Рішення
від 19.02.2024 по справі 497/2847/23
БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

19.02.2024

Справа № 497/2847/23

Провадження № 2-о/497/18/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

19.02.2024 року Болградський районний суд Одеської області у складі: головуючого судді Кравцової А.В., секретар судового засідання Ільєва Д.Д., за участю: заявниці ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Болград цивільну справу у порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту проживання однією сім`єю, заінтересована особа Криничненська сільська рада Болградського району Одеської області,

ВСТАНОВИВ:

19.12.2023 року до суду звернуласяадвокат ОСОБА_2 - представник заявниці з заявою у порядку окремого провадження, якою просить встановити факт постійного проживання однією сім`єю ОСОБА_1 з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 - за місцем реєстрації та проживання заявниці у АДРЕСА_1 , - починаючи з 2009р. і до відкриття спадщини, мотивуючи вимоги заяви тим, що після смерті ОСОБА_3 залишилося спадкове майно - квартира за адресою: АДРЕСА_2 , але нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку з відсутністю документів, які б підтверджували родинні відносини заявниці зі спадкодавцем, тому вона змушена звернутися до суду з метою встановлення юридичного факту для оформлення спадщини.

В обґрунтування вимог, у заяві стверджується, що заявниця разом з ОСОБА_3 проживала однією сім`єю з 2009 року й до дня його смерті до ІНФОРМАЦІЯ_2 , здійснювала за ним догляд, вони вели спільне господарство, були пов`язані спільним побутом, тобто, - мали взаємні права та обов`язки. Спадкоємців, які б претендували на спадщину померлого, - немає.

Заявницята два її свідки ОСОБА_4 і ОСОБА_5 у судовому засіданні стверджували, що дійсно, заявниця ОСОБА_1 та гр. ОСОБА_3 приблизно чотирнадцять років проживали однією сім`єю на АДРЕСА_1 , вели спільне господарство, були самотні, дітей не мали, тому спадкодавець інших спадкоємців не мав.

Представник заінтересованої особи Криничненська сільська рада Болградського району Одеської області, будучи повідомленим про час та місце розгляду справи належним чином, заперечень щодо вимог позову не надав.

Вивчивши у судовому засіданні доводи заяви, розглянувши надані заявницею документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, дослідивши та об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, суд дійшов висновку, що вимоги заяви підлягають задоволенню в повному обсязі за наступних підстав.

Згідно положень ст.ст.4 і 5 ЦПК України, кожна особа має право у порядку, що встановлений цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

З наданих заявником відомостей і доказів судом встановлені наступні факти та відповідні ним правовідносини:

- згідно паспорту заявниці ОСОБА_1 вона народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.4);

- відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 22.08.2023 р. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.5);

- з довідки №000882 від 19.08.2023р. вбачається, що причиною смерті ОСОБА_3 є інфаркт (а.с.9);

- довідкою Криничненської сільської ради від 20.10.2023р. підтверджується, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , - дійсно проживав до дня його смерті до ІНФОРМАЦІЯ_2 - разом з ОСОБА_1 на АДРЕСА_1 (а.с.6);

- витягом №15078647 від 02.07.2007р. про реєстрацію права власності на нерухоме майно, підтверджується, що ОСОБА_3 на праві приватної власності належить кв. АДРЕСА_3 (а.с.7);

- згідно договору купівлі-продажу від 26.06.2007р., ОСОБА_3 придбав квартиру АДРЕСА_4 (а.с.8-9);

- приватним нотаріусом Болградського районного нотаріального округу Агбун М.І. 14.12.2023р. за №826/02.14, - заявниці відмовлено у заведенні спадкової справи та видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку з відсутністю доказів родинного зв`язку з ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.10).

Відповідно до ч.2ст.293 ЦПК України,суд розглядає справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав, тобто, встановлення факту, від якого залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення, та за відсутності спору про це право.

Встановлення факту постійного проживання станом на час відкриття спадщини зі спадкодавцем - є необхідною умовою для видачі свідоцтва про право на спадщину. Ч.1ст.1270 ЦК України регламентовано, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Згідно ч.2 ст.1220 ЦК України, часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою. А, відповідно до ч.3ст.1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст.1270 цього кодексу, він не заявив про відмову від неї. Згідно з п.3.22 Гл.10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 №296/5, в разі відсутності у паспорті спадкоємця відмітки про реєстрацію його місця проживання, доказом постійного проживання із спадкодавцем може бути довідка відповідного органу місцевого самоврядування про те, що спадкоємець на день смерті спадкодавця проживав разом з цим спадкодавцем. А, відповідно до ст.69 ЦПК України, свідком може бути кожна особа, якій відомі будь-які обставини, що стосуються справи. Ст.76ч.2п.3 цього ж кодексу визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи, у т.ч. - показання свідків.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що заявниця дійсно проживала однієюсім`єюзі спадкодавцем ОСОБА_3 , що помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , оскільки свідки стверджують, що вони разом вели спільне господарство, були пов`язані спільним побутом, заявниця його доглядала, а коли він помер поховала і зробила помінальний обід, тобто, вони мали взаємні права та обов`язки, у тому числі, - й станом на момент смерті спадкодавця, оскільки цей факт підтверджується дослідженими у судовому засіданні доказами, що містяться в матеріалах справи, - які узгоджуються між собою і підтверджують встановлений судом вказаний факт, що має для заявниці юридичне значення.

Тому, враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що доводи заяви підтверджені належними доказами, з яких не вбачається, що задоволенням вимог заяви будуть порушені права інших осіб, тому доводи заявника є обґрунтованими і відповідно з вимогами ЦК України, ЦПК України підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.55,124 Конституції України, 2-14,76-81,83,89,258-259,263-265,268,273,293,315, 352, 354-356ЦПК України, суд

ухвалив:

Задовольнити заяву ОСОБА_1 про встановлення факту проживання однією сім`єю, заінтересована особа Криничненська сільська рада Болградського району Одеської області.

Встановити та визнати факт того, що заявниця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та спадкодавець ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , - проживали постійно разом, однією сім`єю - з 2009року і до відкриття спадщини - до ІНФОРМАЦІЯ_2 , - за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Одеського апеляційного суду через Болградський районний суд Одеської області протягом тридцяти днів з дня отримання його копії. Строк на апеляційне оскарження може бути поновлений в разі його пропуску з поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу. Після закінчення цього строку рішення набирає законної сили якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повний текст судового рішення виготовлено 29.02.2024 року.

Суддя А.В. Кравцова

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117469612
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання однією сім`єю, заінтересована особа Криничненська сільська рада Болградського району Одеської області

Судовий реєстр по справі —497/2847/23

Рішення від 19.02.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Кравцова А. В.

Рішення від 19.02.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Кравцова А. В.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Кравцова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні