Рішення
від 06.03.2024 по справі 696/135/24
КАМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

06.03.2024 Справа № 696/135/24

2-о/696/15/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 березня 2024 року м. Кам`янка

Кам`янський районний суд Черкаської області у складі:

головуючої судді Білопольської Н.А.,

за участю секретаря Бондарь Д.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Кам`янська міська рада Черкаської області, Кам`янський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду із вказаною заявою та просить встановити факт, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Телепине Черкаського району Черкаської області, є його матір`ю.

Заявлені вимоги обґрунтовані тим, що заявник є сином ОСОБА_3 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Телепине Черкаського району Черкаської області. Після її смерті залишилось спадкове майно. Він є спадкоємцем спадкового майна, однак оформити свої спадкові права після смерті матері не має можливості. Звернувшись до державного нотаріуса Смілянської державної нотаріальної контори Черкаської області із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, йому було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, через відсутність доказів на підтвердження родинних відносин між ним і померлою матір`ю, так як у свідоцтві про народження ОСОБА_1 мати записана ОСОБА_4 , а в свідоцтві про укладення шлюбу від 27 січня 1993 року, актовий запис № 3, виданому Телепинською сільською радою Кам`янського району Черкаської області, померла ОСОБА_3 має дошлюбне прізвище ОСОБА_5 .

30 січня 2024 року постановлено ухвалу про відкриття провадження у справі, призначено її до розгляду в порядку окремого провадження.

Ухвалою суду від 20 лютого 2024 року до участі у розгляді справи як заінтересовану особу залучено Кам`янський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_2 підтримали заявлені вимоги та пояснили, що заявник не може підтвердити родинний зв`язок із своєю померлою матір`ю ОСОБА_3 через розбіжність написання прізвища матері у свідоцтвах про їх народження, а також у свідоцтві про укладення шлюбу померлої.

Від заінтересованих осіб Кам`янської міської радиЧеркаської області та Кам`янського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) надійшли до суду заяви про розгляд справи без участі їхніх представників і ухвалення рішення на розсуд суду згідно з вимогами чинного законодавства.

Свідки ОСОБА_1 і ОСОБА_6 у судовому засіданні підтвердили родинні відносини між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 як сина і матері.

Суд, заслухавши пояснення учасників процесу, допитавши свідків, врахувавши позиціюзаінтересованих осіб,дослідившиписьмові матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого Кам`янським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) від 17 липня 2023 року, вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 (а.с. 5).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на належне їй майно. Заявник ОСОБА_1 звернувся до державного нотаріуса Смілянської державної нотаріальної контори Черкаської області Зайцевої О.А. з метою прийняття спадщини та оформлення спадкових прав після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , але, як вбачається із постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 18 січня 2024 року за № 16/02-31, заявнику відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно, оскільки відсутній родинний зв`язок між спадкоємцем ОСОБА_1 (син) та померлою ОСОБА_3 (мати), а саме: у свідоцтві про народження заявника ОСОБА_1 мати записана ОСОБА_4 , а в свідоцтві про укладення шлюбу від 27 січня 1993 року, актовий запис № 3, що видане Телепинською сільською радою Кам`янського району Черкаської області, померла ОСОБА_3 має дошлюбне прізвище « ОСОБА_7 » (а.с. 14).

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого повторно на російській мові 12 березня 1981 року Преображенською сільрадою Оріхівського району Запорізької області, « ОСОБА_8 » народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 17).

Як вбачається із свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого повторно відділом реєстрації актів цивільного стану Олександрівського районного управління юстиції Кіровоградської області 23 червня 2004 року, матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зазначена « ОСОБА_8 » (а.с. 15).

Із свідоцтва про укладення шлюбу встановлено, що 27 січня 1993 року між ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , укладено шлюб (свідоцтво про укладення шлюбу серії НОМЕР_4 від 27 січня 1993 року, видане Телепинською сільською радою Кам`янського району Черкаської області, актовий запис № 3). Прізвище чоловіка та дружини після реєстрації шлюбу « ОСОБА_10 » (а.с. 18).

Згідно із свідоцтвом про переміну прізвища, імені, по батькові серії НОМЕР_5 , виданим відділом реєстрації актів цивільного стану Кам`янського районного управління юстиції Черкаської області 23 червня 2004 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , перемінив прізвище на « ОСОБА_11 », про що зроблено запис за № 7 (а.с. 16).

На теперішній час заявник документований паспортом громадянина України серії НОМЕР_6 , що виданий Кам`янським РВ УМВС України в Черкаській області 15 березня 2012 року, із зазначенням його прізвища як « ОСОБА_11 » (а.с. 4).

Із довідки виконавчого комітету Кам`янської міської ради (Телепинський старостинський округ) від 26 січня 2024 року № 14-Т вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_1 , та мала такий склад сім`ї: син ОСОБА_1 , 1976 року народження (а.с. 19).

Відповідно до свідоцтв про право на спадщину за законом, виданих державним нотаріусом Кам`янської державної нотаріальної контори Жовтяковою В.К. 14 травня 2010 року, зареєстрованих в реєстрі за № 518 та № 524, зазначено, що спадкоємцями майна ОСОБА_9 , 1950 року народження, який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , є його дружина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та його син ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_7 (а.с. 6, 7).

Через відсутність документів, на підставі яких можна встановити родинні відносини ОСОБА_1 з померлою ОСОБА_3 , нотаріус не може вчинити нотаріальні дії з видачі свідоцтва про право на спадщину за законом.

Встановлення факту родинних відносин між ОСОБА_1 та його померлою матір`ю ОСОБА_3 необхідно для оформлення спадщини, яка залишилась після смерті останньої.

Згідно з ч. 1ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК Українисуд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Пунктом 1 ч. 1ст. 315 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

В пункті 7постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни від31березня 1995року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»міститься роз`яснення, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки. У судовому засіданні встановлено, що документально неможливо підтвердити наявність родинного зв`язку заявника з померлою спадкодавцею (як сина і матері) через розбіжність у написанні в документах їхнього прізвища, а тому захист спадкових прав заявника є можливим шляхом встановлення факту родинних відносин між ним та померлою ОСОБА_3 .

Статтею 80 ЦПК України передбачено, що достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у

справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Оцінюючи свідчення свідків у сукупності з іншими доказами у справі, суд відзначає, що свідки обізнані про обставини життя ОСОБА_3 та її родинний зв`язок із заявником ОСОБА_1 , надані ними свідчення узгоджуються між собою та з поясненнями, які надала сторона заявника в судовому засіданні, а також з письмовими доказами у справі. Свідчення свідків сумнівів у суду не викликають.

За таких обставин суд вважає, що в судовому засіданні сторона заявника довела належними та достатніми доказами, що його матір`ю була ОСОБА_3 , що має наслідком задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

При ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом, відповідно до положень ч. 7 ст. 294 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 258,259,263-265,268,273,293,315-316, 319,354,355 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт родинних відносин між фізичними особами, а саме, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Телепине Черкаського району Черкаської області, є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду на протязі тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи згідно з п. 4 ч. 5ст. 265 ЦПК України:

Заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , паспорт серії НОМЕР_6 , виданий 15 березня 2012 року Кам`янським РВ УМВС України в Черкаській області, РНОКПП: НОМЕР_7 .

Заінтересована особа-1 - Кам`янська міська рада Черкаського району Черкаської області, місцезнаходження: вул. Героїв Майдану, 37, м. Кам`янка Черкаського району Черкаської області, 20801, код ЄДРПОУ: 25872304.

Заінтересована особа-2 Кам`янський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), місцезнаходження: вул. Героїв Майдану, 37, м. Кам`янка Черкаського району Черкаської області, 20801; ЄДРПОУ: 04061085.

Суддя Н.А. Білопольська

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117475747
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин між фізичними особами

Судовий реєстр по справі —696/135/24

Рішення від 06.03.2024

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Білопольська Н. А.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Білопольська Н. А.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Кам'янський районний суд Черкаської області

Білопольська Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні