Ухвала
від 05.03.2024 по справі 925/301/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

05 березня 2024 року м. Черкаси справа № 925/301/23

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Чевгуза О.В., розглянувши клопотання завідувачки Черкаського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Єфіменко Антоніни № 263/198-4-24/23 від 22.02.2024 про погодження строку проведення експертизи в справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Проектна фірма "Мостопроект"

до Державного підприємства "Служба місцевих автомобільних доріг у Черкаській області"

про стягнення 633 737,80 грн,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Проектна фірма "Мостопроект" (вул. Осіння, 33, секція 5, офіс 492, м. Київ, 03164, код ЄДРПОУ 41099561) звернулося до Господарського суду Черкаської області з позовом до Державного підприємства "Служба місцевих автомобільних доріг у Черкаській області" (вул. Смілянська, 131, м. Черкаси, 18000, код ЄДРПОУ 42009566) про стягнення боргу за договором № 230 від 25.08.2021 на виготовлення проектно-кошторисної документації (ПКД) у розмірі 633 737,80 грн та відшкодування понесених судових витрат.

Хід розгляду справи відображено у відповідних ухвалах суду.

Ухвалою від 27 квітня 2023 року Господарський суд Черкаської області призначив судову будівельно-технічну експертизу в справі № 925/301/23, доручив її проведення Київському науково-дослідному інституту судових експертиз. На час проведення експертизи провадження у справі зупинено та направлено матеріали справи до експертної установи.

29 травня 2023 року заступник директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз направив до Черкаського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз матеріали справи № 925/301/23 для проведення експертизи, оскільки об`єкт дослідження розташований у Черкаській області та у зв`язку зі значним поточним навантаженням фахівців інституту експертизами на виконання ухвал судів всіх рівнів, а також постанов органів прокуратури та Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань, Національного антикорупційного бюро України, в тому числі у резонансних кримінальних провадженнях.

04 березня 2024 року від завідувачки Черкаського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз надійшло клопотання про погодження строку проведення експертизи.

Відповідно до клопотання, в зв`язку зі значним поточним навантаженням експертів, завідувач експертної установи зазначає, що експертиза не може бути проведена у визначені законодавством строки та на підставі п. 1.13 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України № 53/5 від 08.10.1998, просить погодити більший розумний строк проведення експертизи, понад 90 календарних днів.

Порядок проведення судових експертиз визначається Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичними рекомендаціями з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 8 жовтня 1998 року №53/5, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 03 листопада 1998 р. за №705/3145 (із подальшими змінами).

Дослідивши клопотання про погодження строку виконання експертизи, господарський суд зазначає наступне.

Відповідно до п. 1.13 Інструкції строк проведення експертизи встановлюється залежно від складності дослідження з урахуванням експертного навантаження фахівців керівником експертної установи (або заступником керівника чи керівником структурного підрозділу) у межах:

10 календарних днів - щодо матеріалів з невеликою кількістю об`єктів та вирішуваних питань і простих за характером досліджень;

30 календарних днів - щодо матеріалів із середньою кількістю об`єктів та вирішуваних питань або середньої складності за характером досліджень;

60 календарних днів - щодо матеріалів з великою кількістю об`єктів та вирішуваних питань або складних за характером досліджень;

понад 60 календарних днів - щодо матеріалів із великою кількістю об`єктів та вирішуваних питань (більше десяти), виходячи з фактично необхідного для експерта часу або особливо складних за характером досліджень (досліджень з використанням криміналістичного обладнання (лазерного, оптичного, електронного), проведення експериментальних досліджень, застосування декількох методів);

понад 90 календарних днів - якщо експертиза є особливо складною чи багатооб`єктною, потребує вирішення більше десяти питань або вирішення питань, які потребують декількох досліджень, чи налічує понад п`ять томів матеріалів справи або є комплексною чи потребує залучення фахівців з інших установ (у тому числі судово-медичних), підприємств, організацій і не може бути виконана в зазначені строки.

Більший розумний строк установлюється за письмовою домовленістю з органом (особою), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), після попереднього вивчення експертом наданих матеріалів.

У разі значного завантаження експерта та знаходження в нього на виконанні одночасно понад десяти експертиз, у тому числі комісійних та комплексних, вказані терміни можуть бути переглянуті або встановлені додатково з урахуванням необхідного реального часу на їх виконання.

Згідно з п. 17 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012 № 4 Про деякі питання практики призначення судової експертизи строки проведення експертних досліджень та порядок встановлення цих строків у залежності від складності дослідження та з урахуванням експертного навантаження передбачено підпунктом 1.13 пункту 1 Інструкції.

Абзацом шостим зазначеного підпункту Інструкції передбачено можливість встановлення у виняткових випадках більшого (порівняно із загальними) розумного строку за письмовою домовленістю з органом (особою), який призначив експертизу. Оскільки процесуальним законом не передбачено форми такого погодження з боку суду, воно має здійснюватися (за наявності підстав для цього) шляхом винесення відповідної ухвали за результатами розгляду звернення експертної установи, - без поновлення провадження у справі і без повернення матеріалів справи із зазначеної установи, але, за необхідності, з викликом сторін для з`ясування їхньої думки з даного питання. При цьому необхідно враховувати, що відмова у погодженні запропонованого розумного строку проведення експертизи може потягти за собою наслідки, передбачені абзацом сьомим того ж підпункту Інструкції.

Отже, беручи до уваги повідомлення експертної установи про значну завантаженість експертів цієї установи, вбачається за необхідне погодити проведення Черкаським відділенням Київського науково-дослідного інституту судових експертиз призначеної у даній справі експертизи у строк понад 90 календарних днів.

Керуючись статтями 99, 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Черкаської області

УХВАЛИВ:

Клопотання завідувачки Черкаського відділення Київського науково дослідного інституту судових експертиз задовольнити.

Погодити проведення Черкаським відділенням Київського науково-дослідного інституту судових експертиз призначеної у даній справі судової будівельно - технічної експертизи у строк понад 90 календарних днів.

Суддя О.В. Чевгуз

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117472936
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань підряду

Судовий реєстр по справі —925/301/23

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 07.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 01.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 27.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 12.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 05.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 26.07.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні