Ухвала
від 06.03.2024 по справі 679/144/24
НЕТІШИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/679/16/2024

Справа № 679/144/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 березня 2024 року суддя Нетішинського міського суду Хмельницької області Томілін О.М., ознайомившись з матеріалами цивільної справи за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час його смерті, зацікавлена особа: Нетішинська міська рада Хмельницької області,

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшла заява ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час її смерті.

26.01.2024 року ухвалою суду відкрито провадження по справі в порядку спрощеного окремого провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Представник зацікавленої особи належним чином був повідомлений про відкриття провадження у справі, можливість подати свої заперечення, заяви клопотання, проте жодних заяв від представника Нетішинської міської ради Хмельницької області до суду не надходило.

Заявник вказував у заяві, що указаний вище факт можуть підтвердити свідки. Дослідженням матеріалів справи встановлено, що крім показів свідків указаний заявником факт не підтверджується документальними доказами.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст.12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Відповідно до ч.ч. 1-2 ст.76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

На підставі ч. 1 ст.274ЦПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи та справи, що виникають із трудових відносин.

Відповідно до ч. 5 ст.279ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Аналіз фактичних обставин справи та норм процесуального закону, на переконання суду, дають можливість суду прийняти рішення про перехід від спрощеного провадження без повідомлення сторін до спрощеного провадження з викликом сторін.

Оскільки дана справа з урахуванням заявлених вимог, потребує додаткових пояснень заявника та допиту заявлених свідків в судовому засіданні, задля забезпечення можливості реалізації принципу рівності та справедливого балансу між сторонами, згадуваного у рішеннях ЄСПЛ (пункти 30-33 рішення у справі Менчинська проти Росії, пункт 53 у справі Мартіні проти Франці) суд вважає необхідним перейти до спрощеного окремого провадження з викликом сторін.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.12, 13, 76, 81, 187, ч. 1 ст. 260, 274, 277, ч. 5 ст. 279 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Перейти від розгляду цивільної справи за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час його смерті, зацікавлена особа: Нетішинська міська рада Хмельницької області, за правилами спрощеного окремого провадження без повідомлення (виклику) сторін до розгляду справи за правилами спрощеного окремого провадження з повідомленням (викликом) сторін. Призначити судове засідання на 13 год. 00 хв. 02.04.2024 року у приміщенні Нетішинського міського суду Хмельницької області.

Пропонувати заявнику забезпечити явку в судове засідання заявлених свідків.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.М.Томілін

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117469158
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час його смерті, зацікавлена особа: Нетішинська міська рада Хмельницької області

Судовий реєстр по справі —679/144/24

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Томілін О. М.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Томілін О. М.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Томілін О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні