Рішення
від 06.03.2024 по справі 939/56/24
БОРОДЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 939/56/24

РІШЕННЯ

Іменем України

06 березня 2024 рокуБородянський районний суд

Київської області в складі: головуючої судді Герасименко М.М.,

за участі секретаря Рассказової М.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області, третя особа Бородянська державна нотаріальна контора про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

Позивачі, через представника адвоката Карасьову Л.А., звернулися до суду з позовом до Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. В обґрунтування своїх вимог позивачі зазначають, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла їхня бабуся по маминій лінії ОСОБА_3 , а ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивачів ОСОБА_4 . Позивачі звернулися до Бородянської державної нотаріальної контори із заявами про прийняття спадщини за законом після смерті матері, на підставі чого було заведено спадкову справу № 17/2023. Після смерті бабусі ОСОБА_3 позивачі не подавали заяв про прийняття спадщини до нотаріальної контори, оскільки достеменно знали, що право власності на все майно було оформлено на їхню мати ОСОБА_4 , в тому числі і на будинок АДРЕСА_1 , в якому бабуся була зареєстрована та проживала одна. Після смерті бабусі у вказаному будинку почав проживати позивач ОСОБА_2 зі своєю сім`єю, та, наводячи порядок у будинку в листопаді 2023 року, знайшов два державних акти на право власності на земельні ділянки, які були видані на ім`я бабусі ОСОБА_3 . Отже, у листопаді 2023 року позивачам стало відомо, що після смерті бабусі залишилася спадщина у вигляді земельних ділянок площею 2,9392 га з кадастровим номером 3221082000:04:004:0060 та площею 1,0052 га з кадастровим номером 3221082000:04:008:0020. Крім позивачів (онуків бабусі) інших спадкоємців після смерті ОСОБА_3 не залишилося. Тому, позивачі як єдині спадкоємці за законом після смерті бабусі звернулися до Бородянської державної нотаріальної контори для заведення спадкової справи та видачі свідоцтв про право на спадщину, проте нотаріус повідомила позивачів про пропуск ними строку на прийняття спадщини. Позивачі, зазначаючи, що причиною пропуску вказаного строку є те, що вони не знали про наявність спадкового майна, є спадкоємцями в порядку спадкової трансмісії, оскільки їхня мати померла через майже чотири місяці після відкриття спадщини після померлої ОСОБА_3 і не встигла її прийняти, інших спадкоємців, які б претендували на спадщину, немає, а тому просили визначити їм додатковий строк для прийняття спадщини.

Ухвалою суду від 08 січня 2024 року відкрито провадження у справі та призначено у справі підготовче засідання.

Ухвалою суду від 06 лютого 2024 року закрито підготовче провадження та справа призначена до розгляду в судовому засіданні.

Позивачі та їхній представник адвокат Карасьова Л.А. у судове засідання не з`явились, відповідно до заяви представник позивачів просила розглядати справу за їхньої відсутності, позовні вимоги підтримала у повному обсязі та просила їх задовольнити.

Від Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області надійшла заява про розгляд справи без участі їхнього представника, проти заявлених вимог не заперечують.

Від третьої особи Бородянської державної нотаріальної контори надійшла заява про розгляд справи без участі їхнього представника, заперечень не мають.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с. 11).

У ОСОБА_3 була дочка ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копіями свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 , свідоцтва про одруження серії НОМЕР_4 (а.с. 14, 15).

ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 (а.с. 12).

Позивачі є синами ОСОБА_4 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження серії НОМЕР_6 та серії НОМЕР_7 (а.с. 15, 16).

Отже, ОСОБА_3 доводилася мамою ОСОБА_4 та бабусею позивачам.

ОСОБА_3 на праві власності належали:

земельна ділянка площею 2,9392 га, з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 3221082000:04:004:0060, розташована за адресою: АДРЕСА_2 , Загальцівська сільська рада (а.с. 19);

земельна ділянка площею 1,0052 га, з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 3221082000:04:008:0020, розташована за адресою: АДРЕСА_2 , Загальцівська сільська рада (а.с. 20).

Позивачі є спадкоємцями за законом в порядку спадкової трансмісії після смерті ОСОБА_3 .

У позові позивачі стверджують, що інших спадкоємців, які претендують на спадщину після смерті ОСОБА_3 , немає.

Як вбачається з Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 15 січня 2024 року, спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилась (а.с. 48).

Відповідно до довідки Бородянської селищної ради № 10-08-642 від 09 лютого 2024 року, ОСОБА_3 на день її смерті була зареєстрована одна за адресою: АДРЕСА_3 (а.с.79).

Після смерті ОСОБА_4 державним нотаріусом Бородянської районної державної контори Київської області заводилася спадкова справа № 17/2023 (а.с. 50-67). Згідно даних зазначеної спадкової справи, із заявою про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 зверталися позивачі (24 січня 2023 року). Від чоловіка ОСОБА_4 ОСОБА_5 24 січня 2023 року надійшла заява про відмову від прийняття спадщини.

Відповідно до довідки Бородянської селищної ради № 10-08-640 від 09 лютого 2024 року, ОСОБА_4 на день її смерті була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 . На день смерті разом з нею були зареєстровані позивачі та ОСОБА_5 (а.с.78).

Як вбачається з Інформаційних довідок зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) від 15 січня 2024 року, заповіти від імені ОСОБА_3 та ОСОБА_4 відсутні (а.с. 46, 47).

Як зазначається позивачами та підтверджується матеріалами справи, у грудні 2023 року позивачі звернулися до державного нотаріуса із усним зверненням щодо прийняття спадщини після померлої ОСОБА_3 , проте нотаріус повідомила позивачів про пропуск строку на прийняття спадщини.

Згідно до ст. 1270 ЦК України,для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до статті 1276 ЦК України, якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов`язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія). Право на прийняття спадщини у цьому випадку здійснюється на загальних підставах протягом строку, що залишився. Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він подовжується до трьох місяців.

Відповідно до вимог ст.1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняттяспадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до ч.1,2 ст.1277 ЦК України, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття, орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

Згідно зі ст.html?pravo=1#1760" title="Цивільний процесуальний кодекс України; нормативно-правовий акт № 1618-IV від 18.03.2004">5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Оскільки спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилась, спадщина ніким не прийнята, заяв про відмову від спадщини позивачі не подавали, спадщина не визнана судом відумерлою, позивачі в інший спосіб, крім як звернутися з позовом до суду про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, захистити своє право на спадкування не можуть.

В законі не міститься визначення поняття поважності причин пропуску строку для прийняття спадщини і їх поважність повинна визначатися судом у кожному випадку, виходячи з конкретних обставин справи та характеру взаємовідносин сторін, даних щодо юридичної обізнаності особи.

Посилання позивачів на необізнаність про наявність у спадкодавця ОСОБА_3 майна, яке належало останній на праві власності, судом визнається поважною причиною пропуску строку на подання позивачами заяви про прийняття спадщини.

У судовому засіданні порушень визначенням позивачам додаткового строку для прийняття спадщини прав, свобод чи інтересів інших осіб не встановлено, оскільки інші спадкоємці, які прийняли спадщину відсутні.

Відповідно до п.п. 2, 6 ст.3 ЦК України, загальними засадами цивільного законодавства є неприпустимість позбавлення права власності, судовий захист цивільного права та інтересу, а також справедливість, добросовісність та розумність і ними суд має керуватися при вирішенні питання про права на спадкування.

З урахуванням вищенаведених вимог закону, поважності пропуску строку на подання заяв про прийняття спадщини позивачами, відсутності інших, крім позивачів, спадкоємців, які б бажали прийняти спадщину, визначення додаткового строку для звернення до нотаріуса із заявами про прийняття спадщини буде відповідати загальним засадам цивільного законодавства, визначених уст. 3 ЦК України.

Три місяці буде достатнім строком для подання позивачами відповідних заяв.

Керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 81, 141, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 354 ЦПК України, ст.ст. 3, 13, 1270, 1272 ЦК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області, третя особа Бородянська державна нотаріальна контора про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , терміном в три місяці з моменту набрання рішенням суду законної сили.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення суду складено 06 березня 2024 року.

СуддяМ.Герасименко

СудБородянський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117483683
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —939/56/24

Рішення від 06.03.2024

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Герасименко М. М.

Рішення від 06.03.2024

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Герасименко М. М.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Герасименко М. М.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Герасименко М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні