Ухвала
від 06.03.2024 по справі 497/1764/23
БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

06.03.2024

Єдиний унікальний №497/1764/23

Провадження №1-кс/497/202/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про надання дозволу на проведення огляду

06.03.2024 року м. Болград

Слідчий суддя Болградського районного суду Одеської області, ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Болград клопотання прокурора Болградської окружної прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду,

ВСТАНОВИВ:

06.03.2024 року прокурор Болградської окружної прокуратури ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення огляду в зв`язку з досудовим розслідуванням по кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №42023162270000030 від 07.06.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України, за фактом виявлення ознак привласнення, розтрати або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, вчинені в умовах воєнного стану.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що в ході опрацювання сайту «Prozorro» за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_1 та ІНФОРМАЦІЯ_1 встановлено, що 07.12.2022 відділом освіти Теплицької сільської ради Болградського району укладено з ПП "ТОРГСТРОЙСЕРВІС" договір №218 "Заходи з енергозбереження-капітальний ремонт покрівлі Теплицького ліцею з початковою школою та гімназією Теплицької сільської ради Болградського району Одеської області" на суму 1 794 988,00 грн., та договір №219 «Заходи з енергозбереження - Капітальний ремонт покрівлі Веселокутського ліцею з початковою школою та гімназією Теплицької сільської ради Болградського району Одеської області» на суму 3 470 266,00 грн.

Під час опрацювання єдиного веб-порталу використання публічних коштів spending встановлено, що замовником у досить короткий проміжок часу з моменту укладення договорів, а саме 28.12.2022, повністю сплачено грошові кошти за виконання вищевказаних договорів. Вищевикладені обставини свідчать про можливу розтрату грошових коштів, допущену службовими особами відділу освіти Теплицької сільської ради Болградського району.

Враховуючи викладене, 07.06.2023 прокурором внесено відомості до ЄРДР за ч. 4 ст. 191 КК України, - привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, вчинені в умовах воєнного стану.

На підставі ухвали слідчого судді Болградського районного суду Одеської області від 08.08.2023 слідчим відділенням №1 СВ Болградського РВП ГУ НП в Одеській області вилучено у відділу освіти Теплицької сільської ради Болградського району Одеської області документи підготовки, укладання та виконання договору №218 "Заходи з енергозбереження-капітальний ремонт покрівлі Теплицького ліцею з початковою школою та гімназією Теплицької сільської ради Болградського району Одеської області" на суму 1 794 988,00 грн., та договору №219 «Заходи з енергозбереження - Капітальний ремонт покрівлі Веселокутського ліцею з початковою школою та гімназією Теплицької сільської ради Болградського району Одеської області» на суму 3 470 266,00 грн., та вилучені документи направлено для проведення судової будівельно-технічної експертизи.

Слідчому 28.02.2024 надійшло клопотанняекспертів ТОВОФ «ІНЮГ-Експертиза» №02-26/1 від 26 лютого 2024 року про те, що для проведення призначеної судової будівельно-технічної експертизи необхідно забезпечити безперешкодний доступ та належні умови праці для проведення натурного огляду об`єкта дослідження.

З метою повного, об`єктивного та неупередженого досудового розслідування, за викладених обставин, у органудосудового розслідування на даний час виникла необхідність у проведенні огляду будівлі та приміщень Веселокутського ліцею з початковою школою та гімназією Теплицької сільської ради Болградського району Одеської області за адресою: вул. Комарова, №4, с. Веселий Кут, Болградський район, Одеська область, з метою проведення натурного огляду об`єкта дослідження в рамках проведення судової будівельно-технічної експертизи по кримінальному провадженню № 42023162270000030 від 07.06.2023.

Прокурор у судовому засіданні підтримала клопотання та наполягала на його задоволенні, переконана, що є необхідність у проведенні огляду з метою проведення натурного огляду об`єкта дослідження в рамках проведення судової будівельно-технічної експертизи по кримінальному провадженню № 42023162270000030 від 07.06.2023. Просила надати дозвіл на проведення огляду слідчому ОСОБА_5 строком на 10 (десять) днів.

Розглянувши доводи, викладені в клопотанні, документи додані до клопотання, пояснення слідчого, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи (ч.2 ст.237 КПК України).

Відповідно до ст. 13 КПК України не допускається проникнення до житла чи іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст. 223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб (ч. 1 ст. 234 КПК України).

Під час розгляду клопотання про надання дозволу на проведення обшуку слідчий, прокурор мають довести наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи (ч. 5 ст. 234 КПК України).

Отже із наведених правових норм вбачається, що при розгляді клопотання слідчий суддя має перевірити та встановити такі питання:

- достатність підстав для висновку про вчинення кримінального правопорушення;

- чи мають значення для досудового розслідування відшукувані речі і документа;

- чи можуть бути доказами під час судового розгляду відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах;

- чи можуть знаходитися у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи відшукувані речі, документи;

- чи є за встановлених обставин обшук найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Положеннями саме ст.237 КПК України врегульовано підстави, порядок проведення огляду.

Так, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей, документів та комп`ютерних даних.

Для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.

Особи, у присутності яких здійснюється огляд, при проведенні цієї слідчої (розшукової) дії мають право робити заяви, що підлягають занесенню до протоколу огляду.

При проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

Слідчий, прокурор має право заборонити будь-якій особі залишити місце огляду до його закінчення та вчинювати будь-які дії, що заважають проведенню огляду. Невиконання цих вимог тягне за собою передбачену законом відповідальність.

При огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Слідчим суддею встановлено, що Слідчим відділом Болградського РВП ГУНП в Одеській області, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023162270000030 від 07.06.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України: за фактом виявлення ознак привласнення, розтрати або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, вчинені в умовах воєнного стану.

Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням у зазначеному кримінальному провадженні здійснюється групою прокурорів, яка призначена керівником Болградської окружної прокуратури у відповідності до положень ст.ст. 36-37 КПК України. Старшим прокурором групи прокурорів призначено прокурора Болградської окружної прокуратури ОСОБА_4 .

В ході опрацювання сайту «Prozorro» за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_1 та ІНФОРМАЦІЯ_1 встановлено, що 07.12.2022 відділом освіти Теплицької сільської ради Болградського району укладено з ПП "ТОРГСТРОЙСЕРВІС" договір №218 "Заходи з енергозбереження-капітальний ремонт покрівлі Теплицького ліцею з початковою школою та гімназією Теплицької сільської ради Болградського району Одеської області" на суму 1 794 988,00 грн., та договір №219 «Заходи з енергозбереження - Капітальний ремонт покрівлі Веселокутського ліцею з початковою школою та гімназією Теплицької сільської ради Болградського району Одеської області» на суму 3 470 266,00 гривень, про що прокурором Болградської окружної прокуратури ОСОБА_4 було складено рапорт від 07.06.2023 року.

З договору про закупівлю №219 від 07.12.2022 року вбачається, що Веселокутський ліцей з початковою школою та гімназією Теплицької сільської ради Болградського району Одеської області (надалі об`єкт) розташований за адресою: вул. Комарова, №4, с. Веселий Кут, Болградський район, Одеська область.

Оскільки прокурором не додано до матеріалів клопотання жодного витягу з державних реєстрів, то в слідчого судді відсутня інформація щодо права власності вказаного об`єкту.

Отже у судовому засіданні слідчим доведено достатність підстав вважати, що міг бути вчинений злочин, передбачений ч.4 ст.191 КК України, що може бути підставою для надання дозволу на огляд.

Враховуючи обставини, наведені в клопотанні та те, що в рамках призначеної судової будівельно-технічної експертизи в органу досудового розслідування виникла необхідність у забезпеченні безперешкодного доступу для проведення натурного огляду об`єкта дослідження до навчальних закладів відділу освіти, молоді та спорту Теплицької сільської ради Болградського району, а саме: Веселокутського ліцею з початковою школою та гімназією Теплицької сільської ради Болградського району Одеської області, для подальшого повного, всебічного та неупередженого дослідження обставин вчиненого кримінального правопорушення, а також те, що провести відповідні заходи іншим шляхом неможливо, в зв`язку з чим виявлення, фіксація та збирання доказів про обставини вчинення кримінального правопорушення в такому кримінальному провадженні має суттєве значення для подальшого досудового розслідування, беручи до уваги перелік підстав, в зв`язку з якими необхідно здійснити огляд, на якому наполягає прокурор, слідчий суддя дійшов висновку, що ці обставини мають значення для досудового розслідування, та можуть бути використані як доказ під час судового розгляду, зокрема можуть підтвердити чи спростувати факт вчинення кримінального правопорушення, встановити коло осіб, причетних до вчинення злочину та їх взаємозв`язок між собою.

Крім того огляд об`єкту також забезпечить проведення експертних досліджень.

Приймаючи до уваги характер та тяжкість злочину щодо якого здійснюється досудове розслідування, слідчий суддя з огляду на встановлені у судовому засіданні обставини переконаний, що потреби досудового розслідування в цьому випадку виправдовують ступінь втручання у права і свободи особи, про яку йдеться у клопотанні прокурора.

З огляду на обставини вчиненого кримінального правопорушення, а також характер інформації про дозвіл на огляд якої просить прокурор, слідчий суддя погоджується з доводами, викладеними у клопотанні, що огляд у цьому випадку є найбільш доцільним ефективним способом відшукання речей і документів, які мають значення для досудового розслідування та можуть бути використані як доказ під час судового розгляду.

Слідчий суддя погоджується з доводами клопотання і вважає, що іншим шляхом (як витребування речей, документів та відомостей у порядку, передбаченому ч. 2 ст. 93 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження чи проведення інших слідчих чи процесуальних дій), отримати доступ до огляду речей і документів у органу досудового розслідування можливості не має. У разі вжиття інших заходів існує ймовірність знищення, приховання чи пошкодження речей (майна, інформації) щодо істотних обставин кримінального провадження, особами, причетність яких перевіряється у межах цього кримінального провадження, а тому лише у такий спосіб може бути отримано докази, тобто шляхом проведення огляду.

За таких умов слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання прокурора про необхідність проведення огляду є обґрунтованим. Проведення огляду у цьому випадку переслідує законну мету, а саме встановлення наявності чи відсутності кримінального правопорушення, встановлення кола осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення та взаємозв`язку і ступеня причетності. Ця слідча дія є необхідною, адже допоможе здійснити об`єктивне досудове розслідування.

Керуючись ст.ст. 234-237 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Болградської окружної прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду задовольнити.

Надати дозвіл слідчому Відділення №1 Слідчоговідділу Болградського РВП ГУНП в Одеській області лейтенанту поліції ОСОБА_5 , за участю: криміналіста сектору криміналістичного забезпечення СВ Болградського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_6 , судових експертів ТОВ ОФ «ІНЮГ-Експертиза» ОСОБА_7 та/або ОСОБА_8 на безперешкодний доступ до навчального закладу відділу освіти, молоді та спорту Теплицької сільської ради Болградського району Одеської області, а саме:

- Веселокутського ліцею з початковою школою та гімназією Теплицької сільської ради Болградського району Одеської області, адреса: вул. Комарова, 4, с. Веселий Кут, Болградський район, Одеська область, з метою проведення натурного огляду об`єкта дослідження: покрівлі цього закладу відділу освіти в рамках проведення судової будівельно-технічної експертизи по кримінальному провадженню № 42023162270000030 від 07.06.2023.

Строк дії ухвали - 10 (десять) днів з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя


ОСОБА_1

СудБолградський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117469615
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —497/1764/23

Ухвала від 06.03.2024

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 06.03.2024

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 05.03.2024

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 13.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 08.08.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 08.08.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні