Ухвала
від 06.03.2024 по справі 302/202/24
МІЖГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 302/202/24

Провадження № 2-о/302/25/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про призначення судово-психіатричної експертизи

06.03.2024 року смт.Міжгір`я

Міжгірський районний суд Закарпатської області

у складі: Головуючого - судді: Сидоренко Ю.В.,

за участю присяжних Дерич М.М., Митряк П.Д.,

при секретарі Царь О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.Міжгір`я заяву ОСОБА_1 (зареєстрованийта проживаєза адресою: АДРЕСА_1 ),який дієв інтересах ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Синевирської сільської ради Хустського районуЗакарпатської області(ЄРДПОУ-04350889,місце знаходженняс.Синевир,буд.1066Хустського району,Закарпатської області),про визнанняфізичної особинедієздатною,встановлення опікита призначенняопікуна,-

В С Т А Н О В И В :

19 лютого 2024 року заявник ОСОБА_1 , який діє в інтересах матері ОСОБА_2 , звернувся до Міжгірського районного суду Закарпатської області із заявою про визнання недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначення його, заявника ОСОБА_1 , опікуном ОСОБА_2 .

На обґрунтування поданої заяви ОСОБА_1 , посилається на ті обставини, що його мати ОСОБА_2 є особою з інвалідністю другої групи, що підтверджується копією довідки до акту огляду МСЕК № 0175350, яка видана 24.06.2004 року. Строк інвалідності ОСОБА_2 встановлено без терміну переогляду. Ці обставини також вбачаються із пенсійного посвідчення № НОМЕР_1 , яке видане на ім`я ОСОБА_2 .

Причиною інвалідності ОСОБА_2 вказує наявність психічного захворювання з 1998 року, діагноз: F 20.0, внаслідок чого ОСОБА_2 в 2004 році визнана особою з інвалідністю другої групи безстроково. Зазначає, що ОСОБА_2 має обмеження життєдіяльності до самообслуговування, до орієнтації, до спілкування, до контролю за своєю поведінкою, до трудової діяльності. ОСОБА_2 не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги і контролю, і у зв`язку з чим перебуває на обліку у лікаря-психіатра Міжгірської районної лікарні, що підтверджується Довідкою № 71 від 05.02.2023 року.

Згідно Висновку лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу № 414 від 05.02.2024 року, хвора ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є особою з інвалідністю ІІ групи безстроково з 2004 року, внаслідок психічного розладу за рівнем обмеження життєдіяльності має обмеження самообслуговування, обмеження здатності до самостійного пересування, обмеження здатності до орієнтації, обмеження здатності до спілкування, обмеження здатності контролювати свою поведінку, у зв`язку з чим потребує постійного догляду ОСОБА_1 , з яким проживає спільно за адресою: АДРЕСА_1 .

Заявник ОСОБА_1 вказує, що він здійснює постійний сторонній догляд за матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка визнана особою з інвалідністю другої групи без терміну переогляду, за відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд. За цих підстав ОСОБА_1 призначено допомогу на догляд за особою з інвалідністю ІІ-ої групи, в розмірі 3504 грн., щомісячно.

Внаслідок розладу здоров`я ОСОБА_2 не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними та у зв`язку з чим заявник змушений звернутися до суду з даною заявою, в якій просить визнати ОСОБА_2 недієздатною у встановленому законом порядку.

До початку розгляду справи по суті представником заявника ОСОБА_1 адвокатом Гренджа В.Ю. подано клопотання про призначення по справі судово-психіатричної експертизи, з метою вирішення питання щодо визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явився, проте ним подано заяву про розгляд справи у його відсутності, заявлене клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи відносно його матері ОСОБА_2 підтримує, та просить таке клопотання задовольнити за наведеними у ньому підставами.

В судове засідання представник заявника ОСОБА_1 адвокат Гренджа В.Ю. не з`явилася, проте нею подано до суду заяву від 27.02.2024 року про розгляд справи за її відсутністю та просить задовольнити клопотання про призначення у даній справі судово-психіатричної експертизи відносно ОСОБА_1 , 1962 року народження. Проведення експертизи просить доручити Закарпатській філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я», що розташована за адресою: Закарпатська область, Берегівський район, м.Берегове, вул. Мужайська, будинок 41.

В судове засідання представник заінтересованої особи: Органу опіки та піклування Синевирської сільської ради Хустського району Закарпатської області не з`явився, про день та час розгляду справи були повідомлені судом своєчасно та належним чином, проте на адресу суду подано 04.03.2024 року письмову заяву сільського голови, в якій міститься прохання розглянути справу без участі їх представника.

Суд, оглянувши матеріали цивільної справи № 302/202/24, вважає необхідним клопотання заявника ОСОБА_1 , яке підтримане представником заявника адвокатом Гренджа В.Ю., задовольнити та призначити по даній справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу, оскільки для вирішення питання щодо визнання особи недієздатною необхідні спеціальні знання, крім того, проведення судово-психіатричної експертизи по даній категорії справ є обов`язковими, у відповідності до положень ст.298 ЦПК України, тому суд вважає необхідним призначити по цивільній справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 на теперішній час.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 103-105, 252, 259, 260, 298, 353 ЦПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення судов-0психіатрічної експертизи задовольнити.

Призначити у цивільній справі № 302/202/24 (провадження № 2-о/302/25/24) амбулаторну судово-психіатричнуекспертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

- чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-яке психічне

захворювання?

-чи є захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним і стійким?

-чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

-чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 брати участь в судовому засіданні під час розгляду справи та відповідати на запитання суду, учасників судового розгляду?

Проведення вищевказаної експертизи доручити спеціалістам (експертам) Закарпатської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я» (ЄДРПОУ - 44953021, адреса місцезнаходження: 90202, Закарпатська область, Берегівський район, м.Берегове, вул. Мужайська, буд.41), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

У розпорядження експертів надати медичні документи відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: медичну карту амбулаторного хворого ОСОБА_2 та матеріали цивільної справи № 302/202/24.

Провадження по цивільній справі №302/202/24 за заявою ОСОБА_1 визнання фізичноїособи недієздатною,встановлення опікита призначенняопікуна зупинити до проведенняамбулаторної судово-психіатричної експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Закарпатського апеляційного суду через Міжгірський районний суд Закарпатської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена в день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Головуючий - суддя : Ю.В. СИДОРЕНКО

Присяжні : М.М. ДЕРИЧ

П.Д.МИТРЯК

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117465790
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнанняфізичної особинедієздатною,встановлення опікита призначенняопікуна

Судовий реєстр по справі —302/202/24

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні