплати послуги з управління багатоквартирним будинком, інфляційних збитків, трьох відсотків річних.

Ухвалою Ленінського районного суду м. Миколаєва від 11 січня 2024 року відкрито провадження у цивільній справі та призначено розгляд в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Від відповідача 2 надійшло до суду клопотання про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін, в якому ОСОБА_1 просить розглядати справу в порядку загального позовного провадження. В обгрунтування заяви зазначено, що в позовній заяві не визначено чисту суму, яку позивач пред`являє до кожного з відповідачів та суму боргу відповідно до доказів на які посилається представник позивача. Крім того, сума заборгованості відповідно до наданих представником позивача доказів складається в тому числі і з суми "сальдо" станом до 01.11.2020, що є недопустимим виходячи з загального строку позовної давності 3 роки. Також, розрахунок індексу інфляції зроблений на суму, яка складалась з суми "сальдо" до 01.11.2020 та обчислення 3% річних від простроченої суми розраховувався також від суми "сальдо" до 01.11.2020.

Відповідно доч.3ст.274Цивільного процесуальногокодексу України(далі-ЦПК України)при вирішенніпитання пророзгляд справив порядкуспрощеного абозагального позовногопровадження судвраховує: цінупозову; значеннясправи длясторін; обранийпозивачем спосібзахисту; категоріюта складністьсправи; обсягта характердоказів усправі,в томучислі чипотрібно усправі призначитиекспертизу,викликати свідківтощо; кількістьсторін таінших учасниківсправи; чистановить розглядсправи значнийсуспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

В порядкуспрощеного позовногопровадження неможуть бутирозглянуті справиу спорах: щовиникають зсімейних відносин,крім спорівпро стягненняаліментів,збільшення їхрозміру,оплату додатковихвитрат надитину,стягнення неустойки(пені)за простроченнясплати аліментів,індексацію аліментів,зміну способуїх стягнення,розірвання шлюбута поділмайна подружжя; щодоспадкування; щодоприватизації державногожитлового фонду; щодо визнання необґрунтованими активів та їх витребування відповідно доглави 12цього розділу; вяких цінапозову перевищуєдвісті п`ятдесятрозмірів прожитковогомінімуму дляпрацездатних осіб; інші вимоги, об`єднані з вимогами у спорах, вказаних у пунктах 1-5 цієї частини (ч.4 ст. 274 ЦПК України).

Відповідно до ч. 5ст. 279 ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Суд враховує, що справа №489/77/24 про стягнення заборгованості зі сплати послуги з управління багатоквартирним будинком, інфляційних збитків, трьох відсотків річних не відноситься до законодавчо встановленого переліку справ, які не можуть бути розглянуті в порядку спрощеного позовного провадження. Суд вважає, що перехід до розгляду даної справи в порядку загального позовного провадження порушить права позивача на швидке вирішення справи, враховуючи, невелику суму ціни позову, а також те, що дана справа є незначної складності, з невеликою кількістю учасників, доказів.

Суд вважає, що є підстави для переходу до розгляду справи №489/77/24 за правилами спрощеного позовного провадження з викликом учасників справи, оскільки є необхідність дачі сторонами особистих пояснень щодо предмету і підстав позову та заперечень.

Керуючись ст.ст. 274, 279 ЦПК України, суд

ухвалив

Клопотання задовольнити частково.

Судовий розгляд справи № 489/77/24 здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження з викликом учасників справи.

Призначити судовезасіданняу справіна 07 травня 2024 року о 11:00 в залі судових засідань № 10 Ленінського районного суду м. Миколаєва, за адресою: м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 81/16, 4 поверх.

У судове засідання викликати учасників справи.

Попередити учасників справи про недопустимість зловживання процесуальними правами та невиконання процесуальних обов`язків, внаслідок яких до учасника можуть бути застосовані заходи процесуального примусу, передбачені ст. ст. 144-148 ЦПК України.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - https://court.gov.ua/fair/sud1416/.

Ухвала набирає законної сили в момент її складення (підписання) і оскарженню не підлягає.

Суддя В. В. Кокорєв

СудЛенінський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117464215
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —489/77/24

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Кокорєв В. В.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Кокорєв В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні