Ухвала
від 05.03.2024 по справі 344/3064/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 344/3064/23

Провадження № 22-ц/4808/356/24

Головуючий у 1 інстанції Польська М. В.

Суддя-доповідач Максюта

У Х В А Л А

05 березня 2024 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський апеляційний суд у складі:

головуючого (суддя-доповідач) Максюти І.О.,

суддів Пнівчук О.В., Фединяка В.Д.,

розглянувши справу за позовом ОСББ "Арматурник" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за виконання робіт з реконструкції систем газопостачання, заборгованості по внескам та платежам, за апеляційною скаргою представника ОСББ "Арматурник" на рішення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області, ухвалене суддею Польською М.В. 12 грудня 2023 року у м. Івано-Франківськ Івано-Франківської області, повний текст якого виготовлено 14 грудня 2023 року,

в с т а н о в и в:

У провадженні Івано-Франківського апеляційного суду знаходиться цивільна справа за позовом ОСББ "Арматурник" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за виконання робіт з реконструкції систем газопостачання, заборгованості по внескам та платежам.

Рішенням Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 12 грудня 2023 року позов задоволено частково. Стягнуто у солідарному порядку з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 на користь ОСББ «Арматурник» заборгованість по внескам та платежам співвласників об`єднання станом за період з 01.01.2019 року по 31.12.2022 року у сумі 3927,20 грн. Стягнуто у солідарному порядку з відповідачів на користь ОСББ «Арматурник» у сумі 2 684 грн судових витрат. У задоволенні решти заявлених вимог відмовлено (а.с.186-193).

Не погодившись з рішенням суду, представник ОСББ «Арматурник» подала апеляційну скаргу, у якій посилається на порушення судом норм матеріального та процесуального права.

Встановлено, що власниками квартири АДРЕСА_1 є ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_1 (а.с.67).

10 серпня 2016 року зареєстровано ОСББ «Арматурник», засновниками якого є співвласники багатоквартирного будинку по АДРЕСА_2 .

Метою створення ОСББ «Арматурник» є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законом та статутом ОСББ (а.с.7-11).

В 2020 році в ОСББ «Арматурник» проведено реконструкцію системи зовнішнього газопостачання. Вартість робіт по фасадній трубі становить 310 938 грн, зупинка та пуск газу при заміні фасадного газопроводу 15033,60 грн. Загальна вартість 325971,60 грн. В 100 квартирному будинку на кожну квартиру припадає сплатити 3259,72 грн. В даному випадку квартира АДРЕСА_3 сплатила за фасадну трубу 2000 грн недоплачено 1259,1 грн. До зовнішнього газопостачання відноситься і 20 газових стояків, кожен з яких обслуговує 5 квартир (а.с.17).

Спір між сторонами виник щодо про стягнення заборгованості за виконання робіт з реконструкції систем газопостачання, заборгованості по внескам та платежам багатоквартирного будинку за адресою АДРЕСА_2 .

03 серпня 2020 року між ОСББ «Арматурник» (замовник) та АТ «ОГС «Івано-Франківськгаз» (виконавець) укладено Договір №29S760-6261-20 підряду на виконання робіт з реконструкції системи газопостачання. Умовами даного договору передбачено перелік робіт з реконструкції системи газопостачання, які складаються з: розробки Технічних умов на реконструкцію системи газопостачання об`єкта замовника (п.1.1 договору); розробки проектно-кошторисної документації; будівництво та введення в експлуатацію системи газопостачання; пуск газу в газове обладнання за адресою по АДРЕСА_2 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_2 (п.1.2-1.4 договору) (а.с.63).

В апеляційній скарзі представник позивача вказує, що будинки АДРЕСА_2 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 та АДРЕСА_6 є одним з будинком із секціями АДРЕСА_2 , АДРЕСА_4 , 146/Б та 146/В, кожна з двома під`їздами по 10 квартир у кожному. Нумерація квартир в цих секціях єдина і нерозривна - від 1 до 80. Даний будинок має єдину систему водо -, електро- та газопостачання. Реконструкція газової мережі зумовлена тим, що рішенням Івано-Франківської міської ради надано дозвіл на від`єднання будинку від централізованого опалення, тому у разі встановлення індивідуального опалення у всіх квартирах будинку, суттєво зросло споживання газу, відповідно січення ввідної труби газової мережі (ввідна потужність) була недостатньою, наслідком чого, без сумніву стало б: падіння тиску газу у внутрішньо будинковій мережі; розбалансування внутрішньо будинковій газової мережі; вихід з ладу приладів обліку споживання газу; спрацювання захисної автоматики індивідуальних газових котлів з подальшою неможливістю застосування за прямим призначенням; створення аварійної ситуації; створення загрози вибуху та пожежної небезпеки та інше. Для з`ясування обставин справи суд міг залучити до участі у справі фахівця АТ «Оператор газорозподільної системи «Івано-Франківськгаз» в якості спеціаліста (згідно ст.54 ЦПК України).

Представник АТ «Оператор газорозподільної системи «Івано-Франківськгаз» до участі у справі не залучений.

Відповідно до частини 3 статті 53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Пунктом 1 частини 1 статті 365 ЦПК України передбачено, що у разі встановлення, що рішення суду першої інстанції може вплинути на права та обов`язки особи, яка не брала участі у справі, суддя-доповідач в порядку підготовки справи до апеляційного розгляду залучає таку особу до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

З метою всебічного розгляду справи та повного з`ясування всіх обставин, що мають значення для ухвалення законного та справедливого судового рішення, враховуючи, що рішення у справі може вплинути на права або обов`язки особи, що не є стороною у справі, колегія суддів вважає необхідним залучити АТ «Оператор газорозподільної системи «Івано-Франківськгаз» як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Крім того, у матеріалах справи відсутні необхідні докази, які входять у предмет доказування обставин, що не дозволяє суду повно та об`єктивно дослідити обставини справи, а саме ті обставини, що об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Арматурник» створено власниками квартир, зокрема будинку АДРЕСА_4 , технічний паспорт багатоквартирного (-их) житлового (-их) будинку (-ів) № 146, 146-А, 146-Б, АДРЕСА_2 , рішення органу місцевого самоврядування про присвоєння адреси багатоквартирному (-им) житловому (-им) будинку (-ам) та технічні умови про приєднання до газорозподільної системи багатоквартирного (-их) житлового (-их) будинку (-ів), розташованих за адресою АДРЕСА_2 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_2 ).

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (ст.76 ЦПК України).

Відповідно до ч. 7-9 ст. 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

З метою об`єктивності з`ясування обставин по справі, виконання вимог цивільно-процесуального законодавства щодо повноти та всебічності дослідження доказів по справі, перевірки доводів апеляційної скарги та відповідності висновків суду обставинам справи, колегія суддів вважає за необхідне витребувати відповідні докази .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.53, 84, 381 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Витребувати:

- у Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «АРМАТУРНИК» (вул. Є. Коновальця, 146/1, м. Івано-Франківськ, 76018) оригінал протоколу загальних зборів співвласників про затвердження Статуту Об`єднання співласників багатоквартирного будинку «АРМАТУРНИК» та оригінал технічного паспорту багатоквартирного (-их) житлового (-их) будинку (-ів), що знаходиться за адресою: вул.Є.Коновальця, 146, 146-А, 146-Б, АДРЕСА_2 для огляду в судовому засіданні з наданням належним чином засвідчених копій документів;

у АТ «Оператор газорозподільної системи «Івано-Франківськгаз» (76010, Iвано-Франкiвськ, Ленкавського, 20) та Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Арматурник» (вул. Є. Коновальця, 146/1, м. Івано-Франківськ, 76018) технічні умови про приєднання до газорозподільної системи багатоквартирного (-их) житлового (-их) будинку (-ів), розташованих за адресою вул.Є.Коновальця, 146, 146-А, 146-Б, АДРЕСА_2 ) з наданням належним чином засвідчених копій документів;

у виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради (вулиця Михайла Грушевського, 21, Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, 76000) належним чином засвідчену копію рішення (розпорядження) щодо присвоєння поштової адреси багатоквартирному (-им) будинку (-ам) по вул.Коновальця, 146, 146-А,146-Б, АДРЕСА_2 .

Дані докази слід направити Івано-Франківському апеляційному суду, розташованому за адресою: вул. Грюнвальдська,11, м. Івано-Франківськ, протягом п`яти днів з часу отримання копії ухвали.

Роз`яснити, що відповідно до ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин.

У разі неможливості надання тих чи інших доказів повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з часу отримання ухвали.

Залучити АТ «Оператор газорозподільної системи «Івано-Франківськгаз» (76010, Iвано-Франкiвськ, Ленкавського, 20) до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, у справі за позовом ОСББ "Арматурник" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 .

Надіслати АТ «Оператор газорозподільної системи «Івано-Франківськгаз» копію апеляційної скарги та доданих до неї матеріалів.

Роз`яснити АТ «Оператор газорозподільної системи «Івано-Франківськгаз» право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі до 18 березня 2023 року, але не більше десяти днів з дня отримання копії ухвали для подання відзиву на апеляційну скаргу відповідно до вимог ст.360 ЦПК України та доказів надсилання копій відзиву і доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: І.О. Максюта

О.В.Пнівчук

В.Д.Фединяк

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117485030
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за виконання робіт з реконструкції систем газопостачання, заборгованості по внескам та платежам, за апеляційною скаргою представника ОСББ "Арматурник" на рішення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області, ухвалене суддею Польською М.В. 12 грудня 2023 року у м. Івано-Франківськ Івано-Франківської області, повний текст якого виготовлено 14 грудня 2023 року

Судовий реєстр по справі —344/3064/23

Постанова від 02.04.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Максюта І. О.

Постанова від 02.04.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Максюта І. О.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Максюта І. О.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Максюта І. О.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Максюта І. О.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Максюта І. О.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Максюта І. О.

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні