Ухвала
від 05.03.2024 по справі 235/1797/24
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 235/1797/24

Провадження №1-кс/235/648/24

У ХВ АЛ А

05 березня 2024 року м. Покровськ

Слідчий суддя Красноармійського міськрайонного суду Донецької області ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3

розглянувши в закритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Донецькій області полковник поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором Покровської окружної прокуратури ОСОБА_4 , за матеріалами досудового розслідування, внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42024050000000034 від 17.01.2024 за ч.4 ст. 191 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

05.03.2024 року на розгляд до слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Донецькій області полковник поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором Покровської окружної прокуратури ОСОБА_4 , за матеріалами досудового розслідування, внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42024050000000034 від 17.01.2024 за ч.4 ст. 191 КК України, - про проведення огляду території та приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , які перебувають у власності та фактичному володінні ОСОБА_5 , з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

В обґрунтування клопотання слідчим вказано, що посадові особи Східної Філії Державного підприємства «Регіональні електричні мережі» (ЄДРПОУ 26390719) (далі Філії) за попередньою змовою з посадовими особами ТОВ «ТОТ- Стайл» (ЄДРПОУ 33978617) здійснили розтрату бюджетних коштів в умовах воєнного стану під час укладання та виконання договору про надання послуг з ремонту та обслуговування мототранспортних засобів і супутнього обладнання, а також здійснили розтрату бюджетних коштів при формальному укладенні договору розподілу електроенергії за точкою споживання за адресою: АДРЕСА_1 з працівником підприємства, вказаного ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 ) та подальшому постачанні електроенергії після розірвання договору без обліку спожитої енергії.

Підстава для внесення відомостей до ЄРДР матеріали правоохоронних та контролюючих державних органів про виявлення фактів вчинення чи підготовки до вчинення кримінальних правопорушень.

Правова кваліфікація кримінального правопорушення ч.4 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування було отримано відомості, що колишній директор Філії ОСОБА_6 за усною домовленістю з власником приміщення та одночасно працівником Філії ОСОБА_5 01.02.2023 уклали завідомо збитковий договір №05-602/ДР з метою безкоштовного користування електричною енергією за адресою: Донецька область, Покровський район, м. Мирноград, вул.Соборна, буд. №10, літ. А-2 (ЕІС-код точки 62Z2792071775904), розподілення якої здійснює підпорядкована йому Філія. Після підключення до мережі передавання показань приладу обліку не здійснювалося, а після видалення із абонентської системи Філії та юридичного розірвання вказаного договору, фактичний розподіл та постачання електроенергії до точки підключення припинено не було та продовжується до теперішнього часу, в результаті чого Філії завдано матеріальних

збитків за спожиту та не оплачену електроенергію.

Допитана в якості свідка керівник Східної філії ДП «Регіональні електричні мережі» ОСОБА_7 підтвердила зазначені вище факти та повідомила, що власник приміщення ОСОБА_5 на теперішній час здійснює протидію та не допускає працівників Філії до приладу обліку та не дає можливості здійснити зняття показань та фізично від`єднати його як абонента від мережі.

Для проведення повного, всебічного та об`єктивного проведення досудового розслідування у органу досудового розслідування виникла необхідність у виявленні та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, а саме: фіксації фактів фізичного підключення дротів мережі постачання електроенергії від мережі енергопостачання до споживача за адресою: АДРЕСА_1 та споживання електричної енергії, наявності приладів обліку електроенергії за вказаною адресою, фіксації показань наявних приладів обліку, наявності документів (дозвільних документів) у абонента ОСОБА_5 на наявне підключення до мережі енергопостачання Філії.

Фактично виявити та зафіксувати відомості необхідно на території та у приміщеннях за адресою: АДРЕСА_1 .

Зазначені відомості мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, оскільки вказують на час початку здійснення злочину, його тривалості, дозволять визначити розміри завданих збитків, а сам факт проведення огляду дозволить припинити вчинюване кримінальне правопорушення.

Відповідно виявлені речі та відомості з цих речей та документів фактично будуть використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження. Без фактичного огляду неможливо іншими способами встановити та зафіксувати вказані обставини.

Необхідність проведення огляду за правилами обшуку в даному випадку пов`язана із необхідністю проникнення до іншого володіння особи, де знаходиться прилад обліку та фактично здійснене підключення до енергомережі. При цьому, власник території та приміщення ОСОБА_5 здійснює протидію працівникам Філії, яким необхідно зайти на території та до приміщень та здійснити контрольні зняття показань приладів обліку та фізично відключити зазначеного абонента від мережі.

З урахуванням обставин, які містяться в матеріалах даного кримінального провадження, у сторони обвинувачення є всі підстави вважати, що інші заходи забезпечення кримінального провадження або процесуальні дії можуть негативно вплинути на досягнення дієвості даного провадження, а відомості, які необхідно зафіксувати, не будуть зафіксовані, оскільки володілець приміщення у добровільному порядку не допустить працівників поліції до території та приміщень, а також здійснить фізичне відключення від мережі та знищить або приховає прилад обліку з метою уникнення кримінальної відповідальності та ускладнення проведення досудового розслідування.

З урахуванням викладеного, сторона обвинувачення вважає за необхідне звернутись до суду з клопотанням про проведення огляду території та приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки проведення огляду території та приміщень за вказаною вище адресою має значення для швидкого та повного проведення досудового розслідування, встановлення обставин, які підлягають доказуванню по кримінальному провадженню, встановлення кола осіб, які причетні до вчинення вищевказаного кримінального правопорушення (злочину), щоб кожний, хто його вчинив, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини.

Підставами вважати, що фіксацію обстановки та відомостей необхідно здійснити саме за адресою: АДРЕСА_1 є відомості досудового розслідування та матеріали виконання доручення слідчого оперативними працівниками ГУ СБ України в Донецькій та Луганській областях, відповідні документи з абонентського підключення та допит свідка ОСОБА_7 .

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №367536414 від 27.02.2024 відсутні відомості про право власності на приміщення за адресою: АДРЕСА_1 за ОСОБА_5 . При цьому, у відповідності до договору купівлі-продажу нерухомості від 13.03.2004 року (бланк ВВВ №451741), зареєстрований в БТІ м. Димитров, ОСОБА_5 у ОСОБА_8 придбав нерухоме майно за вказаною адресою, та, відповідно, є власником вказаного нерухомого майна.

Відповідно до ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. Відповідно до ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Фіксування судового процесу здійснювалося за допомогою технічних засобів відповідно до вимог ст.107 КПК України.

Слідчий ОСОБА_3 клопотання в судовому засіданні підтримав, просив задовольнити.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого, розглянувши з дотриманням ст.234 КПК України клопотання про проведення огляду, дослідивши долучені до нього документи, а саме:

- копію витягу з єдиного реєстру судових розслідувань від 17.01.2024;

- копію постанови про призначення групи прокурорів від 18.01.2024;

- копію постанови про визначення групи слідчих від 18.01.2024

- копію листа СБУ

- копію договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії від 01.02.2023

- копія договору купівлі-продажу -копію інформації з Державного реєстру речових прав від 27.02.2024

- копія Наказу №24-к від 22.01.2024

- копія протоколу допиту свідка ОСОБА_7 від 16.02.2024

Клопотання про проведення огляду відповідає вимогам ст.233 КПК України.

Слідчий підтримав клопотання та довів, що існує достатньо доказів, що вказують на вчинення кримінального правопорушення. Обставини, викладені в клопотанні, підтверджують вчинення кримінального правопорушення.

Так, згідно витягу з кримінального провадження за №42024050000000034від 17.01.2024внесені відомості про те, що 17.01.2024 до Донецької обласної прокуратури з ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях надійшло повідомлення, що посадові особи Східної Філії Державного підприємства «Регіональні електричні мережі» (ЄДРПОУ 26390719) (далі Філії) за попередньою змовою з посадовими особами ТОВ «ТОТ- Стайл» (ЄДРПОУ 33978617) здійснили розтрату бюджетних коштів в умовах воєнного стану під час укладання та виконання договору про надання послуг з ремонту та обслуговування мототранспортних засобів і супутнього обладнання, а також здійснили розтрату бюджетних коштів при формальному укладенні договору розподілу електроенергії за точкою споживання за адресою: АДРЕСА_1 з працівником підприємства вказаного ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 ) та подальшому постачанні електроенергії після розірвання договору без обліку спожитої енергії.

Для проведення повного, всебічного та об`єктивного проведення досудового розслідування у органу досудового розслідування виникла необхідність у виявленні та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, а саме: фіксації фактів фізичного підключення дротів мережі постачання електроенергії від мережі енергопостачання до споживача за адресою: АДРЕСА_1 та споживання електричної енергії, наявності приладів обліку електроенергії за вказаною адресою, фіксації показань наявних приладів обліку, наявності документів (дозвільних документів) у абонента ОСОБА_5 на наявне підключення до мережі енергопостачання Філії.

Фактично виявити та зафіксувати відомості необхідно на території та у приміщеннях за адресою: АДРЕСА_1 .

Зазначені відомості мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, оскільки вказують на час початку здійснення злочину, його тривалості, дозволять визначити розміри завданих збитків, а сам факт проведення огляду дозволить припинити вчинюване кримінальне правопорушення.

Відповідно виявлені речі та відомості з цих речей та документів фактично будуть використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження. Без фактичного огляду неможливо іншими способами встановити та зафіксувати вказані обставини.

Необхідність проведення огляду за правилами обшуку в даному випадку пов`язана із необхідністю проникнення до іншого володіння особи, де знаходиться прилад обліку та фактично здійснене підключення до енергомережі. При цьому, власник території та приміщення ОСОБА_5 здійснює протидію працівникам Філії, яким необхідно зайти на території та до приміщень та здійснити контрольні зняття показань приладів обліку та фізично відключити зазначеного абонента від мережі.

З урахуванням обставин, які містяться в матеріалах даного кримінального провадження, у сторони обвинувачення є всі підстави вважати, що інші заходи забезпечення кримінального провадження або процесуальні дії можуть негативно вплинути на досягнення дієвості даного провадження, а відомості, які необхідно зафіксувати, не будуть зафіксовані, оскільки володілець приміщення у добровільному порядку не допустить працівників поліції до території та приміщень, а також здійснить фізичне відключення від мережі та знищить або приховає прилад обліку з метою уникнення кримінальної відповідальності та ускладнення проведення досудового розслідування.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №367536414 від 27.02.2024 відсутні відомості про право власності на приміщення за адресою: АДРЕСА_1 за ОСОБА_5 . При цьому, у відповідності до договору купівлі-продажу нерухомості від 13.03.2004 року (бланк ВВВ №451741), зареєстрований в БТІ м. Димитров, ОСОБА_5 у ОСОБА_8 придбав нерухоме майно за вказаною адресою, та, відповідно, є власником вказаного нерухомого майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч.2 ст.237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч.3 ст.233 КПК України слідчий має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи у невідкладних випадках, пов`язаних зокрема із врятуванням життя людей. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням з прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Невідкладність проведення вказаної слідчої дії до постановлення ухвали слідчого судді була зумовлена необхідністю запобігання детонації бойових припасів, вибухових пристроїв та як наслідок спричинення шкоди життю чи здоров`ю осіб, які знаходилися на території домоволодіння та сторонніх осіб, а також з метою відшукання та вилучення слідів та предметів вчинення кримінального правопорушення, виявлення та фіксації відомостей

Слідчий суддя, приймаючи до уваги, що слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукуванні речі мають значення для досудового розслідування, можуть бути доказами під час судового розгляду; 3) відшукуванні речі можуть знаходитися на зазначеній території і приміщенні, приходить до висновку про наявність законних підстав для задоволення даного клопотання про надання дозволу на проведення огляду з метою відшукання речових доказів та встановлення осіб, причетних до вказаного кримінального правопорушення, що мають значення в розслідуванні кримінального правопорушення.

При прийнятті такого рішення слідчий суддя враховує, що пункт 2 ст. 8 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод чітко визначає підстави, за яких втручання з боку держави у використання особою прав, зазначених в цій статті, є виправданим. Втручання в даному конкретному випадку в спосіб проведення огляду речей та документів передбачене законом (нормами КПК України), та воно здійснюватиметься з метою виявлення винних у вчиненні злочину і запобігання злочинності, а тому не порушує прав власника та осіб.

Керуючись ст.ст. 234-237 КПК України,-

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшого слідчоговідділу розслідуваннязлочинів усфері господарськоїта службовоїдіяльності СУГУНП вДонецькій областіполковника поліції ОСОБА_3 ,погодженого прокуроромПокровської окружноїпрокуратури ОСОБА_4 ,за матеріалами досудовогорозслідування,внесених доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №42024050000000034від 17.01.2024за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, - задовольнити.

Надати дозвіл слідчим та прокурорам по кримінальному провадженню №42024050000000034 на проведення огляду території та приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , які перебувають у власності та фактичному володінні ОСОБА_5 , з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, а саме: фіксації фактів фізичного підключення дротів мережі постачання електроенергії від мережі енергопостачання до споживача ОСОБА_5 та споживання електричної енергії, наявності приладів обліку електроенергії за вказаною адресою, фіксації показань наявних приладів обліку, наявності документів (дозвільних документів) у абонента ОСОБА_5 на підключення до мережі енергопостачання Східної філії ДП «Регіональні електричні мережі».

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала дозволяє проникнути до житла / іншого володіння один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого судового засідання по кримінальному провадженню в суді.

Повний текст ухвали буде виготовлено та проголошено о 08.00, 06.03.2024

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117465557
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —235/1797/24

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Токарєв А. Г.

Ухвала від 05.03.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Токарєв А. Г.

Ухвала від 05.03.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Токарєв А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні